Feyzanur Şenel

Biri beni mi konuşuyor: Kulak neden çınlar?

Feyzanur Şenel

Bazen durduk yerde kulağımızda bir uğultu hissederiz. Değişik seslerde, bazen şiddetli bazen de hafif rahatsız edici bu duruma tıpta tinnitus (kulak çınlaması) denir. Kulak çınlaması günümüzde oldukça sık görülen bir problem. Oldukça da karmaşık ve birçok sebebi olabiliyor. Eskiler “biri beni konuşuyor” diyedursun gelin biz işi bilimsel olarak ele alalım.

İşitme hem dengemiz hem bilişsel fonksiyonlarımız için gerekli. İşitme için normalde akustik bir uyaran gerekir. Peki nasıl oluyor da olmayan bir ses kulağımızda yankılanabiliyor? Bununla ilgili birkaç teori mevcut fakat bu patofizyoloji hala kesin olarak aydınlatılabilmiş değil. 

Kulak çınlamasına neden olan durumlar arasında stres, bazı psikolojik problemler, iç kulakta sesi algılayan bölgelerde oluşan hasar, damarsal sorunlar, bazı ilaçlar, travma, nadiren çene eklemi sorunları, orta kulak kemikçiklerindeki kireçlenme, gürültüye bağlı işitme kayıpları sayılabilir. Kulak çınlamasının bunlar dışında birçok sebebi bulunmaktadır. Bu sebeple kişiden iyi bir öykü alınmalı ve gerekli odyolojik tetkikler yapılarak değerlendirilmelidir. Organik bir sorun varsa bu kulak burun boğaz hekimi ve odyolog işbirliği ile tedavi edilmelidir. Bazen ne yapılsa da kulak çınlaması geçmez ve ek olarak psikolojik sorunlara neden olur. Böyle bir durum söz konusu olduğunda hastayı rahatlatmak amacıyla antidepresan reçete edilebilir. Çınlamanın azaltılması için işitme cihazı kullanılabilir veya terapi uygulanabilir. Örneğin su sesi dinlemenin çınlamayı azalttığını biliyoruz. Bununla beraber kulak sağlığı için bol su tüketmenin gerekli olduğunu da hatırlatayım. 

Sağlıklı haftalar!

Yazarın Diğer Yazıları