Feyzanur Şenel

Arabada midem bulanıyor: Taşıt tutması nedir?

Feyzanur Şenel

Çocukken otobüsler ve vapurlar korkulu rüyamdı. Her bindiğimde mide bulantısı, baş dönmesi ve çoğu zaman kusmayla sonuçlanan bu yolculuklar uzunca bir süre rutinim oldu. Eminim aranızda bu durumu yaşayanlar vardır. Bu yüzden bu haftaki konumuz taşıt tutması. 

Taşıt tutması, araç içerisinde ilerlerken yaşadığımız baş dönmesi, sersemlik, bulantı halidir. Araç ilerlerken gözlerimiz bir hareket olduğunu algılar fakat biz sabit durduğumuz için iç kulağımız hareket yok sinyali gönderir. Bu iki bilginin uyuşmazlığı beyinde tehlike olarak değerlendirilir ve baş dönmesi, bulantı gibi semptomlara sebep olur. Bunun için bazı hekimler ilaç reçete edebilir. Aynı zamanda önde oturup ufuk çizgisine bakma, aracı kendinizin kullanması ve ters oturmama gibi öneriler de mevcut. Benim şikayetlerim ise her gün otobüs kullanmaya başladığım zaman geçti. Çünkü denge sistemimizin şöyle bir özelliği var; maruz kaldıkça o duruma alışıyor ve tepki göstermemeye başlıyor. Fakat söylemeliyim ki bu süre zarfında araçtan indikten sonra bile mide bulantımın devam ettiği çok oldu. Sonunda denge sistemim kazandı.

Taşıt tutması gibi durumların rehabilitasyonunda son zamanlarda sanal gerçeklikle maruz bırakma da var. Bu yöntem sizi taşıttaymışsınız gibi uyararak tedavi ediyor. Aynı zamanda sanal bir durum olduğu için maruz bırakma süresinin ayarlanması da avantajı. 

Sizi üzmeyen yolculuklarınız olsun!

Yazarın Diğer Yazıları