Türkiye Yüzyılı Kabinesinin Şifreleri - 2
Berkan Güngör
Geçen haftaki yazımızda kabinenin yarısını değerlendirmiştik. Bu hafta da kalan kabine üyeleri hakkında değerlendirmelerimize devam edelim.
Geçen hafta yeni kabinenin siyasetten arındırılmış bir kabine olduğunu, bakanların büyük çoğunluğunun bürokrasiden gelme kişiler ve hepsi de kendi alanlarında rüştlerini bir şekilde ispat etmeyi başarmış kişiler olduğunu, yani oldukça teknik donanımlı bir kabinenin karşımızda olduğunu söylemiştim.
Adalet Bakanı olan Yılmaz Tunç, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirmiş. Ve yine aynı üniversitede Sosyal Bilimler Enstitüsü Mali Hukuk Ana Bilim Dalında yüksek lisans yapmıştır. Uzun süre avukatlık mesleğini icra eden Tunç, TBMM’de AK Parti Grup Yönetim Kurulu üyesi, Adalet Komisyonu Sözcüsü, Adalet Komisyonu Başkanvekili, Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Grup Başkanvekili olarak çeşitli görevler almış.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Université Libre de Bruxelles Ekonomi, Siyasal ve Sosyal Bilimler Fakültesi mezunu. 2009 yılında, demokrat çizgideki Centre Démocrate Humaniste'den Brüksel Meclisine seçildi. Böylece Avrupa'da ve Belçika'da vekil seçilen ilk başörtülü olmuş. Başörtüsü yüzünden çeşitli eleştirilere maruz kalsa da çalışmalarına devam etmiş. Daha sonra 2015 yılında sözde ‘Ermeni Soykırımını’ tanımayı reddettiği için partisinden ihraç edilmiş. 2019 yılına kadar Brüksel Parlamentosu Sosyal Hizmetler Komisyonu Başkan Yardımcılığını sürdüren Göktaş, hem Brüksel parlamentosunda hem de sivil toplum kuruluşlarında kadın istihdamı, kadın girişimciliği, kadına yönelik şiddet ve fırsat eşitliği konularında çalışmış. Bunların yanı sıra ırkçılığa, ayrımcılığa ve İslamofobi’ye karşı da mücadeleler yürütmüş. 2019 yılında da Türkiye’nin Cezayir büyükelçisi olarak atanmış.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar, lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümünde tamamlamış. Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden ekonomi hukuku alanında ve Fletcher School of Law and Diplomacy’den uluslararası ilişkiler alanında yüksek lisans dereceleri almış. Doktorasını da Orta Doğu Teknik Üniversitesi Yer Sistem Bilimleri Bölümünde Enerji Ekonomisi ve Politikası alanında yapmış. Uluslararası kuruluşlar bünyesinde enerji yönetimi ve düzenlemeleri alanında çalışmaları bulunan Bayraktar, Enerji Düzenleyicileri Konfederasyonu (ICER) ve Enerji Düzenleyicileri Bölgesel Birliği (ERRA) Başkanlığı yapmış ve halen Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Başkanlığını yürütüyor. 2016-2018 yılları arasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürü ve Müsteşar Yardımcısı; 2010-2016 yılları arasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nda Kurul Üyesi olarak görev yapan Dr. Alparslan Bayraktar; 23 Temmuz 2018 tarihinden bugüne kadar da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı görevlerini ifa etmiş.
Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü mezunu. Siyaset ve Sosyal Bilimler alanında 1997’de yüksek lisans ve 2002’de doktorasını tamamlamış. Öğretim üyeliği süresince bölüm başkanlığı, dekan yardımcılığı, üniversite senato üyeliği, fakülte ve enstitü yönetim kurulu üyeliği gibi idari görevlerde bulunan Tekin, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi rektörlüğü görevini de yürüttü. 2011 yılında Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı olan Tekin, bu görevinde de üniversitelerle üniversite gençliği ve gençliğin sorunları konularında ortak projeler hayata geçirdi. 2013’te Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarlığı görevine başladı. Müsteşarlığı süresinde de YÖK ve üniversiteler ile koordineli biçimde eğitim politikalarının oluşturulması konusunda çalışmalar yürüttü. 2015-2018 yılları arasında, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi mütevelli heyet başkanlığı görevini de yürüttü.
Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ekonomik İlişkiler bölümünden mezun. Yüksek lisans eğitimini Avrupa Entegrasyonu alanında Amsterdam Üniversitesi Avrupa Enstitüsünde tamamlamış ve buna ek olarak Almanya-Kiel Üniversitesi Dünya Ekonomisi Enstitüsünün yüksek lisans düzeyindeki Uluslararası Ekonomi ve İşletme programından mezun olmuş. Doktorasını da Marmara Üniversitesi Avrupa Topluluğu Enstitüsünde tamamlamış. İktisadi Kalkınma Vakfında (İKV) 1982-1993 yılları arasında uzman-araştırmacı olarak çalışan Bolat, 1993 yılında Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Sekreterliği görevine başlamış. MÜSİAD Yönetim Kurulundaki 15 yıllık görev süresi içinde 7 yıl Genel Sekreter, 4 yıl Genel Başkan Yardımcısı ve Nisan 2004-2008 yılları arasında 4 yıl süresince MÜSİAD Genel Başkanı olarak görev yapmış.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümündeki lisans eğitiminden Onur Derecesiyle mezun olmuş. Daha sonrasında girişimci olma yolunu seçen Kacır, kurucusu olduğu şirketler ile birçok endüstriyel tasarıma ve faydalı modele imza atmış. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlenmiş ve dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali olan TEKNOFEST’in öncüleri arasında yer almış. Aynı zamanda TÜBİTAK bilim kurulu ve ASELSAN yönetim kurulu üyesi olarak da görev yürütmüş. 2018’den bu yana da Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcılığı görevini başarıyla yürüten Kacır, Milli Teknoloji Hamlesi ve stratejik dönüşüm politikalarından sorumlu idi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü mezunu. Exeter Üniversitesi’nde finans ve ekonomi dalında yüksek lisans derecesini almaya hak kazanmış. 2007 yılında kurulan 60. Hükümette Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı olarak da tanıyoruz kendisini. 2009 yılında ise Maliye Bakanlığı görevine gelen Şimşek, 61. Hükümet döneminde de Maliye Bakanlığı görevine devam etmiş. Şimşek daha önce Maliye Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerinin yanı sıra 2007 yılından itibaren Yüksek Planlama Kurulu, Özelleştirme Yüksek Kurulu, Savunma Sanayi Yüksek Koordinasyon Kurulu, Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu üyeliği görevlerini de yürütmüş. 2007-2009 yılları arasında IMF & Dünya Bankası Türkiye Guvernörlüğü ve 2008-2011 yılları arasında İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Koordinasyon Kurulu Üyeliği görevlerini yürütmüş. “Emerging Markets” Dergisi tarafından 2013 yılında ” Yükselen Avrupa’da Yılın Maliye Bakanı” seçilen Sayın Şimşek, aynı yıl “Foreign Policy” Dergisi tarafından dünyanın en etkili 500 kişisinden biri olarak gösterilmiş.
Mehmet Nuri Ersoy’u ve Fahrettin Koca’yı zaten yakından tanıyoruz. Bir önceki kabineden devam eden iki isim, başarılı çalışmaları ve alınan sonuçlar ortada. Her iki yazıda da görüleceği üzere kabine doğrudan işin uzmanlarından oluşuyor ve oldukça güven veriyor. Umarım ülkemiz ve milletimiz için nice büyük başarılara imza atarlar. Allah yar ve yardımcıları olsun…