Aktoty Balgabay

Sevgili Kastamonu'ya Nasıl Geldim?

Aktoty Balgabay

Aktoty Balgabay, Karaganda Üniversitesi 3’üncü sınıf öğrencisi. Kazakistan’dan Kastamonu Üniversitesi’ne değişim programı ile okumaya geldi. Gezmeyi ve ilginç yerleri keşfetmeyi seven biri olan Aktoty, Kastamonu tecrübesini, duygularımı okuyucularımızla paylaşmak istedi. Kastamonu’ya Aktoty’nin gözünden bakıyoruz.

“Hedefleriniz netse hayalleriniz gerçek olur.” Peki hayallerin gerçekleşeceğine inanıyor musun? Ben, hayallerin mutlaka gerçekleştiğini ve hiç beklemediğiniz anda gerçekleştiğini çok iyi biliyorum. Bunun bir kanıtı olarak şu anda Türkiye'de okuyorum. Beş yıl önce Türkiye'de okumak ilgimi çekiyordu. Ama o dönemde yurt dışında eğitim almak için herhangi bir adım atmadım. Bu arzu aynı kaldı. Aradan yaklaşık 3-4 yıl geçti, istemediğim bir şehre, üniversiteye girdim.

İlk defa Almatı şehrinde devlet içi akademik hareketlilik ile okuyordum. Sadece Avrupa'ya gitmeyi düşündüğüm zamanlar oldu. Bunun üzerine üniversitemdeki kızlardan oluşan bir grup, bir dönem birlikte Türkiye'ye gitme teklifinde bulundu. Türkiye'de okumak ne aklımda ne de planımda yoktu. Bir haftalığına arkadaşımı ziyaret etmek için İstanbul'a geldiğimde bu ülkeye gelip eğitime döneceğimi bile düşünmemiştim.  Fazla düşünmeden tamam dedim ve kabul ettim. Gerçekten gidebileceğimize inanmıyordum, çünkü İstanbul'da okuyan arkadaşım orada okumanın zor olduğunu söylemişti, o yüzden kolay olmayacağını biliyorum. Hepsi gideceğine mutluydu. Belki de inanmadığım için o duyguyu yaşamadım. Daha doğrusu yüzde yüz gidebileceğimizin garantisi yoktu, o yüzden fazla bir şey beklemedim.

Aklımda hiçbir şey yoktu, gerekli evrakları elden geçirip, gereğini yapıyordum. Ailemle konuşup düşüncelerini öğrendim. Herkes hemen bana destek verdiler, geleceğini kesmeyeceğiz istersen gidebilirsin dediler. Temmuz ayının ortasıydı, ailemle tatildeydim davet gelmiş bana.  Çok mutluydum o an, hayatımda beklenmedik değişiklikler olacağını hissetmeye başladım. O tarihten bu yana durum daha da ciddileşti.

Adım Adım Kastamonu'ya

Kastamonu diye bir şehrin olduğunu ilk defa duydum. İsmin kendisi özel görünüyordu. İlgimi çekmeye başladı. Yeni bir ülke veya şehrin adını duyduğumda hemen harita üzerinde komşu ülkeleri ve mimarilerini keşfetmeye alışkanlığım var. Ben de sosyal medyadaki fotoğraflara/videolara bakarak bilgi aramaya başladım. Elektronik haritaya baktığımda ilk aklıma gelen, tam deniz kıyısında olduğundan çok mutlu oldum. Her gün sahile gitmeyi planladım. Genel olarak şehrin güzel bir köy gibi olduğunu düşündüm. Ve Üniversite bile harika. Şimdilik bu tepki sadece resimlerdeki düşüncelerim.

Beş kız olarak birlikte gidiyorduk. Hepimiz uçuş gününü sabırsızlıkla bekliyorduk ve zaman sanki uçup gidiyor gibiydi. Uzun zamandır beklenen 8 Eylül 2023 geldi. İçimde bir kaygı ve endişe vardı. Uzun zaman ailemden ayrılacağımı düşündüm, bu yüzden veda etmek üzücü oldu.

Sonuçta oldu bu iş, Türkiye'ye hoş geldik. Türk milleti bizi ilk günden itibaren sıcak bir şekilde karşıladı. İnsanlar çok kibar ve misafirperver.

Kastamonu'ya ulaşmak için biraz yolculuk yaptık. Sonunda geldik, ama geceydi o yüzden şehirdi göremedim. Acaba bu şehir, güzel deniziyle beklediğim gibi olacak mı?

Ve artık bu şehirdeki eşsiz ve macera dolu yeni hayatım başladı.

Yazarın Diğer Yazıları