Aktoty Balgabay

Kastamonu'yu Keşif: Merkez'de Deniz Yokmuş!

Aktoty Balgabay

Kastamonu, geldiğim ilk günlerden itibaren beni şaşırtmaya başladı. İlk gün ertesi sabah uyanır uyanmaz bu şehirle ilgilenmeye başladım ve Kuzeykent bölgemizde yürüyüşe çıktım. Hayatımdaki değişiklikler fark edilmeye başladı. Farklı dil, farklı ülke, farklı insanlar…

İnsanlara burada deniz olup olmadığını sorduğumda şehrin yakınında deniz görmeyi beklediğim için denizin buraya uzak olduğunu söylediler. Elbette üzüldüm ama ne yapalım, şehri keşfetmeye devam edelim.

Dikkatimi çeken en ilginç şey evlerin konumu ve görünüşü oldu. Bu evler farklı açık renklere boyanmış ve sanki bir labirentteymiş gibi çok çeşitli bir şekilde düzenlenmiş. Evlerin çok yüksek ve simetrik olarak inşa edilmesine gerek olmadığı ortaya çıktı. Ve tabii ki Türk bayrağı! Her yerde. Sonuçta insanların vatansever olması ve bayraklarının evlerin pencerelerine, mağazalara, sokaklara, arabalara vb. asılması çok güzel. Yokuş yollarda sanki bir dağa çıkıp iniyormuş gibi yürüyorum, çok heyecanlı ama biraz yorucu.       

Keşfin En İlginç Yanı Ulusal Yemekler

Ve eğer ayrıntılara girersem benim için yeni olan birçok şeyi anlatabilirim. Bir ülkeyi keşfederken en ilginç şey ulusal yemekleridir. Benim için alışılmadık yerel yemek midyedir. İlk başta tadı anlaşılmaz ve görünüşte pek iştah açıcı görünmüyor. Ama denediğimde baharatlı tadı gerçekten hoşuma gitti. Benim gibi meraklı biri için yeni bir şeyler denemek, yeni bir şeyler yapmak, yeni bir şeyler görmek keyif verir.

Cide, Şanslı Hissettirdi

İki hafta sonra kızlar ve ben 160 km uzaklıktaki Cide ilçesine gitmeye karar verdik. 2-3 saatlik bir yolculuktan sonra bir dağ yolunda uyandım. Dağların bu manzarası telefon kamerasıyla çekilemiyor; o kadar yeşil ve yüksek ki. Daha sonra Karadeniz'in suyunun çok berrak olduğu kıyısını gördük. Böyle muhteşem bir yeri ziyaret ettiğimiz için şanslıydık.

Etli Ekmek-Chebureks Benzerliği

Kastamonu'nun ilçelerinden Daday'a da uğradım; arabayla yarım saatte ulaştık. Etli ekmek denilen yöresel yemeği denemek için oraya gittik. Çok büyüktü, nasıl yiyeceğimi bile bilmiyordum. Sıcak yemelisin, beğendim. Kazakistan'da bunun küçük bir versiyonu var, onlara "chebureks" diyoruz.

En Muhteşem Yer Azdavay-Pınarbaşı

Kastamonu'da gezdiğim yerler arasında en muhteşeminin Azdavay Pınarbaşı olduğunu düşündüm. Kendi gözlerimle gördüğüm doğa kelimelerle anlatılamaz. Bu manzarayı, bu zirveleri görünce dünyanın ne kadar güzel olduğunu anladım. Allah'ın yaratması beni çok duygulandırdı.

Bu şehir çok sakin geldi bana, kendimi rahat hissediyordum.

Yazarın Diğer Yazıları