Yaptığı Sanat 17'inci Yüzyıldan Beri Yaşatılıyor
Ahşap İmalat Ustası Yıldırım Çetin, Kastamonu'nun geleneksel kültürü ve köklü el sanatlarından biri olan Taş Baskıyı yaparak özverili çalışmalarıyla baskılara hayat vermeye devam ediyor.
Ahşap İmalat Ustası Yıldırım Çetin, Kastamonu’nun geleneksel kültürü ve köklü el sanatlarından biri olan Taş Baskıyı yaparak özverili çalışmalarıyla baskılara hayat vermeye devam ediyor.
Geleneksel kültürü modern teknolojiyle harmanlayarak geniş bir kitleye ulaştırmayı hedefleyen Çetin, bu sanatı hem yurt içinde hem de yurt dışında tanıtmak için çabalamaya devam ediyor.
Taş baskının Kastamonu’da köklü bir geçmişe sahip olduğunu söyleyen Ahşap İmalat Ustası Yıldırım Çetin; “Taş baskı 17’inci yüzyıldan bu yana ülkemizde kullanılan bir zanaattır. 2004 yılından beri bu işi yapıyorum. Taş baskı, düz beyaz ya da krem rengi kaput bezi üzerine yapılan geleneksel bir el sanatı olup hala da kullanılan ve özen gösterilen bir baskı türüdür. Bu işe ilk olarak hobi olarak başladım. Şimdilerde ise işi ticarete çevirerek Türkiye’nin pek çok noktasında ve bazı yurt dışı ülkelerine satışlar yapıyorum. Üretim sürecinde ıhlamur ağacından elle oyulmuş veya kabartma yapılmış ahşap kalıplar kullanıyoruz. 1300'e yakın taş baskı kalıbı deseni ile çalışmalarımı sürdürüyorum. Son aylarda çok tutulan ve bizden çeşitli bu kalıplardan isteyen firma ve baskı işi yapanlar çoğaldı ve arttı. Sağlam ürünler için, kaliteli ve ideal olan ıhlamur ağacından yapıyorum. Her geçen gün yeni kalıp model içinde çalışmalarımızı sürdürüyorum. Yeni ürünler elde ederek tarihi ve kültürümüzü yaşatmak istiyorum” dedi.
‘Teknolojiyi Ve Bu Ürünleri Bir Arada Kullanmaya Özen Gösteriyorum’
Modern teknoloji ve ürünleri bir arada kullandığını ifade eden Ahşap İmalat Ustası Yıldırım Çetin; “Bu iş benim için ticaretten çok hobi. Taş Baskı kalıbı ile bez üzerine yapılan özel hazırlanmış tek renkli boya ve diğer ürünlerin de satışını yaparak, taş baskı düz beyaz ya da krem kaput bezi üzerine, ıhlamur ağacından elle oyularak veya kabartma olarak yapılmış bitkisel ve geometrik motif işli değişik boyutlardaki ahşap kalıpların, özel hazırlanmış tek renkli boyaya batırarak ürünleri ve değişik şekilleri ortaya koyuyorum. Dışarıdan gelen ziyaretçilerin ilgi odağı olmaya devam ediyor yaptığım baskılar. Hepsine bin bir emek vererek sabır ile işliyorum. Modern teknolojiyi ve bu ürünleri bir arada kullanmaya özen gösteriyorum. Kastamonu'nun yöresel el sanatı olarak günümüzde de yaşatılmasını sürdürmek için elimden geleni yapıyorum. Bu bizim köklü geçmişimizden gelen bir zenginlik aslında. Yaptığım baskılarda daha çok geleneksel motifler arasında Tek Geyik, Çift Geyik, Hitit Güneşi, Mektup Kuşları, Osmanlı Lalesi, Şerife Bacı ve Tavus Kuşu gibi figürler yaparak hem ev dekorasyonunda hem de kıyafetlerde kullanılmasını sağlıyorum. Yaptığım ürünler beğenildikçe ne kadar çok doğru bir yolda olduğumu fark ediyorum. Bu işi sağlığım ve ömrüm el verdiğince sürdürmeye de devam edeceğim” şeklinde konuştu.