Yamaç Paraşütü Eğitimi Başlıyor
Türk Hava Kurumu (THK) Kastamonu Şube Başkanı Ahmet Şirin, 2023 yılında gerçekleştirdikleri çalışmalar ve 2024 yılında planladıkları çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
99’uncu kuruluş yılını kutlayan Türk Hava Kurumu hakkında bilgiler veren Ahmet Şirin; “Cumhuriyetimizin 100’üncü Yılında Türk Hava Kurumumuz ve Kastamonu Şube Başkanlığı 98’inci yaşını kutlamıştı. 2024 yılında da bugün itibariyle 99 yıllık bir kurumuz. Cumhuriyetimizin 2 yaş gerisinden geliyoruz. Nasipse seneye de 100’üncü yıl etkinliklerimiz olacak, 100 yaşında bir kurum olacağız. Bu kapsamda göreve geldiğimizden itibaren Türk Hava Kurumu’nun genel amacı olan vizyonu, Türk Gençliğine havacılığı sevdirmek kapsamında biz de Kastamonu'da neler yapabiliriz diye çalışmalar yaptık. Üniversite Öğrencilerimizden oluşan ‘Genç Kanatlar’ ekibimizle birlikte politikalarımızı belirledik. Gezi Programları, Kastamonu Turizmine ve Havacılığa katkı sağlamak için Ankara’daki Merkezden uzmanlar getirterek yamaç paraşütü etkinliklerin yapılacağı yerlerin analizi, raporlanması, kurumsal ziyaretlerimiz, çalışma ağı ortaklığı oluşturma anlamında onursal başkanlarımızı ziyaret ettik. Dolayısıyla çalışma ağı oluşturma, gezi programları, gençliğe yönelik politikalar bu minimalde çalışmalara başladık. Tüm ilçe Kaymakamlıklarımızı ziyaret ettik, sayın Valimizin himayelerinde. Üniversite Gençliğimizde yani ‘Genç Kanatlar’ ekibi olarak geçiyor, Ankara gezisi düzenledik. Atamızın huzuruna çıktık ve Anıtkabir ziyareti gerçekleştirdik. Türk Hava Kurumu'nun Etimesgut'taki tesislerine çalışma ziyareti gerçekleştirdik. Bunun sonucunda havacılık tesislerinde inceleme fırsatı bulduk. Çünkü bizim ‘Genç Kanat’ ekibimizin yüzde 90’ı Kastamonu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Öğrencisi, bir havacılık kültürleri var. Sonrasında havalimanında hem işletmeyle ve Türk Hava Yolları Şube Müdürlüğüyle görüşerek birlikte yapabileceğimiz çalışmalar için mevcut hazırlıklarımızı tamamladık. Bu kapsamda da şimdi lise öğrencilerimizi havaalanında ve uçaklarla birlikte uçakların indiği saatlerine göre ziyaretlere götüreceğiz, uçakları gezecekler” dedi.
‘Devrekani İlçemizde Yamaç Paraşütü Eğitimlerine Başlayacağız’
Yamaç paraşütü ile ilgili de çalışma yaptıklarını söylene Şirin; “Türk Hava Kurumu genel merkezinden yamaç paraşütü Kastamonu'da nerelerde yapılabilir, onunla ilgili uzmanlarımız geldi. Devrekani, İnebolu'da ve Pınarbaşı'nda incelemelerde bulunduk. Yamaç paraşütü eğitimleri Türk Hava Kurumu tarafından Eskişehir'in İnönü ilçesindeki eğitim merkezinde veriliyor. Dolayısıyla da en az 2,3 hafta orada kalmak gerekir. Kastamonu'dan birilerinin oraya gidip, bu kadar süre kalması eğer öğrenci değilse yaz tatiline denk gelmiyorsa, yetişkinlerin, iş insanlarının hiç zamanı yok. Biz eğitimi Kastamonu’ya getirebilir miyiz? Bunun gayreti içerisindeydik ve amacımıza ulaştık. Devrekani’de incelenen yer ilçe merkezinde Tekke Kayası diye bilinir. Birinci kademe eğitimleri için uygun raporu aldık genel merkezimiz tarafından. ‘Mayıs ve ekim arası Kastamonu'da uçuş açısından uygun zaman dilimi’ diye geldi raporlar. Sonuç olarak mayıs, ekim arasında Devrekani ilçemizde yamaç paraşütü eğitimlerine başlayacağız. Uzmanlarımız gelecek genel merkezimizden bu bizim için büyük bir adım. Çünkü Kastamonu'da olacak, eğitim ve talepler de var. Böylece büyük bir ihtiyacı gidermiş olacağız” ifadelerini kullandı.
‘Pınarbaşı Turizmine Destek Olmak İçin Çalışmalar Yaptık’
Pınarbaşı ve İnebolu’da turizme destek olmak için çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Ahmet Şirin; “Pınarbaşı ve İnebolu'da yapılan incelemelerde de profesyonellerin uçabileceği çok güzel alanlar var. Pınarbaşı’ndaki alan kanyonların üst tarafında ve nokta inişli uluslararası yarışmalar düzenlenebilir diye rapor geldi. Biz önce ulusal düzeyde bir düzenleyelim, Kanyon Festivali ile birleşip de Pınarbaşı'nın turizmine de destek olabiliriz diye bir niyetimiz var. Onun için Ağustos ayına bir hazırlık yapıyoruz. İnebolu'da da çok güzel denize iniş gibi bir yer var, o da yine P4, P5 sertifikalı profesyonel uçuşlar için. 9 Haziran İstiklal Yolu Yürüyüşü için ‘İnebolu’ya bir katkı sağlayabilir miyiz? Havacılık anlamında çalışma ve İnebolu’da da bir kültür oluşturabilir miyiz?’ onun hazırlıklarındayız ki valimize de konuyu arz ettik. Bu çalışmalarımızın yanında yetişkinlerden Kastamonu'da havacılığa ilgi duyan Türk Hava Kurumu olarak 11 tane branşta faaliyet yürütüyoruz” şeklinde konuştu.
‘İlk Defa Kastamonu’da Liselerde Havacılık Kulüpleri Kurduk’
Türk Hava Kurumu olarak yürüttükleri çalışmalar doğrultusunda özellikle Kastamonu gençlerinin havacılık gibi alanlarda ilgilerinin oluşması için alt yapı oluşturmak istediklerini belirten Ahmet Şirin; “Pilotluk, paraşüt, yamaç paraşütü gibi planları ve dron eğitimlerimiz var. 11 branş olunca iş insanlarımızı gezdik ve kamu kurumlarında çalışanlarımızın, paramotor faaliyeti yürüten, yamaç paraşütü yapan, avukatlarımızın içerisinde planörleri uçuranlar var. Onlardan bir danışma kurulu oluşturacağız. Yetişkinlerde de havacılığa ilgi duyanların hepsini organize edelim istiyoruz. Böyle bir çalışma kurduk. Bu çalışmaları da yaptık. İlk defa Kastamonu'da liselerimizde havacılık kulüpleri kurup, Kastamonu gençliğine havacılığı sevdirmek istiyoruz. Çünkü üniversitedeki gençlerimizin çoğu dışarıdan gelme mezun olup gidecekler. Biz bir altyapı olsun, Kastamonu gelişsin istedik. Havacılığa merak sarsın istiyoruz. 5 tane lisemizde havacılık kulübü kurduk. Bu dönem itibariyle 5 lisemizde birden model uçak yapımı kurslarına başlıyoruz. Model uçak eğitmenlerine 2’inci dönem itibariyle bu çalışmaya başlıyoruz. 150 tane öğrencimiz model uçak yapımıyla havacılığa adım atmış olacaklar. Bu çalışmamızın hazırlıkları 2023’teydi, şimdi meyvesini toplama zamanı. 2024 itibariyle pazartesi başlıyoruz, eğitimlerimize aynı zamanda yetişkinlerimize model uçak yapım kursu gerçekleştirdik” dedi.
‘Çiftçilerimizin Ticari Dron Eğitimi Talebi Var’
Kastamonu çiftçilerinin 2024 çalışmaları dahilinde taleplerinden söz eden Ahmet Şirin; “2024 itibariyle çiftçilerimizin bizden bir talebi var. Ticari dron eğitimleri 25 kilo ve üstü dron eğitimleri isteniyor. Çünkü ilaçlama yapacakları için hafif değil ağır dronların uçurulmasıyla ilgili hazırlıklarımızı yaptık. Yine Mayıs sonrasına eğitimlerimize başlamış olacağız. Çünkü açık havada eğitimden yürümesi gerekiyor. Mayıs, ekim denildiği için biz de Hava dış etkinlikleri mayıs, ekim aylarına salon etkinliklerini de diğer zaman dilimlerine ayırarak hem kapalı salon hem açık hava etkinlikleri yılın 12 ayını havacılıkla ilgili değerlendirmek istiyoruz. Şu andaki çalışmalarımız ticari dron, yamaç paraşütü, model uçak yapımı 3 alanla gidiyor. Bir danışma kurulu yetişkinlerle ilgili havacılığa ilgi duyanlar, bir kaç ay içerisinde toplantısını yaparak yetişkinler içinde çalışmalar başlatacağız” şeklinde konuştu.
‘Üniversite Öğrencilerinin İş Alanında Potansiyelini Arttırıyoruz’
Türk Hava Kurumu Genç Kanatlar Lideri Yade Yavuz ise; “Ekibimizdeki öğrenciler üniversite öğrencileri ve havacılık yönetimi bölümündeki öğrenciler. Amacımız buradaki öğrenci sayısını arttırıp farklı bölümlerden öğrenciler çekmek. Bunun sebebi havacılık alanı, zaten ortak bir alan. Sadece havacılık öğrencileri değil, diğer bölümlerdeki insanların bize gelip bölümlerle ilgili ortak paydada buluşup, etkinlikler yapmak. Mühendislik Fakültesi ile farklı, birlikte işbirliği yapıp güzel bir etkinlik çıkartmak ve diğer bölümlerle ortak etkinlik yapmak istiyoruz. Aynı zamanda üniversite öğrencilerinin iş alanında potansiyelini arttırıyoruz. Bizler model uçak eğitimi alarak aldığımız eğitimlerle, Halk Eğitimden Oryantasyon sağlıyoruz ve bunun sonucunda İlkokul, Ortaokul ve Lise öğrencilerine Halk Eğitim destekli eğitimler verebiliyoruz. Burada da belli bir meblağda para kazanmış oluyoruz ve bu üniversite öğrencisi için en başta, önceliklerden biri. Çünkü para kazanmak ve aynı zamanda öğretmen olmak çok güzel bir duygu. Öğrenci olarak bunun bize çok fazla artısı var, tecrübe kazanıyoruz. Mesleğimizi okurken bölümümüzle ilgili çalışmalar yapıyoruz. Diğer eğitimlerimizde de anaokulu öğrencilerine hitap ediyoruz. Simülasyon eğitimleri alarak ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri daha küçük yaşlarda havacılığı aşılıyoruz. Burada da model uçak öğretmenliği yapıyoruz. Eskişehir İnönü Havacılık Eğitim Merkezinde planör, yamaç paraşütü, yelken kanat gibi pek çok eğitimimiz oluyor. Buradaki öğrencilerin planörün ne olduğunu yamaç paraşütün ne olduğunu daha yakından öğrenebilmesi için tek tek liselere ve ortaokula gidip sunumlar yapıyoruz. Öğrencilerin bizimle birebir konuşmasını sağlıyoruz. Burada öğrencilerin sorularına cevap veriyoruz. Onlar bizden bilgi alıyor ve daha sonrasında isterlerse gidip oradan eğitim alabiliyorlar. Şu anki şartlarda herhangi bir problem olmazsa belli noktalarda olumlu dönüşler alındı. Herhangi bir problem olmazsa güzel bir eğitim vermiş olacağız. Burada o zaman da Eskişehir’e gitmelerine gerek kalmayacak. Kastamonu'nun turizmine de çok fazla katkı sağlamış olacağız” dedi.