Vitamin Deposu Balıklar

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte balık tezgâhları çeşit çeşit deniz ürünleriyle dolup taşıyor.

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte balık tezgâhları çeşit çeşit deniz ürünleriyle dolup taşıyor. Mevsim Balıkçılık personeli İrfan Kılıç, kış aylarında balık tüketiminin sağlık açısından önemine dikkat çekti. 

Balık tüketiminin özellikle kışın önemli olduğunu söyleyen Mevsim Balıkçılık Personeli İrfan Kılıç; “Balıklarımız kışın bereketi ile tezgâhlarımızda. Balık, yağ ve proteinden oluşur; hiç karbonhidrat içermez. Aynı zamanda içerisinde sodyum ve potasyum bulunur ve A vitaminini içerir. Balıklar, özellikle somon ve uskumru balığı, yüksek miktarda Omega-3 içerir. Selenyum ve D vitamini açısından da zengindir. Hamsi ve levrek balığı da B vitamini açısından zengindir. Hamsi ve sardalya gibi küçük balıklar, aynı zamanda kalsiyum açısından da zengindir. İnebolu’dan, Trabzon, Hopa, Sinop’tan tezgâhlarımıza gelmektedir. Hamsinin kilosu 150 TL, istavrit 150 TL, palamut 175 TL’den alıcısını buluyor. Balık tam vitamin ve sağlık deposu. Özellikle kış aylarının gelmesiyle tezgâhlarımız bu balıkların bolluğu ile şenleniyor. Ocak ve şubat aylarında uskumru, palamut, hamsi gibi balıklar; mart ve nisan aylarında kefal, levrek, mezgit, barbunya sıkça tüketiliyor zaten” dedi. 

Vitamin Deposu Balıklar

‘Her Balığın Bir Dönemi Vardır’

Balık tüketme mevsimleri hakkında konuşan Mevsim Balıkçılık Personeli İrfan Kılıç; “Haziran ayında ise balıklar verimsiz olmaya başlar. Uskumru ve mezgit tüketilebilir. Eylül ayında tekrar balıkçılık verimli hale gelir. Lüfer ve palamut, aralık ayı ise uskumru, lüfer ve hamsinin en lezzetli olduğu dönemdir. Her balığın bir dönemi vardır. Balık, genel olarak içerdiği vitaminler sayesinde bağışıklık sisteminin korunmasına yardımcı olur. Düşük karbonhidrat içeriği sayesinde diyabet gelişim riskini azaltır. İçerdiği A vitamini sayesinde göz sağlığını korur. Kalsiyum içeriği ile kemik sağlığını korur. Düzenli tüketilen balığın Alzheimer'a yakalanma riskini azalttığına dair çalışmalarda var” ifadelerine yer verdi.

Vitamin Deposu Balıklar

‘Balığın En Yararlı Tüketimi, Kendi Yağında Fırında Pişirmektir”

Balık pişirme hakkında önerilerde bulunan Mevsim Balıkçılık Personeli İrfan Kılıç; “Balığı, vitamin değerlerinin ölmemesi için kızartmamalıyız. Balık, kısa sürede pişebilen bir besindir. Fırında, ızgara, buğulama ya da buharda pişirme yöntemlerini kullanmalıyız. Fırında pişirirken 120-150 derecede 10-15 dakika yeterli olacaktır. Buharda ve buğulamada da 10 dakikada pişirebilirsiniz. Izgara yapılacaksa, az miktarda zeytinyağı tercih edilmelidir. Balığın en yararlı tüketimi, kendi yağında fırında pişirmektir. Yüksek ısıda ve uzun sürede pişirilirse, protein ve vitamin değeri azalacaktır. Özellikle kış aylarında, haftada 2 kez mutlaka balık tüketmeliyiz” dedi.

Vitamin Deposu Balıklar

‘Balıklar Buz İçerisinde Olmalıdır’

Balık seçimine dikkat çeken İrfan Kılıç; “Balık seçimi yaparken cıva içeriği düşük olan balıklar seçilmelidir. Taze balığın derisi mutlaka parlak olur. Ayrıca gözleri de parlak olur ve içe çökük olmamalıdır. Balıklar buz içerisinde olmalıdır. Ağır kokmamalı, kokusu hafif olmalıdır ve suya konulduğunda dibe batması oldukça önemlidir” şeklinde konuştu.

Vitamin Deposu Balıklar

Vitamin Deposu Balıklar

Vitamin Deposu Balıklar
 

Bakmadan Geçme