Vikrektomi Operasyonu Bilgilendirmesi Yapıldı

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından vikrektomi operasyonu hakkında bilgilendirme yapıldı.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Vikrektomi Operasyonu Bilgilendirmesi Yapıldı

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde (KEAH) Göz Hastalığı Kliniği’nce yapılabilen vikrektomi operasyonu hakkında bilgilendirmede yapıldı. 

Vitrektomi hakkında bilgi veren Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü; “Vitrektomi, gözün retinası ve vitreusdaki sorunları tedavi etmek için göz içerisinde yer alan vitreus adlı jel benzeri maddenin ameliyatla alındığı bir cerrahi prosedürdür. Göz küresinin merkezini dolduran jel benzeri madde vitreus olarak bilinir. Vitreusun bulanıklaşması, retinanın zarar görmesi ve ilaçlara bağlı olarak vitreusun bozulması sonucunda bu ameliyattan yararlanılır. Vitrektomi ameliyatı esnasından vitreusun tamamen çıkarılması sağlanır. Retinada onarımlar da bu ameliyat içerisinde yapılabilir. Vitrektomi, gözdeki cam tabakanın (vitreus) cerrahi olarak çıkarıldığı bir operasyondur. Bu ameliyat, retina yırtıkları, diyabetik retinopati, retina dekolmanı gibi ciddi göz hastalıklarının tedavisinde kullanılıyor. Vitrektomi ameliyatı, retinanın zarar görmesi, makula deliğinden meydana gelen yırtılması, diyabetik retinopati ve vitreus kanaması gibi durumlarda yapılabilir. Bunların yanında birçok farklı göz rahatsızlığının tedavisinde de vitrektomiden yararlanılır. Vitrektomi ameliyatının yapılma nedenleri; ‘Retina dekolmanı; gözün arka bölümünde bulunan ve kişinin görme işlevinde önemli bir role sahip olan doku, retina olarak bilinir. Dekolman ise retinanın göz duvarından ayrılmasıyla görülen bir durumdur. Bu durum yaşandığından vitrektomi ameliyatı ile vitreus çıkarılır ve retina yerine sabitlenebilir. Diyabetik retinopati; diyabetik retinopati, özellikle diyabet hastalarının gözlerinde küçük kan damarlarının zarar görmesiyle meydana gelir. Retina üzerinde kanamalar, görme kaybı ve sıvı birikimi gibi belirtilerle kendini gösterir. Vitrektomi, bu kanamaların temizlenmesi ve retinanın tedavi edilmesi için yapılabilir. Makula deliği; merkezi görme alanını etkileyen makula, retinanın bir bölgesidir. Makul deliği ise bu alanda bir yırtılma ya da boşluk görülmesi durumudur. Vitrektomi ameliyatı ile makul deliği onarılır ve görme kaybı önlenebilir. Vitreus kanaması; gözde bulunan vitreusun içerisinde kanama oluştuğu durumda görme kalitesi düşerek ve görme kaybı yaşanabilir. Vitrektomi ameliyatı ile bu kanama temizlenir ve gözün arka kısmında bulunan yapılar net bir şekilde görmeye görmek için iyileştirilir. Göz travmaları; göz yaralanmaları ve travmaları sonucundan vitreus dokusunun içinde yabancı cisimler veya hasar gören bölgeler oluşabilir. Bu durumda, vitrektomi ameliyatı yapılarak gözdeki yabancı maddeler çıkarılır ve göz sağlığının korunması amaçlanır. Epiretinal membran; epiretinal membran, ince doku tabakası olarak retina yüzeyinde bulunur. Bu membran, retinada buruşmalar şeklinden kendini gösterebilir ve zaman içerisinde görme kaybına neden olabilir. Vitrektomi ameliyatı ile epiretinal membranı kaldırılarak görme sağlığının iyileştirilmesi sağlanır” ifadelerine yer verdi. 

‘Ameliyat Lokal Anestezi İle Yapılır’

Bilgilendirmenin devamında Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından; “Lokal anesteziyle, gözde küçük bir kesi yapılır ve cerrah göz içindeki sorunları onarır. Vitrektomi operasyonu gözün arkasını daha net görebilmek için özel ameliyat mikroskobu ve lensler kullanılarak gerçekleştirilir. Sklera adı verilen beyaz görünen tabakaya mikro cerrahi yöntemiyle 3 kesi yapılır. Deliklerden birinden göz içine sıvı verilir. Bu sıvı ameliyat sırasında çıkarılan vitreusun yerine geçer. Diğer delikten sokulan ışık kaynağı ameliyat süresince göz içini aydınlatır. 3. delikten sokulan vitreus kesicisi ile ise vitreus küçük parçalara ayrılarak alınır. Ameliyat lokal anestezi ile yapılır, hasta ameliyattan sonra evine gidebilir. Ameliyat sonrasında kontrol gününe kadar göz kapalı kalır. Anestezinin etkisiyle göz kapakları kırpma işlemini gerçekleştiremeyebilir. Geçici olan bu durum düzelene kadar gözün kapalı kalması önerilir. Bandajlar açıldıktan sonra göz doktorunun vereceği damlalar düzenli olarak kullanılmalıdır. İlk günler gözde kızarıklık, yanma ve batma hissedilebilir, normal olan bu süreç zamanla geçecektir” denildi. 
 

Bakmadan Geçme