Verimlilik İçin Doğal Yaklaşımlar İncelenecek

Kastamonu Üniversitesi'nin 'Itır (Pelargonium graveolens) Esansiyel Yağının Rumen Fermentasyonu Üzerine Etkilerinin Rumen Simülasyon Tekniği (RUSITEC) Kullanılarak Araştırılması' başlıklı projesi desteklenmeye hak kazandı.

Kastamonu Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Arş. Gör. Çağatay Salum’un yürütücülüğünü yaptığı, "Itır (Pelargonium graveolens) Esansiyel Yağının Rumen Fermentasyonu Üzerine Etkilerinin Rumen Simülasyon Tekniği (RUSITEC) Kullanılarak Araştırılması" başlıklı proje, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Tarım, Ormancılık ve Veterinerlik Araştırma Destek Grubu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, projenin desteklenmesine karar verildi.

Projenin temel amacı, doğal antimikrobiyal özelliklere sahip ıtır esansiyel yağının, hayvanların sindirim sisteminde bulunan rumen mikroorganizmaları üzerindeki etkilerini inceliyor. Bu bağlamda, rumen simülasyon tekniği (RUSITEC) kullanılarak yapılan in vitro çalışmalarla, ıtır yağının mikrobiyal fermantasyon üzerine etkileri değerlendirilecek. Proje kapsamında elde edilecek sonuçlar, hayvan verimliliği ve küresel ısınma gibi ekolojik sorunlar açısından önemli çıkarımlar sağlamayı hedefliyor.

Doğal Bir Alternatif Geliştirilmesi İçin İleri Aşamalara Geçilecek

Projenin olumlu sonuç vermesi durumunda, yem katkı maddesi olarak kullanılabilecek yeni ve doğal bir alternatif geliştirilmesi için ileri aşamalara geçilecek. Özellikle antibiyotiklerin yerini alabilecek antimikrobiyal etkili doğal ürünlerin, hayvancılık sektörüne ekonomik ve ekolojik katkı sağlaması öngörülüyor. 12 ay sürecek olan bu projede Arş. Gör. Çağatay Salum yürütücü olarak görev alırken, Prof. Dr. Hakan Öztürk danışman olarak projeye katkı sağlayacak. 
Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, bu tür projelerin üniversitenin bilimsel araştırma potansiyelini her geçen gün artırdığını ve hem ülkenin hem de Kastamonu Üniversitesi’nin adını bilim dünyasında daha ileriye taşıyacağını belirtti. Ayrıca, Veteriner Fakültesi'nden projede yer alan hocaları ve ekibi tebrik ederek, başarılarının devamını dilediğini ifade etti.

Rektör Topal ayrıca, kaliteli ve nitelikli çalışmalara destekleri için Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a ve YÖK üyelerine şükranlarını sundu. Proje çalışmalarında kurumlarını teşvik eden yaklaşımlarından dolayı TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın’a da teşekkür etti.

 

Bakmadan Geçme