• Haberler
  • Genel
  • Vali Meftun Dallı: 'Atatürk'ün bu kadar ilgi gösterdiği başka il yok'

Vali Meftun Dallı: 'Atatürk'ün bu kadar ilgi gösterdiği başka il yok'

Mustafa Kemal Atatürk'ün Kastamonu'ya Gelişi ve Şapka İnkılabı'nın 98'inci yıldönümü kapsamında, 23 Ağustos'ta başlayan etkinliklerin devamı olarak tören gerçekleştirildi.

Vali Meftun Dallı: 'Atatürk'ün bu kadar ilgi gösterdiği başka il yok'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Arkeoloji Müzesi bahçesinde İl Milli Eğitim ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerince yapılan törene Vali Meftun Dallı, Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu ve kurum müdürleri katıldı.

Saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan programda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kastamonu Nutku okundu.

“TÜRK’ÜN BİR ÖZELLİĞİ VAR Kİ O DA BAĞIMSIZLIĞINA OLAN DÜŞKÜNLÜĞÜ”

Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, burada yaptığı konuşmada, güzel bir programda bir araya gelindiğinden bahsederek; “Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kastamonu’ya teşrifleri aynı zamanda bugün özelde de 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutladığımız bir gün. Genelde Türklerin Anadolu’ya gelişinde kapıların açıldığı tarih olarak hep 1071 dile getirilir de tabii bir bunun altyapısında Türk dervişleri vardır. Biz her gittiğimiz yere medeniyet, adalet, hakkı, hukuku getirmişiz ve ondan önce de işte bu dervişler gider. Oraları yurt yaparlar ve ön çalışmaları onlar yaparlarmış. Ordu sonradan gelirmiş ve geldiği zaman da halk zaten buna hazır olurmuş. Dolayısıyla hepsini rahmetle, minnetle anıyoruz. Hem Anadolu’yu bize vatan yapan Anadolu’nun kapılarını açan hem o dervişler hem Sultan Alparslan hem de büyük önderi ve silah arkadaşlarını yine kutsallarımız adına bugüne kadar şehadet şerbetini içmiş bütün ecdadı rahmetle, minnetle, saygıyla anıyorum. Anadolu kolay vatan olmadı. Anadolu çok şükür ki bize vatan oldu. Çok sıkıntılı günlerden geldik, geçtik ama Türk’ün bir özelliği var ki o da istiklaline ve bağımsızlığına olan düşkünlüğü. Biz hiç esir olmamışız, hep bağımsız olmuşuz, aç kalmışız, soğanı ekmeğe katıvermişiz ama bağımsızlığımızdan taviz vermemişiz. Dünya değiştikçe taktikler de değişiyor. Elbette ki çok sıkıntılı süreçlerden daha öncesinde de geçtik, yine geçiyoruz İnşallah bunları birlikte atlatacağız. Herkesin mutlaka nasıl ferdi hayatında gelecekle ilgili hayalleri varsa ülkelerinde, milletlerinde mutlaka hayalleri, kızıl elmaları vardır. İşte çok şükür Büyük Gazi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak olarak hedefi koymuş. Şimdi de çok şükür hepimizin dilinde artık Türkiye yüzyılının inşası var. Cenabı Allah birliğimizi, beraberliğimizi bozmasın. Hepimize güç kuvvet versin diyorum. Tekrar hem Büyük Gazi hem silah arkadaşlarını hem de bugüne kadar kutsallarımız adına ebediyete irtihal etmiş bütün şehitlerimizi, gazilerimizi rahmetle, minnetle, şükranla anıyorum” dedi.

“KASTAMONU ÇOK BÜYÜK HİZMETLER YAPMIŞ BİR İLİMİZ”

Vali Meftun Dallı ise programa katılanları selamlayarak; “Türk’ün zafer ayı ağustostayız. Az önce belediye başkanımızın da ifade ettiği gibi 1071’de Selçuklu ordusunun Bizans ordusuna karşı kazandığı zaferle vatan olma sürecinin başladığı Anadolu’muzun müstesna kentindeyiz. Burası Selçuklu kentidir aslında. Kastamonu, Sinop, Selçuklular tarafından fethedilmiştir. Tarihimizde çok önemli bir yeri vardır. Daha sonra beylikler döneminde bildiğiniz gibi Çobanoğlu Beyliği, daha sonra Candaroğulları Beyliği burada yaşamıştır. Tabii Atatürk’ün Kastamonu ziyaretinin bu ile verdiği onuru, şerefi pek az il görmüştür, cumhuriyet tarihimizde. Çünkü Kastamonu, Çanakkale Savaşı’nda ve daha sonra Kurtuluş Savaşı’nda hakikaten çok büyük hizmetler yapmış bir ilimiz. Atatürk de bunu gayet yakından bildiği için yaklaşık 9-10 gün gibi bir süre burada kalmış tek tek ilçelerimizi dolaşmış, en son bugün 30 Ağustos günü Daday ziyaretiyle bu ziyaretini sonlandırmış. 81 ilimiz içerisinde böyle bir onura sahip olan başka bir ilimiz vardır mutlaka ama bu kadar uzun süre kaldığı, bu kadar yakın ilgi gösterdiği, başka bir yer yok. İlçelerimiz Atatürk’ün ziyareti silsilesi itibarıyla tek tek törenlerini yaptılar. Biz de İnebolu’ya gittik. Dün Taşköprü’deydik. Bugün de inşallah Daday’a giderek o ziyarete paralel bir şekilde onun hatırasını yaşatma çabası içerisinde olacağız. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nızı bir kere daha kutluyorum. Başta Atatürk olmak üzere, onun silah arkadaşlarını ahirete intihar etmiş bütün gazilerimizi, büyüklerimizi ve hassaten bu vatan için toprağa düşmüş şehitlerimizi bir kere daha rahmetle, minnetle, şükranla, saygıyla yad ediyorum” diye konuştu.

Özel Haber

Bakmadan Geçme