• Haberler
  • Genel
  • Vali Karadeniz'den 'analitik düşünce' vurgusu

Vali Karadeniz'den 'analitik düşünce' vurgusu

TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Programı kapsamında Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen Geleceğin Mühendisleri İş Başında-2 isimli projenin açılışı dün yapıldı. Düzenlenen açılışa Vali Yaşar Karadeniz, Garnizon Komutanı Personel Albay Gamze Aydoğdu, İl Genel Meclis Başkanı Güray Parçal, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan, İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz...

TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Programı kapsamında Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen Geleceğin Mühendisleri İş Başında-2 isimli projenin açılışı dün yapıldı.

Düzenlenen açılışa Vali Yaşar Karadeniz, Garnizon Komutanı Personel Albay Gamze Aydoğdu, İl Genel Meclis Başkanı Güray Parçal, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan, İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu, KUZKA Genel Sekreter V. Dr. Serkan Genç, proje ekibi ile çok sayıda öğretmen ve öğrenci katıldı.

Program kapsamında 5 gün boyunca 45 öğrenciye astronomi gözlemi, 3D tasarım uygulamaları, robotik eğitimlerin yanı sıra birçok eğitim verilecek.  Şerife Bacı Öğretmenevi’ndeki program saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

“45 ÖĞRENCİ EĞİTİME ALINMIŞTIR”

İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu, gerçekleştirdiği açılış konuşmasında; “TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Programı kapsamında desteklenen proje kapsamında ilimizde öğrenim gören 7 ve 8’inci sınıflara geçen öğrenciler arasından 45 öğrenci eğitime alınmıştır. Bu öğrencilerin 15 tanesi yatılı bölge ilköğretim okullarından, 12 tanesi taşıma merkezli köy okullarında, 6’sı çocuk bakımevinden ve geriye kalan 12 öğrenci de başvuru yapan öğrenciler arasından seçilmiştir. Çalışmanın temelinde dezavantajlı öğrencilere ulaşmak öncelikli konudur. Proje kapsamında STEM yaklaşımını temel alan fen, teknoloji, mühendislik ve matematik alanının; eğitim ve öğretim sürecinde bütünleşmesi sağlanarak öğrencilerin problemlere disiplinler arası bakış açısıyla bakması hedeflenmektedir. Proje kapsamında; Statik Elektrik Uygulamaları, Sanal Gerçeklik Uygulamaları, İdea ile Robotik Kodlama (o-bot), Doğal Kaçak Alarmı (Arduino), Hava Kalite Tespiti (Arduino), Işık Kirliliği, 3D Tasarım Uygulamaları, Otto Robotto (Arduino), Model Roket Uygulamaları, Sürdürülebilir Gelecek Uygulamaları, Gökyüzü Gözlemi, Kaleydeskop, Tekne Yapıyorum, Dünya ve Evreni Çiziyorum ve Böcekleri Tanıyorum konulu en az 15 atölye çalışması gerçekleştirilecektir. Gözlem, deney, mobil uygulamalar, bilişim teknolojileri, tasarım, grup çalışmaları gibi farklı yöntemler kullanılacak ve tüm katılımcıların eğitimlerde uygulama yapması sağlanacaktır. Deneysel bir araştırma süreci sonucunda elde edilen veriler ön test son test uygulamalarıyla ölçülerek değerlendirilecektir” dedi.

“PROBLEM ÇÖZMEKTEN KORKMAMAK GEREKİYOR”

Vali Yaşar Karadeniz ise; “Projenin ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Aslında bu proje öğrenme sürecinin ne kadar geniş bir kavram olduğunun da güzel bir göstergesi. Öğrenme sadece bir yerden bilgileri alıp o bilgileri ezberleyip sonrasında hafızada tutup sonrasında da olduğu gibi onları istendiğinde geriye vermek veya onun çıktısını almak demek değildir. Öğrenme bilgiyi toplayıp toplanan bilgiyi de tıpkı bir bilgisayar gibi veri olarak kabul edip onu işleyip ondan yeni ürünler çıkarabilme kapasitesini öğrenmektir. Analitik düşünce, bilimsel düşünce dediğimiz yapıda insanların yetiştirilmesi ana hedefimiz olmalıdır. Bu proje de örgün eğitim içerisinde yer alan gençlerimizin, öğrencilerimizin yine üniversitemizle ve diğer ilgili kuruluşlarla işbirliği içerisinde analitik düşünce, bilimsel düşünce tarzını öğrenmeleri açısından büyük katkı olacaktır diye düşünüyorum. Sanırım laboratuvarlarda, doğada incelemeler yapılacak. Yani kendiniz araştıracaksınız ve araştırdığınız şeylerden sonuç çıkaracaksınız. Bunların sizin ileride eminim ki yaşantınıza da olumlu sonuçları olacaktır. Biz ne kadar eğitim hayatımızda problem çözmeyi öğrenirsek iş hayatımızda da problemleri çözmekte o kadar başarılı oluruz. Problem çözmekten öğrenciyken de korkmamak gerekiyor. Yaşantımız boyunca ister istemez birçok problemle karşılaşacağız ve problem çözme yeteneğiniz ne kadar gelişirse hayattaki problemleri de o kadar kolay çözeceksiniz” ifadelerini kullandı.

AVAN, PROGRAM HAKKINDA BİLGİLENDİRMELERDE BULUNDU

Proje Yürütücüsü Uzman Öğretmen Çağrı Avan, program hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Avan; “Projemiz TÜBİTAK tarafından desteklenen bir projedir. Bu yıl ikincisini gerçekleştireceğiz. Yaklaşık 100 bin lira bütçesi var. Proje kapsamında öğrencilerimiz bir hafta boyunca burada yatılı kalacaklar. Gündüz ve gece etkinliklerine dahil olacaklar. Etkinlikler kapsamında mühendislik uygulamaları, bilim uygulamaları ve astronomi uygulamalarıyla muhatap olacaklar. Doğa Kültür Köyü’nde iki gece astronomi gözlemi yapacağız. Bunun haricinde alanında uzman kişiler tarafından robotik eğitimler verilecek. 3D tasarım uygulamaları yapacaklar ve bunların baskılarını alacaklar. Sanatsal uygulamalar gerçekleştirecekler ve sanal gerçeklik uygulamalarını öğrenecekler” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme