Uzmanından Kalp Sağlığı için Beslenme Önerileri
Özel Nefes Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Kübra Balcı, beslenmenin kalp sağlığı açısından en önemli faktörlerden biri olduğunu söyleyerek açıklamada bulundu.
Beslenme düzeninin kalp hastalıkları üzerindeki etkisine değinen Uzman Diyetisyen Kübra Balcı; “Dünya üzerinde olduğu gibi ülkemizde de ölümlerin büyük nedenini kalp hastalıkları oluşturuyor ve sağlıklı beslenme düzeni kalp hastalıkları açısından ayrıca önem taşıyor. Normalde kan, damarlar içinde serbestçe akıp dokulara ve organlara oksijen ve besin taşır. Sağlıklı bir damarın iç yüzeyine bakıldığında pürüzsüz olduğunu görmek mümkündür. Yüksek kolesterol, sigara, tansiyon aşırı alkol alımı, kişinin beslenme alışkanlıkları ve çevreden kaynaklanan birçok faktör zamanla damar içinde deformasyona neden olur. Bu deformasyona uğramış bölgede zamanla plak adı verilen bir tabaka oluşumu gözlenir ve bu plaklar damarların esnekliğini azalttığı gibi kan akışını da engeller. Bu akışın engellendiği bir nokta da damarların insanların yaşlanmış olmasından kaynaklıdır. Bu duruma mümkün olabildiğince engel olabilmek bu noktada önem taşır. Damarları korumanın en önemli yolu kan kolesterol düzeyini, kan basıncını, yüksek kan şekerini, vücut ağırlığını, homosistein ve ürik asit seviyesini her zaman korumak olmalıdır. Yağlı ve aşırı proteinli beslenme ile sigara ve alkol tüketiminden de sakınmak gerekir. Yeterli ve dengeli beslenmeyi içeren doğru beslenme alışkanlıkları kazandığınız takdirde koroner kalp hastalıklarına karşı korunmanız da daha kolay olacaktır” dedi.
‘Daha Az Yağlı Etler Tüketmeye Özen Gösterin’
Düzenli beslenmenin önemini vurgulayan Uzman Diyetisyen Kübra Balcı; “Yağlı Tohumlar, Sebze Ve Tahıllar Kalp Hastalıklarından Koruyor. Düşük fındık ve yağlı tohum tüketimi kalp hastalıklarından ölüm riskini yüzde 11.6 artırıyor, düşük sebze tüketimi kalp hastalıklarından ölüm riskini yüzde 11.5 artırıyor, tahılların düşük alınması, kalp hastalıklarından ölüm riskini yüzde 10.4 artırıyor ve fazla tuz tüketimi de kalp hastalıklarından ölüm riskinin yüzde 9 oranında artmasına sebep olabiliyor. Küçük değişikliklerle kalp hastalıkları açısından risk faktörlerinizi azaltabilir ve daha sağlıklı bir yaşama adım atabilirsiniz. Daha az yağlı etler tüketmeye özen gösterin” ifadelerini kullandı.
‘Yağ Tüketiminde Denge Sağlamaya Çalışın’
Yağ tüketimi konusunda dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Uzman Diyetisyen Kübra Balcı; “Araştırmalar, çok fazla özellikle de hayvansal kaynaklı doymuş yağ tüketmenin kalp sağlığı açısından tehlikeli olabileceğini söylüyor. Yağ tüketiminde denge sağlamaya çalışın, zeytinyağı, avokado, keten tohumu, ceviz, fındık, badem, Hindistan cevizi yağı gibi farklı yağ çeşitlerini dengeleyerek beslenmenizde yer verin. Özellikle yağlı tohumları gün içinde tüketmeye özen gösterin. Düzenli balık tüketmeye çalışın, haftada 2-3 kez omega-3 içeriği yüksek balıklardan tercih edin. Her gün en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin. Meyve ve sebzeler özellikle potasyum açısından çok zengin olduğu için yüksek kan basıncını dengelemeye yardımcıdır. Tam tahılların tüketimine özen gösterin, lif alımınızı artırın. Gün içinde 20-30 gram lif almaya özen gösterin. Tam tahıllar, yulaf, kuru baklagiller, sebze ve meyveler lif içeren besinlerdir. Bitkisel kaynaklı protein ve lif içeren kuru baklagillere haftada 2-3 kez sofralarınızda yer açın. Tuz tüketiminizi gözden geçirin ve eğer fazlaysa sınırlayın. Haftada birkaç gün 30-60 dakikalık aerobik egzersizlerini de ihmal etmeyin. Haftada iki üç kere ağırlık kaldırarak da yağ yakımınıza yardımcı olabilirsiniz” şeklinde konuştu.