Uzmanından kalp sağlığı bilgilendirmesi
Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Öğretim Üyesi ve Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Yaşan, 29 Eylül Dünya Kalp Günü olması dolayısıyla bilgilendirmede bulundu.
29 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısıyla bilgilendirmede bulunan Yaşan, kalp krizine değinerek; “Kalp krizi kalbi besleyen damarlardan herhangi birinin tıkanması sonucu o damarın beslediği bölgedeki kalp dokusunun ölmesinden dolayı oluşur. Kalp krizi ani gelişen bir durumdur. Ne zaman yaşanacağını şu anki elimizdeki imkanlarla bilmek çok güçtür. Kalp krizi genellikle göğüs ağrısıyla meydana gelir. Göğüs ağrısı baskı tarzında bir ağrı olarak oluşur. Genellikle bu ağrı 30 dakikadan daha uzun sürer. Batma tarzındaki ağrılar kalp krizi ağrısı değildir. Ağrıya genellikle terleme eşlik eder. Ağrıya terleme eşlik ediyorsa, ağrı göğüs orta kısmındaysa ve baskı tarzındaysa bu genellikle bizi kalp krizine doğru yönlendiriyor. Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak bu konuya ani müdahalede çok başarılıyız” dedi.
“KALP KRİZİ GEÇİREN HASTALAR İÇİN SANİYELER ÇOK BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”
Dışarıda ya da evde kalp krizi belirtisiyle karşılaşıldığı durumda yapılması gerekenlere değinen Yaşan; “Bu belirtileriyle karşılan hastalar genellikle hastaneye kendi imkanlarıyla gelmeye çalışıyorlar ya da hiç gelmiyorlar, bu da en büyük hataları oluyor. Kalp krizinde her bir saniye çok kıymetli. Her saniyede kalp kası hücreleri bu damar tıkanıklığından dolayı ölüyor. Kalp kası hücreleri maalesef kendini yenileyebilen hücreler değil. Öldükten sonra o bölgedeki hücreler tekrar canlanmıyor ve kalp yetmezliğine doğru giden bir tablo gelişiyor. Bundan dolayı kalp krizi geçiren hastalar için saniyeler çok büyük önem taşıyor. Özellikle bu tarz ağrıyla karşılaştığımız zaman, yapılması gereken şey 112’nin aranmasıdır” ifadelerini kullandı.
“GÜNDE EN AZ 10 BİN ADIM ATMAK KALP SAĞLIĞI İÇİN FAYDALIDIR”
Kalp krizinden korunmak için yapılması gerekenlere değinen Yaşan; “Maalesef sigara kalp krizine neden olan en büyük etken. Günde en az 10 bin adım atmak kalp sağlığı için faydalıdır. Bunu spor olarak düşünmemek lazım. Kronik hastalığınız varsa, uzman görüşü alıp, düzenli kontrole gitmek önemli. Araştırmalar vitamin ürünlerinin kalp sağlığında etkili olmadığını gösteriyor. Dengeli beslenmek dışarıdan vitamin almaktan daha önemli. Dengeli beslenme kalp sağlığını koruyor. Sigara zaten başlı başına tüm damarları etkileyen, en önemli etken. Ailesinde genç yaşta kalp krizi geçirenlerin özellikle 40 yaşından sonra kardiyoloji uzmanına görünmesi önemlidir” şeklinde konuştu.
“KOVİD-19 AŞISI OLANLAR RAHAT OLSUN”
Kovid-19’un ve Kovi-19 aşısının kalp krizine etkilerine değinen Yaşan; “Yapılan araştırmalarda Kovid-19 aşısının kalp krizini tetiklediğine yönelik bir bilgi yok. Kovid-19 hastalığı yakalandığı dönemde kalp krizi geçirenlerde kalp kası hasarının arttığını gösteren birçok çalışma mevcut. Kovid-19 aşısı olanlar rahat olsun. Çünkü Kovid-19 aşısının kalp krizini arttırdığına yönelik bir veri yok” diyerek bilgilendirmelerde bulundu.