Uzmanından Göz Alerjisine Karşı Uyarı

Ülkemizde sıkça yaşanan sağlık sorunlarından biri de göz alerjisidir. Son zamanlarda vaka sayılarının da artmasıyla birlikte göz alerjisi ciddi şekilde gündelik hayatı etkilemekte. Özel Nefes Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İrfan Akaray, göz alerjisi ve tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgiler verdi.

Göz alerjilerinin başka semptomlara yol açtığını söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İrfan Akaray; “Ülkemizde sıkça görülen göz alerjisi, yani alerjik konjonktivit, gözleri tahriş eden alerjene karşı gözlerin verdikleri tepkidir. Göz alerjileri, başka göz hastalıklarıyla aynı semptomları paylaştığı için doğru tanının konulması önemlidir. Örneğin göz alerjisi ile göz enfeksiyonu, benzer semptomlara sahip, ancak farklı tıbbi nedenlere dayanan farklı durumlardır. Göz doktorları, yani bizler sorunun ne olduğunu anlamak ve enfeksiyon ile alerji arasındaki farkı ayırt etmek için biomikroskopik muayene ile ayırıcı tanıyı elde etmekteyiz. Göz alerjisi semptomları, hafif rahatsız edici kızarıklıktan görmeyi bozacak kadar korneal bozukluklara yol açabilmektedir. Göz kapakları ile göz kızarır, şişer ve kaşınmaya başlar. Gözde yanma hissi ve berrak sulu akıntı halinde gözyaşı görülebilir. Işığa karşı hassasiyet gelişebilir. Özellikle güneş alerjisinde bu çok yoğundur. Göz alerjisi olan bireylerde aynı zamanda burunda kaşıntı, tıkanma ve hapşırma gibi belirtilerle ortaya çıkan üst solunum yolu alerjileri ile beraber görülebilmekteyiz” dedi.

‘Semptomlar Mevsimsel Olarak Ağırlaşma Eğilimi Gösterir’

Göz alerjisinin türleri olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İrfan Akaray; “Göz alerjileri birçok türleri mevcuttur. Çok daha yaygın görülen göz alerjisi türleri arasında mevsimsel alerjik konjonktivit, bir alt türü olan ve yıl boyu devam eden yani pereniyal alerjik konjonktivit, atopik keratokonjonktivit, kontakt alerjik konjonktivit, dev papiller konjonktivit ve vernal keratokonjonktivit gibi türleri vardır. Mevsimsel alerjik konjonktivit en yaygın göz alerjisidir. Bireyler, havadaki bitki polenlerinin türüne bağlı olarak ilkbahar, yaz veya sonbahar aylarında bu alerji türünün semptomlarını yaşarlar. Tipik semptomlar arasında berrak, sulu akıntı, kaşıntı, kızarıklık ve yanma mevcuttur. Pereniyal alerjik konjonktivit yıl boyunca görülür. Uzun süre alerjen maddeye maruziyet vardır.  Bu tür çoğunlukla polenler yerine toz akarları, küf, köpek veya kedi tüyünden kaynaklanır. Vernal keratokonjonktivit, mevsimsel veya pereniyal alerjik konjonktivit türlerinden daha ciddi bir göz alerjisidir” ifadelerini kullandı.

‘Alerji Yıl Boyunca Devam Edebilir’

Alerjinin yıl boyunca devam edebileceğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İrfan Akaray; “Alerji yıl boyunca devam edebilir, ancak semptomları mevsimsel olarak ağırlaşma eğilimi gösterir. Egzama ya da astım hastası genç erkeklerde daha çok görmekteyiz. Bu göz alerjisi türünün belirtileri arasında kaşıntı, çok miktarda gözyaşı ve mukus üretimi, gözde yabancı bir cisim hissi ve ışıktan kaçınma (fotofobi) görülür. Atopik keratokonjonktivit bu göz alerjisi türü özellikle alerjik dermatit öyküsüne sahip erkekler olmak üzere yaşlı bireyleri etkiler. Atopik keratokonjonktivit belirtileri arasında kızarıklık, şiddetli kaşıntı, yanma hissi ve uyku sonrasında göz kapaklarının yapışmasına neden olan olacak kadar çok yoğun mukus vardır. Kontakt Alerjik Konjonktivitgenellikle kontakt yumuşak lenslerden kaynaklanır. Bu göz alerjisi türünün belirtileri arasında kaşıntı, kızarıklık, mukoza akıntısı ve lens takmada rahatsızlık vardır. Dev Papiller Konjonktivit kötü lens kullanımı ile ilişkili bir diğer göz alerjisidir. Bu göz alerjisi kontakt alerjik konjonktivitin daha ağır versiyonudur, iç göz kapakta papillerin oluşumunu görmekteyiz” dedi.

‘Semptomları Şiddetli Hastalarda Medikal Tedavi Önemli’

Göz alerjisinin tedavi yöntemlerine değinen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İrfan Akaray; “Göz alerjisi tanısı genellikle göz doktorları tarafından muayene ile saptanabilmektedir. Bazen alerji testleriyle tanıya yardımcı olabilmektedir. Bu yüzden göz alerjisinde hastanın öyküsünün alınması oldukça önemlidir. Göz alerjisinin tedavisinde, genellikle kişinin alerjiye neden olan (polenler, toz, kimyasal maddeler kedi/köpek tüyü vb) durumları ortadan kaldırması veya uzak durması ile önemli ölçüde azaltabilmektedir. Aynı zamanda kolormatik gözlükler, güneş gözlükleri de kişinin güneşe maruziyetini azaltacağından kullanılması önerilmektedir. Semptomları şiddetli hastalarda medikal tedavi önem arz etmektedir. Özellikle antihistaminik damla, steroidli damla, çok ağır vakalarda siklosporin damlası ve de özellikle rinokonjontiviti olan hastalara oral tedavi ile kontrol altına almak mümkün. Dikkat edelim alerji tedavisinde antibiyotik yoktur” şeklinde konuştu.

Özel Haber

Bakmadan Geçme