Uzmanı Artan Göz Nezlesine Karşı Uyardı
Göz nezlesi hastalığı hakkında Özel Nefes Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İrfan Akaray açıklamalarda bulundu.
Pandemi sürecinden sonra meydana gelen miyopin oluşumu ciddi bir salgın haline geldi. Özellikle bahar aylarında görülen göz nezlesi ciddi bir enfeksiyon. Son dönemlerde ülkemizde sık görülen göz nezlesi hastalığı hakkında Özel Nefes Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İrfan Akaray açıklamalarda bulundu.
Kastamonu'da ve ülkemizde son dönemlerde çok sık görülen göz nezlesi hakkında konuşan Op. Dr. İrfan Akaray; “İlimizde ve ülkemizde son dönemlerde (Adenoviral konjonktiviti) göz nezlesi sürecini yaşamaktayız. Özellikle çocuklarda görülen enfeksiyonun başlıca semptomları; gözlerde sulanma, kızarıklık, çapaklanma, göz kapaklarında şişme gibi şikayetler görülmektedir. Adenoviral konjonktiviti özellikle temas yolu ile bulaştığı gibi plastik aletler, kapı kolu ve havuzdan bulaşabilir. Bulaştıktan 3 veya 4 gün sonra bulgular görülmeye başlar. Hasta kişinin bulaştırma süresi genellikle 10-14 gün devam edebilmektedir. Tedavinin en önemli basamağı kişinin hijyenidir, sık sık el yıkama ile bulaş önlenebilir ve hastalıktan korunabilirsiniz. Hastalık bulaştıysa mutlaka uzman göz hekimine muayene olunmalıdır. Düzgün tedavi edilmeyen adenoviral konjonktivi gözümüzün saydam tabakasında (korneada) beyaz lekelenme (subepitelyalin filtrasyon) oluşturarak kalıcı görme azalmasına neden olabilmektedir” ifadelerini kullandı.
'Güneş Işınlarına Yüksek Miktarda Maruz Kalıyoruz'
Mevsimsel geçişlere değinerek sözlerine devam eden Op. Dr. İrfan Akaray; “Yaz aylarında dışardaki güneş ışınlarının fazla olması, ilk baharın gelmesiyle birlikte çiçeklerdeki polenlerin ortama saçılmasına bağlı gözlerde alerjik reaksiyonlar artmaktadır. Göz alerjisini yetişkinlerde ve özellikle çocuklarda görebilmekteyiz. Cinsiyet bakımından fark etmese de bu rahatsızlık erkeklerde fazla olduğunu gözlemekteyiz. Hastaların şikâyetleri daha çok gözde kaşıntı, yanma, batma, sulanma, kızarma, ışık hassasiyetinde artma, gibi semptomlarla tarafımıza başvurmaktadırlar. Hastalığın ciddiyetine göre tedavi verilmelidir. Daha çok antihistaminik damlalar, düşük potentlisteroid damlalar ve suni gözyaşı damlaları ile tedavi protokollerini uygulamaktayız. Uzun süren veya kapak altındaki şeffaf zarda (Konjonkti̇vada) parmaksı yapılar (papiller) oluşmuşsa bu tür hastalara daha uzum vadeli ve daha potent damlalar ve gerekirse ağızdan hap şeklinde tedavi başlamaktayız. Kişinin ışık hassasiyeti fazla ise güneş koruyucu gözlük kullanmalarını tavsiye etmekteyiz. Aynı zamanda dışarda çok vakit geçirmemeleri, ekran maruziyetlerini azaltmalarını önermekteyiz” dedi.
'6 Yaşa Kadar Numaraların Sıfırlanmasını Hedefliyoruz'
Pandemi sürecinde artan ekran bağımlılığı hakkında açıklamada bulunan Op. Dr. İrfan Akaray; “Çocuklar dünyaya geldiğinde sıfır numara ile doğmaz. 6 numaraya kadar hipermetropla doğarlar. Genelde 6 yaşına kadar biz bu numaranın sıfırlanmasını beklemekteyiz. Çocukların büyüme takvimine göre yavaşça numaralar fizyolojik olarak düzelmektedir. Bu nedenle çocukların ilk göz muayenesi 2aylıkken, 6 aylıkken ve 2 yaşında iken rutin göz muayeneleri mutlaka yapılmalıdır. İlk muayene 2 aylıkken uzman göz hekimi tarafından damla damlatılarak göz bebeğinin büyümesini sağlayarak ayrıntılı olarak yapılmalıdır. Bebeklerde özellikle doğumsal katarakt, göz tansiyonu, tümör gibi kalıcı körlük nedenleri bu yaşta belirlenirse erken tedavi ile bebeğin tüm yaşantısını kurtarılabilmektedir. Özellikle pandemi sonrası derslerin online olmasına bağlı olarak çocuk ve yetişkinlerin telefon ve tabletle olan münasebeti arttı. Buna bağlı olarak çocuklarda erken dönemde miyopin (uzak görme azlığı) gelişmesine neden olmuştur. Dünya Sağlık Örgütü birkaç ay öncesine kadar bir açıklamada bulundu; ‘Covid salgını artık kontrol altında ancak miyopi pandemisi baş gösterdi. Tüm dünyada miyopin hızlı bir şekilde artış göstermekte.’ Ekrana gereğinden fazla maruz kalmak bu çocuklarda miyopinin çok daha hızlı artmasına neden olmaktadır. Özellikle pandemi sürecinde gerekli göz kontrollerin yapılamaması ve okul derslerin ekran üzerinden verilmeye başlanılması miyopi sürecini inanılmaz bir şekilde artmasına neden olduğunu gözlemledik. Özellikle gözlük kullanan çocuklarda gözlük numarasının artışı, hiç kullanmayanlarda da gözlük numaraları oluşmaya başladığını tespit ettik. Miyopinin oluşma teorilerinden biri de sürekli yakın iş yapmak yakın mesafe çalışmak, kapalı ortamda kalmak gözlerin ve aynı zamanda beynin uzak görme algısını azaltmaktadır. Peki kendimizi ve çocuklarımızı nasıl koruyabiliriz. Dünya Sağlık Örgütü’nün de tavsiyesi 20 dakika boyunca ekrana bakılıyorsak veya kitap okuyorsak 20 saniye boyunca etrafınıza bakın, mümkünse en uzak noktaya bakın. Yetişkinler ve çocuklar sürekli kapalı ortamda hapsetmemek gerekir özellikle akşam saatine yakın zamanlarda 1 saat dışarda olunması miyopi gelişmemesi açısından son derece önemlidir. Ekran maruziyetini mümkün mertebe azaltmak gerekmektedir. 6 yaşına kadar mümkün olduğunca tablet, telefonu çocukların ellerine vermemek gerekmektedir. Televizyon izlenmesi sürelerini günde en fazla 40 dakika sınırlandırmak gerekiyor. Yakından izlenmeye müsaade etmemek gerekir ANCAK çocuk sürekli yakından izlemek istiyorsa çocuk uzağı net görmediği için olabilir bu durumda mutlaka çocuğu göz hekimine muayene etmek gerektirir. 6-9 yaş arasındaki çocuklarda günlük en fazla 45 dk. telefon, tablet, bilgisayar izlenme izni verilebilir. Miyopinin ilerlememesi için beslenmede çok önemli bir faktör. Yetişkin ve çocuklarda dengeli beslenme, özellikle omega-3, A ve D vitaminini tüketmek gözün arka tabakası (retina hücreleri) önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.