Türkiye'nin İlk Ve Tek Şapka Müzesi Nerede ?

Tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ön plana çıkan Kastamonu, Türkiye'de ilk ve tek olma özelliğine sahip Şapka Müzesi'ne ev sahipliği yapıyor. 

Tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ön plana çıkan Kastamonu, Türkiye'de ilk ve tek olma özelliğine sahip Şapka Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor. 

Şapka Müzesi, Türkiye'de ilk ve tek olma özelliğine sahip olmasının yanı sıra, dünyada da bu alanda 4. sırada yer alıyor.

2008 Yılında Kastamonu'da Açıldı 

Şehir merkezine yaklaşık 1-1,5 kilometre uzaklıkta ve  Kastamonu'nun ana caddelerinden biri olan Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan bu müze, Şapka İnkılabı'nın Kastamonu'da ilan edilmesi dolayısıyla 2008 yılında dönemin Valisi Mustafa Kara tarafından Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi'nde açıldı.
Şapka Müzesi, her alanda olduğu gibi kılık kıyafet konusunda da halkına öncülük  eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Şapka ve Kıyafet İnkılabı'nı Kastamonu'da gerçekleştirmesi nedeniyle 2008 yılında Kastamonu’da açıldı.
Öte yandan Atatürk’ün ilk kez Kastamonu’da giydiği şapka da Türk ulusunun modern toplum seviyesine ulaşmasının önemli dönemeçlerinden olan Şapka Kanunu’nun habercisiydi.

Atatürk Şapkayı Kendisi Tanıttı

25 Kasım 1925 tarihinde mecliste kabul edilen 671 No'lu "Şapka İktisası Hakkında Kanun" ile TBMM üyeleri ve memurlarına başlık olarak şapka giyilmesi zorunluluğu getirildi. Kanun, 28 Kasım 1925 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu uygulama ile dini kaynaklı giyim farklılıklarının da önüne geçildi.
Atatürk, insanlık tarihinin en eski giyim eşyalarından biri olarak kabul edilen şapkayı, Kastamonu gezisinde bizzat kendisi tanıttı. 

Hem görünüşte hem de zihniyette halkının çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmasını isteyen Atatürk, Şapka Devrimi’ne büyük önem vererek bu konuda da halkına öncülük etti. 

3 Şapkayla Kuruldu, 1192 Şapkaya Ev Sahipliği Yapıyor

Cumhuriyet tarihindeki birçok devlet adamı ve ünlülerin şapkalarının bulunduğu müze, 1192 şapkaya ev sahipliği yapıyor.
Kültürel geçişkenliğin en güzel örneklerinden olan bu müze, Atatürk'ü ziyaret eden heyette bulunan kadınların giydiği 3 şapkayla kuruldu. 
Her dilden, her milletten kültürel izler taşıyan bu müzede, hem ulusal hem de uluslarararası şapkalar sergileniyor. 

Hunlardan Cumhuriyet dönemine kadar her dönemin ruhunu yansıtan yansıtan bu müzede, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Süleyman Demirel, eski Başbakanlardan Bülent Ecevit gibi devlet adamlarının yanı sıra Cem Karaca, Mazhar Fuat Özkan, Safiye Soyman Filiz Akın gibi ünlülerin, modacıların ve dünyanın farklı ülkelerine ait kültürlerin şapkaları bulunuyor. 

Öte yandan, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in 'kimseye vermem' dediği şapkasıda bu müzede sergileniyor. 
75. Yıl Cumhuriyet Müzesi, Atatürk Sergi Salonu, Oyuncak Ev, Resim Galerisi gibi diğer müzelere de ev sahipliği yapan bu müzede, Rusya, Özbekistan, Japonya gibi ülkelerin şapkaları da bulunuyor.

Şapka kültürünü ve tarihini merak edenler için benzersiz bir ziyaret noktası olan bu müze, dünya tarihinin zengin geçmişi ve çeşitliliğini ziyaretçileriyle buluşturarak şapkanın evrensel değerini vurguluyor. 

Öte yandan Kastamonu Şapka Müzesi’nin envanteri de her geçen gün yapılan bağışlar tarafından genişlemeye devam ediyor.  


 

Bakmadan Geçme