- Haberler
- Genel
- Türkiye Kamu Sen İl Başkanı Afacan: 'İstiklal Marşımız Türk Milletinin Milli Gururudur'
Türkiye Kamu Sen İl Başkanı Afacan: 'İstiklal Marşımız Türk Milletinin Milli Gururudur'
Türkiye Kamu Sen İl Başkanı Nedim Afacan, İstiklal Marşı'nın Kabulü'nün 104'üncü yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.
Türkiye Kamu Sen İl Başkanı Nedim Afacan, İstiklal Marşı’nın Kabulü’nün 104’üncü yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.
Afacan, “Milli Marşımız, Türk milletinin yurt edindiği Anadolu’dan ebediyen ayrılmayacağının; çelik zırhlarını kuşanan Batı’nın Türk’ün imanını yenemeyeceğinin; ezelden beri hür yaşamış Türk milletine zincir vurulamayacağının; şanlı hilâlimizin şafaklar gibi dalgalanacağının mührüdür.” dedi.
‘Mehmet Akif Ersoy, Kastamonu’da 66 Gün Kalmış Ve O Dönem Kentte Yayımlanan Açıksöz Gazetesi’ne Şiirler Yazmıştır’
Afacan mesajında; “İstiklal Marşımız; Türk milletinin milli sembolü olduğu gibi milli heyecanı, milli bilinci ve milli gururudur. O marş ki Türk milletinin kendi topraklarında bir ve beraber, hür ve müstakil yaşama arzusunun; tutsaklığa, karanlığa, sömürüye boğun eğmeyen vakur duruşunun; istiklâl kararlılığının mısralara dökülmüş halidir. Milli Marşımız, Türk milletinin yurt edindiği Anadolu’dan ebediyen ayrılmayacağının; çelik zırhlarını kuşanan Batı’nın Türk’ün imanını yenemeyeceğinin; ezelden beri hür yaşamış Türk milletine zincir vurulamayacağının; şanlı hilâlimizin şafaklar gibi dalgalanacağının mührüdür. Hiç şüphesiz büyük şair Mehmet Akif Ersoy, milli mücadelemizin en önemli neferlerindendi. Akif, Türk milletinin dertleriyle dertlenmiş, şiirlerinde, yazılarında, konuşmalarında milletimizin acılarını, feryatlarını dile getirmiş bir inanç adamıydı. Gerek şahsiyeti, gerekse milli mücadele dönemindeki katkıları çok müstesna olan Akif, o büyük feraseti ile Anadolu insanına birlik ve seferberlik ruhunu aşılamaya çalışmıştır. Kurtuluşu Anadolu’ya yaymak için kapı kapı dolaşmış, verdiği vaazlarla halkı milli mücadele konusunda aydınlatmış, bu süreçte hiçbir beklentiye girmemiştir. İl il dolaşan Akif, gittiği her yere ümit ve inanç taşımıştır. İnancını ve ümidini taşıdığı illerden biri de bizim memleketimiz yani Kastamonu’dur. Kurtuluş Savaşı sürerken Kastamonu’ya gelen Mehmet Akif Ersoy, Kastamonu’da 66 gün kalmış ve o dönem kentte yayımlanan Açıksöz Gazetesi’ne şiirler yazmıştır. Bu şiirlerden biri de milli marşımız olarak kabul edilen İstiklal Marşı’mızdır." dedi.
'Mehmet Akif Ersoy, Nasrullah Camisi’nde Meşhur Vaazını Vermiştir'
Afacan, Mehmet Akif Ersoy'un Kastamonu'da vaaz verdiğini anımsatarak şöyle devam etti; "Mehmet Akif Ersoy, Kastamonu’da bulunduğu süre içinde Nasrullah Camisi’nde 5 Kasım 1920 tarihinde meşhur vaazını vermiştir. Bu vaazlarda Anadolu’nun içinde bulunduğu durumu anlatmış, birlik mesajları vermiştir. Sevr Antlaşması’nın kabul edilemez bir anlaşma olduğunu, kapitülasyonları, İstanbul’un geleceğiyle ilgili İtilaf Devletleri’nin hükümetlerinin görüştüklerini anlatıp çıkış yolları önermiştir. Ümitsizliğe düşülmemesi, safları cami içerisinde ve dışarısında sıkı tutup Müslümanların birlikte hareket etmesini tavsiye etmiştir. Nasrullah Camisi’ndeki vaazı basılıp cephede askerlere dağıtılmıştır. Mehmet Akif, Kastamonu’da kaldığı sürece Milli Mücadele’ye Kastamonuların verdiği desteği yakından görmüş, çok iyi intibalarla şehrimizden ayrılmıştır. Büyük Atatürk’ün ‘Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet; Hakkıdır, Hakk’a tapan milletimin istiklâl! Benim bu milletten asla unutmamasını istediğim mısralar işte bunlardır. Hürriyet ve istiklal aşkı bu milletin ruhudur. İstiklal Marşı’nın bu pasajı asırlar boyunca söylenmeli ve bütün yâr ve ağyâr anlamalıdır ki, Türk’ün her şeyi hatta en mahrem hisleri bile tehlikeye girebilir fakat hürriyeti asla… Bu pasajı her vakit tekrar ettirmek bunun için lâzımdır. Bu demektir ki efendiler, Türk’ün hürriyetine dokunulamaz!’ sözleri milli marşımıza yüklediğimiz anlamın yüceliğini daha da perçinliyor. Bu minvalde milli mücadelenin büyüklüğü oranında heybetli bu anıtsal eseri, gelecek nesillerin de aynı şevk ve heyecanla, aynı hissiyatla, aynı ruhla taşıması çok mühimdir. Türk gençliği omuzlarına yüklenen sorumluluğun bilincinde olmalı, İstiklal Marşımızın kıymetini bilerek, hafızamızı diri tutarak, nesilden nesile aktarılmasını sağlamalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle Türk Eğitim-Sen olarak milletimizin onurlu mücadelesini ve bağımsızlığını vurgulayan İstiklal Marşı’mızın, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 104’üncü yıl dönümünü kutluyor; devletimizin kurucusu, büyük Türk hakanı Atatürk ve yol arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve büyük üstat, İstiklal Şairi’miz Mehmet Akif Ersoy’u saygı, minnet ve özlemle anıyoruz. Ruhları şad olsun” dedi.