Turizm öğrencileri Kastamonu'yu tanıdı

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi öğrencileri şehir tanıtım gezisiyle Kastamonu'nun tarihi ve kültürel mekanlarını gezdi.

Turizm öğrencileri Kastamonu'yu tanıdı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal’in düzenlediği gezi kapsamında, fakültenin Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile Turizm Rehberliği Bölümü birinci sınıf öğrencileri, Kastamonu'nun kültürel, tarihi mekanlarını gezerek yaşadıkları kent hakkında bilgi sahibi oldu. 

“AMACIMIZ KASTAMONU’MUZU ÖĞRENCİLERİMİZE TANITMAK”

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal, güzel bir şehir tanıtım gezisi düzenlediklerini belirterek; “Amacımız Kastamonu’muzu öğrencilerimize tanıtmak. Öğrencilere öğretim gördükleri yıl boyunca şehri tanımaları amacıyla şehir gezisine çıkarıyoruz. Daha sonra da branş derslerinde de araziye çıkarıyoruz ama öncelikle hedefimiz öğrencilerimizi şehir tanıtım gezisiyle şehrin tarihini, kültürünü, yerel halkın yaşayışını bütün değerlerini anlatmak hedefimiz. Bunu da üç senedir layıkıyla yapıyoruz” dedi.

“BU MÜZE KASTAMONU’YU İNANILMAZ BİR ŞEKİLDE ANLATIYOR”

Geçen sene 40 öğrenciyle, bu sene ise 75 öğrenciyle geziyi gerçekleştirdiklerini anlatan Haberal; “İlk önce Cumhuriyet Meydanı’nda buluştuk. Şerife Bacı’nın hikayesini anlattık. İstiklal Yolu’ndan ve Kurtuluş Savaşı’nda bu toprakların nasıl kazanıldığından bahsettik. Sonra Kent Müzesi’ne gittik. Yeni ve teknolojik bir müze. Bu müze Kastamonu’yu teorik anlamda inanılmaz bir şekilde anlatıyor. Buradan sonra gittiğimiz yerleri öğrenciler müzede gördükleri için gezdiğimiz yerler öğrencilerin kafasına daha güzel yerleşti.  Daha sonra Saat Kulesi’ne ardından Abdurrahmanpaşa Lisesi’ne geçtik. Abdurrahmanpaşa Lisesi’nde çok güzel bir müze var. Öğrenciler orayı da severek gezdi. Hatta sıralara oturarak Hababam Sınıfı’nı canlandırdılar. Nasrullah Meydanı’na geçip Mehmet Akif Ersoy’u anlattık. Kurşunlu Han, Cem Sultan Bedesteni’ni gördük, tarihini anlattık. Yakupağa Külliyesi’ne gittiğimizde ise Kastamonu’nun coğrafi işaretli çekme helvasının baştan sona yapımını öğrencilerle izledik. Oranın işletme sahibi Onur Bey de külliye hakkında bilgi verirken, öğrencilere çekme helva da ikram etti. Buradan sonra Kastamonu Kalesi ve Şeyh Şabanı Veli Külliyesi’ni ziyaret ettik. Bu külliyenin inanç turizmi açısından ne kadar önemli olduğunu, o bölgenin kültür varlıkları açısından Kastamonu için ne kadar önemli olduğunu bahsettik.  Oradaki yöresel ürünler satan işletmeler de bizlere bölgeyi anlattılar. Dönüşümüzde de Evkaya Mezarları’na gittik. Evkaya Mezarları’nın son hali güzel olmuş, tekrardan eski haline dönmemesi için korunması gerekiyor. Çünkü eski halinin ne kadar mezbelelik olduğunu hepimiz biliyoruz. Şimdi çok güzel olmuş. Orayı da beğendik. En son olan Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi’ne gittik. Oradaki müzelerin hepsini dolaştık. Gezi bitiminde Kastamonuspor’un maçının olduğunu gördük. Görevlilerde stada girmek için ricada da bulunduk, onlarda olumlu karşıladı ve hep beraber stada girdik. Orada Kastamonuspor’a da destek verdik” şeklinde konuştu.

“KURUMLARA BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR”

Öğrencilerin mezun olduktan sonra ilin tanıtımına katkı sağlaması amacıyla gezilerin önem taşıdığını belirten Haberal; “Bu öğrenciler bir nevi turizm elçisi olacaklar. O yüzden de ilin tanıtımı açısından çok önemli. Öğrencilerimiz gezi sonrası ‘Kastamonu’da bu kadar güzel tarihi değerler, kültür varlıkları var mı?’ dediler. Öğrenciler şehir merkezini görmeyle bu kadar hayran kaldılar. ‘Bu kadar güzellik varken neden bu kadar az tanınmış bu il’ diye de sürekli sordular. Burada valilik, belediye, üniversite gibi kurumlara büyük görev düşüyor” dedi.

“HER AY BİR İLÇEDE TABİAT KAMPI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

Ormancılık ve Tabiat Turizmi sahasında üniversitelerinin ihtisaslaştığını hatırlatan Haberal; “Öğrencilerimizi bu geziden sonra tabiata da çıkaracağız. Tabiatta uygulamalı kamplar yapacağız. Üniversitemizin bir misyonu var. Yani bizim üstlendiğimiz görev var. Bölgesel kalkınma ve misyon farklılaşması, yani sadece Kastamonu özelinden bakmıyoruz. Özelde Batı Karadeniz, genelde ülke turizmini hedef alıyoruz. Buradan çıkaracak bütün turizm değerlerini ülkeye pazarlamak, ülkemizin hizmetine sürmek istiyoruz. Onun için de derslerimizi teorikle anlattıktan sonra tabiat kamplarına yöneliyoruz. İlk olarak Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılına istinaden Küre Kaymakamlığımızla birlikte ortaklaşa bir yürüyüş, fener alayı gerçekleştireceğiz. Orada öğrencilerimize doğayı, tabiatı anlatacağız. Ersizlerdere Kanyonu tabiat parkı ve tarihi İstiklal Yolu’ndan bahsedeceğiz. Yerinde her şeyi anlatacağız. Tabiat kamplarımızı belirlediğimiz ilçeler kapsamında her ay bir ilçede gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.
Turizm Fakültesi öğrencisi Gülfidan Yılmaz, geziyi ve ilimizi çok beğendiğini, birçok tarihi güzelliği öğrendiğini kaydetti.

“ÇOK GÜZEL BİR GEZİYDİ”

Diğer bir öğrenci Alara Karataş ise ilimizde daha önce görmediği birçok yeri keşfettiğini dile getirerek; “Çok güzel bir geziydi. Kastamonu Kalesi, Saat Kulesi ve birçok külliyeyi görüp gezme fırsatı bulduk. Hikmet Haberal hocamıza gezi için teşekkür ediyoruz” dedi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme