TÜKODER'den bayram tavsiyesi

Tüketici Haklarını Koruma Derneği (TÜKODER) Şube Başkanı Semra Kırıkoğlu, tüketicilerin Kurban Bayramı'nı mağduriyetlerle geçirmemesi için tavsiyelerde bulundu.

TÜKODER'den bayram tavsiyesi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erken rezervasyon fırsatı ile tüketici ilgisini çeken şirketleri sahte olabileceğini vurgulayan Kırıkoğlu; “Bu şirketler arama motorunda reklam ücreti ödeyerek ilk sıralarda görülebilmektedirler. Bu şirketlerden ve sosyal medyadan rezervasyon yaptırmayın. Bu konuda mağduriyetler her sezonda artarak devam etmektedir” dedi.

“TÜRSAB KODUYLA KONAKLAMA ŞİRKETLERİNİN GÜVENİRLİĞİ KONTROL EDİLMELİ”

Güvenli olmayan siteler yerine, resmi sitelerden kredi kartıyla ödeme yapılarak işlemleri gerçekleştirmenin söz konusu mağduriyet durumunda müdahale ve iade konusunda kolaylık sağladığını aktaran Kırıkoğlu; “Sahte siteler ve sosyal medya üzerinden yapılacak dolandırıcılıklardan korunmak için, TÜRSAB doğrulama kodu kullanılarak sitelerin ve konaklama şirketlerinin güvenirliği kontrol edilmelidir. Tatilcilerin, sosyal medyada tatil planlarını paylaşmaktan kaçınmaları da önemli bir nokta. Hırsızlık mağduriyetini önleyecek bir tedbir olacaktır. Bayram alışverişleri arasında ikramlıkları alırken, tüketici bütçesinin kısıtlı olması nedeniyle merdiven altı üretilen kalitesiz ve sağlıksız ürünleri tercihe mecbur olmaktadır. Bu alışverişleri yaparken şeker ambalajının açılıp bakılması halinde kaliteli olanın ambalajına yapışmaması, çikolatalı ürünlerde beyazlık oluşmamış, lokum ürünlerinde ise yumuşak olması ve paketinde glikoz karışımı olmadığının belirtilmiş olması gibi hususlara dikkat edilmelidir” diye konuştu.

“MAĞDURİYET YAŞANMAMASI İÇİN TSE ONAYLI MARKALARLAR TERCİH EDİN”

Kırıkoğlu, mağduriyet yaşanmaması için TSE onaylı marka ürünlerin tercih edilmesi gerektiğinin altını çizerek; “Paketlenmiş ürünlerin, son kullanım tarihine dikkat edilmesi, alışveriş fiş ve faturalarının alınması, paket açıldıktan sonra olumsuzluk tespit edilen ürünlerin belgesiyle gidilerek, satıcıdan iade talep edilmesi, aksi durumda Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru hakkımızın var olduğunun bilinmesi gerekir. Fiyat artışlarının kontrolsüzce devam ettiği günümüzde, market alışverişlerinde özellikle et, pastırma, börek ve tatlı gibi tartılarak satışı yapılan ürünler, market logosu basılmış gramajı yüksek kağıt ve kutulu ambalajlar, terazide ürünle birlikte tartılmakta. Bu durum haksız kazançtır ve tüketicilerin gözünden kaçmaktadır. Söz konusu şikayetlerin Ticaret İl Müdürlüğü’ne yapılması uygun olacaktır” dedi.

“ALINAN KAPORA İADE EDİLMEZ İFADESİ HÜKÜMSÜZDÜR”

Düğün sezonunun başladığını anımsatan Kırıkoğlu; “Yargıtay 3’üncü Hukuk Dairesi’nin 2021/6310 E, 2021/11809 karar sayılı ilanını da hatırlatmak uygun olacaktır. Organizasyon (Düğün, nişan, davet vb.) sözleşmesinde yer alan ‘Alınan kapora iade edilmez’ şeklindeki ifade hükümsüzdür. Dolandırıcılık, internetten yapılan alışverişler, kapıdan satışlarda ve devre mülk sözleşmelerinde tüketicilerin cayma hakkı vardır. Mağduriyet halinde, ayıplı mal ve hizmetten dolayı tamir, değişim, ücret indirimi ve iade haklarını talep etmek, çözüm sağlanmadığı takdirde, Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurulması bilinçli tüketici davranışı olacaktır. Bu vesileyle tüm tüketicilerimizin bayramını kutlar, sağlıklı ve huzurlu nice bayramlar dilerim” ifadelerini kullandı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme