TÜED Şube Başkanı Buturoğlu: 'Emeklilerimizin Boynu Bükük Kaldı'
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Şube Başkanı İsmail Buturoğlu, Cumhuriyet'in 100'üncü yılı kapsamında verilen 5 bin lira emekli ikramiyesini birçok kesimin alamadığını belirterek yönetim kurulu üyeleriyle duruma tepki gösterdi.
Yönetim kurulu üyeleri Niyazi Doğru ve Mehmet Tabancacıoğlu ile birlikte ilimizdeki 7 bin 500 üye adına açıklamada bulunan Buturuoğlu, ikramiye alamayan birçok emeklinin bulunduğunu ve yapılanın büyük bir haksızlık olduğunu dile getirdi.
Buturoğlu, 5 bin liranın yeterli bir rakam da olmadığını ve birçok emeklinin bu parayı alamadığını vurgulayarak; “Çalışan arkadaşlarımızın hiçbiri ikramiyeyi alamadı. 7 bin 500 lira alıyor çalışan emekli kardeşimiz. Asgari ücret ile birlikte de 18 bin 900 lira ediyor. 15 bin liranın üzerinde emekli maaşı alan kardeşlerimiz var. O arkadaşlarımızın aldığı parada gözümüz yok. Onlar çalışmadan bu 5 bin lirayı aldılar, emekli 7 bin 500 lira alıyor artı asgari ücretle çalışıyor, onlara verilmedi. Eğer bir ölçümleme yaparsak bu olmadı. Ayırılmamalıydı, şimdi burada 15-20 bin alan var. 20 bin lira emekli maaşı alıp da bu 5 bin lirayı alan da var. Elbette o arkadaşlarımız alsın, emeklinin ihtiyacı var ama diğer arkadaşlarımıza da verilmeliydi” dedi.
‘Çks Kaydı Olan İkramiye Alamadı’
Çiftçi kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olan emekli çiftçilerin de ikramiye alamadığına vurgu yapan Buturoğlu; “Keza benim de Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kaydım var. Ben de alamadım. Sistemde adım var sadece, hiçbir şeyden faydalanmıyorum. Ne doğrudan gelir desteği yaptırıyorum ne mazot desteği ne de gübre desteği hiçbir şey almıyorum. Sadece ismim kayıtlı orada. Şehirde oturuyorum zaten. Benim gibi böyle alamayanlar çok. Bu yadırgandı. Üyelerimizin, emeklilerimizin arasında boynunu daha da fazla bükenler oldu. Biz burada, seyyanen zam istiyoruz. Nedir o? Seyyanen memurlara verdiler 8’er bin lira. Biz 8 bin lira istemedik, ‘Bize 4’er bin lira verselerdi yetiyordu’ dedik. Emeklimizin gözü tok. Şimdi o da olmadı. Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kapsamında verilen bu 5 bin liralar da tatmin edici olmadı. Emeklilerimizin boynu bükük kaldı” ifadelerini kullandı.
‘Tatmin Edici Bir Şey Olmazsa Sıkıntımız Büyük’
Ocak ayında zamlı maaş alacakları aktaran Buturoğlu; “Enflasyona bağladılar bizi. Memleketimizin durumu da ortada ama bu memleketimiz sıkıntıları emeklilerin sırtına yüklenmemeli. Daha başka hesap görülecek, hesap yapılacak yerler var. Fazlaca böyle hiç el avuca gelmeyen harcamalar var birçok yerde ama maalesef emekliye geldiği zaman sosyal sıkıntı ve ekonomik sıkıntı konuşuyor. Şimdi en aşağı alacağımız miktar yüzde 50’yi düşmemeli. Ayrıca biz sürekli kademeli maaş istiyoruz. Çok alana az, az alana çok, aradaki makas her geçen gün açılıyor. Çok alan az alsın, az alana çok verilsin, bu aradaki makas fazla açılmadan ödemelerimiz böyle olsun. Aralık ayı sonunu bütün emeklimiz bekliyor. Bütün gözler orada. Eğer orada da tatmin edici bir şey olmazsa sıkıntımız büyük” diye konuştu.
‘Devletimiz Halk Otobüsüne Ücretsiz Binişin Kaldırılmasına Kesinlikle Karşı’
Emeklilerin halk otobüsüne ücretsiz biniş yapabildiği 65 yaş kartlarına ilişkin de konuşan Buturoğlu; “Halk otobüsü şoförü kardeşlerimizi de devlet düşündü, onlara ‘Tamam siz bedava taşıyorsunuz ama bunun karşılığında size para vereyim’ dedi. Verdiği para tatmin edici belki değil ama ‘Vay efendim emekli nasıl bedava biner’ diyerek bu kartları elimizden almaya çalışıyorlar. İnşallah alamayacaklar. Devletimiz bunun kaldırılmasına kesinlikle karşı. Eğer onu da kaldırırlarsa vay emeklinin haline. Bekliyoruz, umarım kaldırmazlar diye” şeklinde konuştu.
‘Emeklinin Bu Memlekettin Kalkılmasında Büyük Katkısı Var’
Dini bayramlarda verilen ikramiyenin düşük kaldığına vurgu yapan Buturoğlu; “Kurban ve Ramazan Bayramı’nda verilen 2 bin liranın herhangi bir alım gücü kalmadı. Bunun biraz daha yukarıya çıkarılması lazım. Ekonomik sıkıntının ne olduğunu biz de biliyoruz, bu memleket, bu bayrak bizim. Yani 5 bin lira gibi bir rakam verilse dini bayramlarda en azından daha da güzel olur diye düşünüyoruz ama burada bir sıkıntı var. Şimdi piyasadan hareket edersek, emeklilerimize verilen bu zamlar, asgari ücretin konuşmaları gerçekleştikten sonra piyasadaki patronlar hemen zamları yağdırıyorlar. Bu olmamalı. ‘Yüzde 500-700 zam yapılıyor’ diyorlar piyasalarda. Bu da yanlış. Emeklinin bu memlekette çok katkısı var. Ben geçmişte 36 saat evime gelmeden mesai yaptım. Niye 36 saat? Beni durduramaz kimse 8 saatin üzerinde ama arıza vardı. O arızayı gidereceğiz, fabrikayı çalıştıracağız, üretime geçireceğiz, zarar ettirmeyeceğiz diye 36 saat evime gelemedim. Yani emeklinin bu memlekettin kalkılmasında büyük katkısı var. Bunlara o gözle bakılması lazım. Maaşımızı elimize almadan zamlar sebebiyle erimiş oluyor” diye konuştu.