Top Mermileri İle Koştular
Uluslararası İstiklal Yolu Şerife Bacı Yarı Maratonu ve 10 Kilometre Koşusu yoğun katılımla gerçekleştirildi.
Kurtuluş Savaşı’nda İstanbul’dan İnebolu’ya teknelerle taşınan cephanenin İstiklal Yolu üzerinden kağnı arabalarıyla Ankara’ya götürüldüğü 'İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkı'nda, milli mücadele ruhunu yaşatmak amacıyla düzenlenen Uluslararası İstiklal Yolu Şerife Bacı Yarı Maratonu ve 10 Kilometre Koşusu yoğun katılımla gerçekleştirildi.
Milli mücadelenin kazanılmasında büyük rol oynayan, Türkiye’nin İstiklal Madalyalı tek ilçesi olan İnebolu'daki tarihi İstiklal Yolu’nda düzenlenen maraton, Balkan Ülkeleri Dostluk Derneği ile İnebolu 9 Haziran Spor Kulübü organizasyonunda gerçekleştirildi. 500’den fazla kişinin kayıt yaptırdığı maratona, Kastamonu başta olmak üzere Türkiye’nin farklı illerinden gelen çok sayıda koşucu katıldı. Büyük bir katılımla gerçekleşen koşuda vatandaşlar, soğuk havaya aldırış etmeden derece alabilmek için koştu. Koşuda Kurtuluş Savaşı'nı hatırlatmak isteyen kadınlar ise ellerindeki temsili top mermileri ile koştu.
‘İnebolu'yu Görmediyseniz Hayatınızı Eksik Yaşamışsınız’
İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar, ödül töreninde yaptığı konuşmada, İnebolu'nun Türkiye'nin istiklal madalyalı tek ilçesi olduğunu belirterek, “Eğer şimdiye kadar İnebolu'yu görmediyseniz hayatınızı eksik yaşamışsınız. Şimdi hayatınızın eksik parçasını tamamlamış oldunuz. Hepinizi tebrik ediyorum” dedi.
Kurtuluş Savaşı’nda deniz yoluyla gelen askeri malzemelerin İnebolu Limanı'ndan çıkartılıp İstiklal Yolu üzerinden cepheye gönderildiğini ifade eden Baycar, “Bu topraklarda barış huzur ve refah içinde yaşıyorsak Kurtuluş Savaşı'mızı gerçekleştiren Gazi Mustafa Kemal Paşa, kahraman askerlerimiz sayesinde ve İnebolu'dan 300 bin ton cephaneyi kağnılarla sırt üstünde taşıyan, kar kış demeden, gece gündüz demeden ulaştıran Şerife Bacılar, Halime Çavuşlar ve kahraman İnebolulular sayesindedir” diye konuştu.
Baycar, maratonla hem sporun birleştirici gücünü hissettiklerini, hem de İstiklal Yolu'nda cephane taşırken donarak şehit olan Şerife Bacı ile diğer Kurtuluş Savaşı kahramanlarını yad ettiklerini kaydetti.
Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay da konuşmasında, Türkiye'nin dört bir yanından gelen sporcuların İnebolu'nun tanıtım elçisi olmalarını istedi.
‘Buradaki Amacımız Kastamonu Ve İnebolu’yu Tanıtmak’
Anlamlı bir koşu olduğunu ifade eden Balkan Ülkeleri Dostluk Derneği Genel Sekreteri Haluk Kaya, “İnebolu’daki tarihi dokuyu gördüğümüz için böyle bir yarış düzenleme gereği duyduk. Buradaki amacımız Kastamonu ve İnebolu’yu tanıtmak.
‘Koştuğum En Önlemli Yarış Burası Oldu’
Uzun yıllardır yarışlara katıldığını belirten Kemal Özdemir, kendisi için en anlamlı yarış olduğunu belirterek, “1968 yılından beri koşuyorum. Ama koştuğum en önlemli yarış burası oldu. Şerife Bacı Koşusu, sadece bir koşu değil, Anadolu’da Kurtuluş Savaşı’nın ateşlendiği bir yerde gerçekleştiriliyor olması daha çok önemli. Böyle bir koşuda yer almak beni çok mutlu etti. Parkur da çok güzeldi. Havanın serin olmasına rağmen çok büyük bir yoğunluk vardı. İnşallah seneye bu yarış daha çok katılımın olduğu, daha büyük takdir gören bir yarış olur” diye konuştu.
‘Bu Etkinlikte Olmaktan Gurur Duyuyorum’
Yarışa İstanbul’dan katılan Betül Tezel ise, “İstanbul’dan katıldım. Bu etkinlikte olmaktan gurur duyuyorum. İlk defa burada koştum. Derece alarak 2’inci oldum. Herkese başarılar diliyorum. Koşu hayattır diyorum” şeklinde konuştu.
‘İyi Ki Gelmişiz’
Kardeşi ile birlikte yarışa katılan Sibel Tezel de, “Bu yarışa ilk kez katıldım. Çok mutlu oldum. Havaya rağmen geldik ve 50 yaşta birinci oldum. Çok mutluyum. Kardeşimle birlikte katıldım. İyi ki gelmişiz. Herkesi tebrik ederim” ifadelerini kullandı.
21 kilometrelik yarı maratonda erkeklerde birinci Sinan Koşay, ikinci Mesut Akpınar, üçüncü Serkan Boğahan olurken kadınlarda ise birinciliği Yasemin Dönmez Karasu, ikinciliği Hamide Ay, üçüncülüğü Okyanus Özcan kazandı. Yarı maraton ve 10 kilometre koşularında yaş gruplarına göre dereceye girenlere de ödülleri verildi.