TKDK'dan Önemli Duyuru

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kastamonu İl Koordinatörlüğü tarafından IPARD III Programı M7 Tedbiri İlave Hibe ve Sıralama Kriterlerine İlişkin Uygulama ve İkinci Çağrıya ilişkin Diğer Hususlar duyuruldu.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kastamonu İl Koordinatörlüğü tarafından IPARD III Programı M7 Tedbiri İlave Hibe ve Sıralama Kriterlerine İlişkin Uygulama ve İkinci Çağrıya ilişkin Diğer Hususlar duyuruldu. 
Yapılan duyurunun genç çiftçi bölümünde; “IPARD III Programı İkinci Başvuru Çağrı İlanı kapsamında yayımlanan Başvuru Çağrı Rehberi içeriğinde, IPARD Programı Sıralama Kriterlerinden ‘Başvuru sahibi genç çiftçi ise’ kriterine ilişkin olarak; genç çiftçi tanımının, önceki programlarda uygulandığı şekliyle 40 yaş altında olan ‘genç yatırımcı’ olarak değerlendirilmesi hususunda komisyondan görüş talep edilmiştir. Konuya ilişkin aksi görüş gelmesi durumunda ‘genç çiftçi’ tanımı için geçerli olacak kıstaslara ilişkin ayrıca duyuru yapılacaktır’ açıklamasına yer verilmiştir. Avrupa Komisyonu’nun ilgili biriminin konuya ilişkin görüşü doğrultusunda; İkinci Başvuru Çağrı İlanı kapsamında genç çiftçi kriterinden puan alabilmek ve ilave destek oranından faydalanabilmek için aşağıdaki şartların sağlanması gerekmektedir; başvuru sahibinin -gerçek kişi olması halinde kendisi, tüzel kişi olması durumunda tüzel kişiyi temsil ve ilzama yetkili olan kişi/kişiler- başvuru teslim tarihi itibarıyla 40 yaşın altında olması. Başvuru sahibinin gerçek kişi olması halinde kendisinin, tüzel kişi olması durumunda tüzel kişiliğin veya tüzel kişiyi temsil ve ilzama yetkili olan kişinin/kişilerin başvuru teslim tarihi itibarıyla Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS) veya Hayvan Kayıt Sistemi(HKS) aktif kaydının bulunması veya Su Ürünleri Yetiştiriciliği belgesine sahip olması. (2024 ve 2025 yılına ait belgeler uygun olarak kabul edilecektir.) Başvuru sahibi kendisine puan sağlamış olan IPARD sıralama kriterlerini, sözleşme dönemi boyunca devam ettirmekle yükümlüdür” denildi.

Organik Sertifikalı Çiftçiler

Organik sertifikalı çiftçiler bölümünde ise; “Başvuru sahibinin organik tarım sertifikasına sahip çiftçi olması için sıralanan şartları sağlanması gerekmektedir. Başvuru sahibi gerçek kişi ise kendisinin, tüzel kişilikse tüzel kişiliğin Tarım ve Orman Bakanlığı Organik Tarım Bilgi Sistemi Veri Tabanında kayıtlı müteşebbis sertifikası veya organik tarım sertifikasına sahip olması. Başvuru sahibinin gerçek kişi olması halinde kendisinin, tüzel kişi olması durumunda tüzel kişiliğin Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS) veya Hayvan Kayıt Sistemi(HKS) aktif kaydının bulunması veya Su Ürünleri Yetiştiriciliği belgesine sahip olması. (2024 ve 2025 yılına ait belgeler uygun olarak kabul edilecektir.) Sunulan sertifika ve belgelerin sözleşme dönemi boyunca geçerliliklerinin devam etmesi gerekmektedir. Meslek Grupları Listesi güncellenmiştir. Bitkisel ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesi sektöründe yapılacak başvurularda, uygun ve uygun olmayan harcamalarında veya mevcut varlıklarında işleme ve/veya paketleme makine ekipmanlarına yer vermeyip yalnızca bina (depo, garaj vb.) yapımı için başvuruda bulunan başvuru sahiplerinin projeleri kabul edilmeyecektir. 2024 yılı çağrı takvimi kapsamında Ağustos ayında çıkılması planlanan ‘Açık Alanda Bitkisel Üretim Projelerine Yönelik Makine Ekipman Destekleri’ çağrısında bitkisel üretim kapsamında üretilen ürünlerin ve makine ekipmanların konulacağı garaj ve depoların yapımı için de destek verilecektir” ifadelerine yer verildi.

Bakmadan Geçme