TKDK'dan 3 Farklı Çağrı 182 Milyon Avro Hibe

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nda (TKDK), 182 Milyon Avro Hibe Bütçeli 2'nci, 3'üncü ve 5'inci çağrı süreçleri devam ediyor.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), 29 Ağustos 2024 tarihinde 12 milyon Avro destek bütçeli IPARD-3 Programı 5’inci başvuru çağrı ilanına çıktı. 

TKDK’dan yapılan bilgilendirmede; “Bu çağrıda açık alanda olmak şartıyla, Süs Bitkileri ve Çiçek Soğanı Üretimi, Tıbbi Aromatik Bitkiler/Yem Bitkileri Üretimi, Fide ve Fidan Üretimi sektörleri, uygun harcamalara yüzde 60-70 hibe verilerek desteklenecektir. Yapılacak yatırımlarda uygun harcamalar vergiden muaftır. Mali desteğin kaynağı, AB ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanıyla oluşturulan IPARD Programı fonundan oluşmaktadır. 5’inci Çağrı başvuruları 1 Aralık 2024 tarihinde başlayacaktır. Online Proje Başvuru Sistemi 2 Aralık 2024 tarihinde kapatılacak olup, başvuruların son teslim tarihi 9 Aralık 2024’tür” denildi.

80 Milyon Avro Bütçeli Çağrı

Diğer çağrısı hakkında da bilgi veren TKDK; “Ayrıca 80 milyon avro bütçeli 2. Çağrımızda Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi ve Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi ve Paketlenmesi (Serada süs bitkileri ve çiçek soğanı üretimi, serada fide fidan üretimi, serada tıbbi aromatik bitkiler üretimi, tıbbi aromatik bitkilerin, yem bitkilerinin, fide ve fidanın işlenmesi ve paketlenmesi, mantar ve misel üretimi, solucan gübresi üretimi), Arıcılık, Zanaatkarlık ve Katma Değerli Ürünler, Kırsal Turizm ve Rekreasyon Faaliyetleri, Su Ürünleri Yetiştiriciliği, Makine Parkları ve Yenilenebilir Enerji yatırımlarını uygun harcamalarına yüzde 60-70 hibe vererek destekleyeceğiz. 2’nci Çağrımızın başvuruları başladı. Bu çağrıya ilişkin Online Proje Başvuru Sistemi 13 Eylül 2024 tarihinde kapatılacak olup, başvuruların son teslim tarihi 27 Eylül 2024’tür” ifadelerine yer verildi. 

90 Milyon Avro Bütçeli Çağrı

Diğer bir çağrı programı hakkında da bilgi veren TKDK; “İlaveten 90 milyon avro bütçeli 3. Çağrımızda Süt Üreten Tarımsal İşletmeler, Kırmızı Et Üreten Tarımsal İşletmeler, Kanatlı Eti Üreten Tarımsal İşletmeler, Yumurta Üreten Tarımsal İşletmeleri uygun harcamalarına yüzde 60-75 hibe vererek destekleyeceğiz. 3’üncü Çağrı başvuruları 16 Eylül 2024 tarihinde başlayacaktır. Bu çağrıya ilişkin Online Proje Başvuru Sistemi 18 Ekim 2024 tarihinde kapatılacak olup, başvuruların son teslim tarihi 25 Ekim 2024’tür” şeklinde bilgilendirmede bulundu. 

‘466 Bin Et Tavuğu Üretim Kapasitesi Oluşturuldu’

TKDK İl Koordinatörlüğü ilimizde yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek; “Kastamonu İl Koordinatörlüğü olarak bugüne kadar 495 projemize 23,7 milyon avro hibe ve avans ödemesi gerçekleştirdik. Bu desteklerle İlimize AB standartlarında modern 5 bin 500 büyükbaşlık hayvancılık tesisleri kazandırıldı. Kastamonu da broiler (et tavuğu) üretimi yokken Kurumumuzla kazandırılan 10 işletme ile dönemlik 466 bin et tavuğu üretim kapasitesi oluşturuldu. Kırsal turizmde Turizm İşletme Belgeli olmak üzere 15 konaklama tesisi ile 258 oda kapasitesi oluşturuldu. Yeme içme tesisleri, baraj göllerinde alabalık tesisleri, modern süt toplama merkezleri, süt, et, meyve-sebze, sarımsak işleme tesisleri, üretici örgütlerimize makine parkları, çiftçilerimize binlerce makine ekipman, arıcılarımıza 5 bin 250 kovan, 6,4 MW kapasiteli yenilenebilir enerji tesisleri vb. yatırımlar ilimize kazandırıldı. IPARD-3 programı ile birlikte bu desteklerimizin Bartın ve Zonguldak İllerimizi de içerecek şekilde daha da artması için çalışıyoruz.  IPARD-3 döneminde destek almak amacıyla 81 ilden proje başvurusu yapılabilmektedir. Bu kapsamda Kastamonu, Bartın ve Zonguldak İllerimizden yapılacak başvurulara ilişkin süreçler İl Koordinatörlüğümüzce yürütülmektedir. Başvurular yatırımın uygulanacağı İlde bulunan TKDK İl Koordinatörlükleri ve İl İrtibat Ofislerinde kabul edilecektir. Başvurular hakkında detaylı bilgileri ve başvuru kurallarını içeren Başvuru Çağrı Rehberleri Kurumumuzun resmi internet adresinden (www.tkdk.gov.tr) temin edilebilir. Aynı adresten ilave süre uzatımları vb. konularda yapılan duyuru ve bilgilendirmeler takip edilmelidir. TKDK hibelerinden yararlanmak isteyen Kastamonu, Bartın ve Zonguldak İllerimizdeki bütün üreticilerimizi, yatırımcılarımızı, şirketleri, kooperatif ve birlikleri İl Koordinatörlüğümüze, Bartın ve Zonguldak İllerimizde bulunan irtibat ofislerimize bekliyoruz. Ayrıca 3662140109 ve 4448535 numaralı telefonlarımızdan bilgi alınabilir. Çağrılarımızın hayırlı olmasını diliyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme