THY uçaklarında Kastamonu tanıtılacak
Kent Konseyi Çalışma Grubu Başkanı Turgut Yılmaz, yapacakları çalışmalar hakkında Uğurlu Konakları'nda açıklamalarda bulundu. Yılmaz, açıklamasında sağlık, turizm, spor olmak üzere birçok konuya değindi.
Kent Konseyi Çalışma Grubu Başkanı Turgut Yılmaz, Kent Konseyi’nin Kastamonu'da tanınırlığının fazla olmadığını belirterek; “Kent Konseyi kentte önemli aktörleri bir araya getiren bir platform. Kamu kurumları, sivil toplum ve meslek örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve muhtarlar kent konseyinde bir araya gelir. Kent Konseyi her türden farklılığa açık olarak bir kentin büyük buluşma arenasıdır. Kent konseyi dışlayıcı ve ayrıştırıcı olmak yerine alabildiği kadar çok kapsayıcı olma ilkesine dayanırken konseyin hukuki dayanağı belediye kanunudur. Kent Konseyi’nin ilk kuruluşu belediye başkanının çağrısıyla olur. Ancak Kent Konseyi belediyenin bir birimi, bir müdürlüğü veya uzantısı değildir, sivil bir oluşumdur. Kent Konseyleri demokratik katılımı kolaylaştırmak ve geliştirmek amacıyla kurulmuştur. Türkiye’de kent konseyi en önemli kurumsal katılım aracıdır. Bileşenleri paydaşları ile kentteki sorunları ortak aklı tartışmak, fark farklı paydaşlar arasında, uzlaşma ortamları sağlamak, kamu kurumları ile toplum kesimleri arasında yeni köprüler ve diyalog kanalları kurmak, demokratik katılımı geliştirmek ve sivil toplumu güçlendirmektir. Kent Konseyi Kentte Gönüllü Dayanışma Hareketi geçiren bir kurumdur. Kent Konseyi’nin sorunlarının fikirlerini ve projelerini geniş biçimde tartışılacağı ilk yer ise çalışma gruplarıdır. Kastamonu Kent Konseyi’nde çalışma grubu olarak basın çalışma grubunu biz temsil ediyoruz. Bu grubun içinde gazeteci arkadaşlarımız da var. Kent konseylerinde kadın meclisi, gençlik meclisi var. Bu meclisler kurulabiliyor. Kent Konseyi belediyeyle yakın diyalog içinde olan ancak kendi duruşunu koruyarak kendi sorunlarının konuşulmasını, tartışmaları ortaklaşarak çözümlerin takibinin yapılmasına katkı sağlayan bir gruptur” diye konuştu.
“VALİMİZ ŞEHRİN TURİZME AÇILMASI NOKTASINDA ÇOK ÇALIŞIYOR”
Kastamonu'nun öneminden bahseden Yılmaz; “Türk dünyası kültür başkenti, yeşil doğasıyla, kanyonlarıyla, müzeleriyle, kültür stoklarıyla, konaklarıyla tarihiyle ağırladığı misafirleri kendine hayran bırakıyor. Biz de bu şehre hayran olmamız lazım. Bu şehrin gelişmesi, kalkınması için biz de var gücümüzle, çalışmamız lazım. Değişen ve gelişen Kastamonu’da havalimanı yapıldı, tünelleri yapıldı, yolları yapılıyor. Memleketin elbette eksiklikleri var. Var olan eksikleri yine bizler hep birlikte gidereceğiz. Bir pandemi dönemi yaşandı biliyorsunuz. Pandemiden dolayı belediyemiz çok fazla çalışma yapamadı. Belediyemiz son zamanlarda çok sıkı çalışmaya başladı. Bunu hepimiz görüyoruz. Pandemiden dolayı aksayan hizmetleri hızla tamamlamaya çalışıyor. Hemen hemen tüm birimlerinin çalıştığını biz sahada görüyoruz. Bunun için belediyemize çok teşekkür ediyoruz. Bayramda ilimize gelen misafirler şehrin temiz olması ve şehirdeki güzelliklerden dolayı, gurbetçilerimiz çok özledikleri şehir huzurunun hiç bozulmaması için dua ederek ayrıldılar. Vali Avni Çakır zaman zaman da İstiklal Yolu yürüyüşüne ara ara katıldı. Koordinatör Vali olduğu için deprem bölgelerine gidip geldi ama çok değerli eşi Bahar Hanım İstiklal Yolu’nu tamamen yürüdü ve tamamladı. Kastamonu’nun tarihine de Vali Avni Çakır’ın eşi yazılmış oldu. Sayın Valimiz çok çalışıyor şehrin turizme açılması noktasında” dedi.
“DEVLET HASTANESİ’NİN ESKİ YERİNE BİR PROJE ÇALIŞMASI VAR”
İlimizdeki atıl kalan kamu binalarına dikkati çeken Yılmaz; “Kamu binaları yeni yerlerine, şık binalarına taşınınca onların eski kalan binaları ne oldu? Yıkıldı ve şimdi olanların yıkılmasıyla birlikte kentte alanlar oluştu. Özellikle Olukbaşı’nda çok tartışıldı. Hastane yıkıldı. ‘Niye buraya bir şey yapılmıyor?’ diye ben bu konuyu sağlık yetkililerine sorduğumda orası için bir plan ve proje yapılıyor. Yani sağlık kuruluşlarının Devlet Hastanesi’nin eski yerine bir plan ve proje çalışması var. Tabii oranın hemen üstünde bir şey var, o da Sağlık Koleji. Koleji tamamen orman basmış, ne olduğu belli değil. Çocuk yuvası da eskiden çocukların oynadığı, bahçesinde güller açan ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı bina da metruk bir hale gelmiş, hayalet bir bina olarak bizim gözümüze çarptı” diye konuştu.
“ÜNİVERSİTE MUTLAKA BİR AÇIKLAMA YAPMALI”
İlimizdeki müzelere ilişkin de konuşan Yılmaz; “Mesela Kent Müzemiz, Şapka Müzemiz, Arkeoloji Müzemiz hakikaten Kastamonu’ya gelen yabancıların çok ilgisini çekiyor. Geçen İstiklal Müzesi’ni de konuştuk, biliyorsunuz üniversitenin içinde. Hatta bir arkadaşımız dedi ki ‘Buraya yapılmış da kente gelenler burayı nereden görecek, niye kentin içine yapılmamış?’ diye soruda bulundu. Belki haklı bir yanı vardı ama en azından 30 bin öğrencinin de orada o İstiklal Müzesi’ni gezmesi elbette bizim için önemli. Bu konuda üniversitemizi de tebrik ederiz. Üniversitemizde 200 profesör, toplamda da 900 akademisyen var. Bu çok güzel. Biz bu akademisyenlerin bilimsel zenginliğini Kastamonu’ya yansımalarını görmeyi çok istiyoruz. Üniversiteyle Kastamonu şehri çok buluşamadı ama biz şunu umut ediyoruz ki önümüzdeki zamanlarda mutlaka üniversite ile halkı buluşturmak için biz çaba harcayacağız. Nasıl projeler yapabiliriz, bu şehri daha güzel nasıl güzelleştiririz konusunda çalışacağız. Bir de önemli olan Tıp Fakültesi binaları var. Onunla ilgili herhangi bir açıklama da gelmedi. Buranın gerçekten akıbetinin ne olacağı, yıkılacak mı yapılacak mı, böyle mi kalacak veya başka bir alanda mı kullanılacak? Onu çok bilmiyoruz. Onun için üniversite mutlaka bir açıklama yapmalı. Bunun çalışmasını yaptıklarını, Cumhurbaşkanlığının buna onay vereceğini söylerlerse kamuoyu rahatlamış olur. Oranın yapılıp yapılmamasıyla ilgili bir beklenti var” şeklinde konuştu.
“EYLEMSİZ BİR ŞEHİR OLMUYOR”
Sağlık Bakanlığı’nın 81 ilde sağlıklı yaşam merkezleri oluşturduğunu dile getiren Yılmaz; “ Bu merkezleri oluşturmak için bizim de Kastamonu’da bir yerimiz olması lazım. Bunun için çalışmalar, projeler şu anda yapılıyor. Rehabilitasyon hastanesinin yeni yeri eski adliyenin oradaki hayvan pazarında yapılıyor. Hızla devam ediyor. Burası 2024’ün Ağustos ayında tamamlanacak. Muhtemelen eylül, ekim ayında da yeni binasına rehabilitasyon merkezi taşınmış olacak. Taşındığında işte orada bir bina daha boşalıyor. İşte orası bir yaşlanma merkezi olabilir mi, olamaz mı? Onu tabii ki bilmiyoruz ama inşallah olur. Bu da Kastamonu’nun sağlıktaki kazanımlarından biri. Sağlık çok eleştiriliyor ama aslında çok şey yapılıyor. Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlığı en kolay eleştirilebilen kurumların başında geliyor. Ben bir şeyi öğrendim. Karabük’te bir uzman doktor 845 hastaya bakarken Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir uzman doktor ayda 1445 hastaya bakıyor. Net bilgi bu. Karabük ağızlarda pelesenk olmuş. ‘Bize burada bakmıyorlar. Biz Karabük’e gidiyoruz’ diyorlar ama böyle bir şey yok. Yalnız bize ikinci bir hastane daha şart. Artık birinci basamak mı, Devlet Hastanesi mi olur bilmiyorum ama yapılmalı. Eğitim araştırma bu yükü ne kadar daha kaldıracak? Günde 6 bin poliklinik hareketliliği var. Şehir büyüyor, nüfus büyüyor... Uğurlu Hastanesi’nin ne zaman açılacağı belli değil. Şu anda bir ses yok. Sonuç oldu mu olmadı mı onu bilmiyoruz. Bunu da öğreniriz. Bundan sonra her ay sizlerle bir araya gelmekten büyük onur duyacağız. Çalışma grubu başkanlığı olarak bu şehirde bizim tespit ettiğimiz, sizin göremediğiniz, bizim gördüğümüz şeyleri size söyleyip kamuoyunu dinamik tutmamız lazım. Bizim bir başkanımızın bir sözü vardı. ‘Her eylem diriltir beni. Nehirler düşlerim göl kenarlarında’ eylemsiz bir şehir olmuyor. Hepimiz sıkıntı yaşıyoruz. Bu şehrin gelişmesi, kalkınması için birtakım projeler, fikirler üretilebilir. Emeklilerin de bir durumu var. Zaman zaman söylüyorlar. ‘Bizim bu memlekete de bir emekli evi yapılsa’ diye. Mantıken doğru, öğretmenevi var. Emekli öğretmenler öğretmenevine gidiyorlar orada vakit geçiriyorlar. Belediye böyle bir projeyi alır mı veya bir başkası? Emeklilere bir emekli evi, bir lokal gibi yapılıp onlara hizmet edecek bir sosyal proje lazım. Bunun için mutlaka biz de bir araştırma yaparız. Bakarız Türkiye’de böyle yapılan yerler var mı, yok mu diye. Biz de böyle bir şeyi kazandırmak için elimizden geleni yaparız” dedi.
“KASTAMONUSPOR, SADECE CENGİZ AYGÜN’ÜN TAKIMI DEĞİL”
İlimizdeki spor faaliyetlerine de dikkati çeken Yılmaz; “Kastamonuspor da bizim gözbebeğimiz. Biz de yıllarca futbol oynadık. Gazi Stadyumlarında milli futbolcu İskender Günen yetişti. Trabzonspor’un göz bebeğiydi. Kastamonuspor’un yönetiminde de bulundum, çok çilelerini çektik. Kastamonuspor çok önemli bir lig olan ikinci ligde. Bir basamak birinci lig, ondan sonra da Süper Lig. Kastamonuspor, sadece Cengiz Aygün’ün takımı değil. Kastamonuspor Kastamonuluların, Kastamonulular, Kastamonuspor’a sahip çıkmalı. Ellerinden ne geliyorsa destek vermeli. Kastamonuspor’a herkes para verecek, sigaraya veriyorsa takımına da bilet parasını verecek, gidecek orada alkışlayacak, eleştirecek. Onun için önümüzdeki sezon da ağustosta başlıyor ama Kastamonuspor’un yapacağı deplasmanlarda herkes Cengiz Aygün’e bakıp da işte bu takımı ‘Götür’ dememeli. Bu şehirdeki iş adamlarımızın 5-10 tanesi bir araya gelip Kastamonuspor’un bu haftaki deplasman masrafını karşılasın. Onun için de Kastamonuspor’a destek verilmesini Kent Konseyi Çalışma Grubu Başkanı olarak istiyoruz” diye konuştu.
“TÜRK HAVA YOLLARI UÇAKLARINDA KASTAMONU’NUN TANITIMI YAPILACAK”
Turizm ile ilgili Vali Avni Çakır’ın 2023 yılının ilimizin tanıtım yılı olacağını belirten bir ifade kullandığını hatırlatan Yılmaz; “Sayın Valimizin talimatıyla İl Kültür Müdürlüğü’nün başlattığı bu QR kod uygulaması Kastamonu’nun bütün restoranları ve otellerimizde yerini almış durumda. Onun için Sayın Valimize ve İl Kültür Müdürlüğüne de teşekkür ediyoruz. Türk Hava Yolları tanıtım ekibi Kastamonu’daydı. Münire Medresesi’ne girdiğimde bir baktım kameralar, dedim ‘Ne oluyor?’ dediler ki Türk Hava Yolları’nın tanıtım ekibi, Kastamonu il ve ilçelerinin çekimini yapıyor. Buna da Cebrail Keleş mihmandarlık yapıyor. Araç yaylalarından, kanyonlar ve Taşköprü’nün sarımsağına ve buranın mutfak kültürüne kadar hepsinin çekimlerini yapıyorlar. Bunlar Türk Hava Yolları uçaklarında fragman olarak gösterilecek ve ilimizin tanıtımı yapılacak” dedi.
“TÜRKİYE YÜZYILINDA KASTAMONU’NUN YERİNİ BELİRLEMEK ZORUNDAYIZ”
Sağlık ile ilgili Daday’daki Ballıdağ bölgesine ilişkin de konuşan Yılmaz; “Türkiye’de şifa bulamayanlar oraya sevk edilirdi. Oksijeni Kaz Dağları’ndan daha kuvvetli bir yer. Buranın kirası aylık 13 bin 500 lira gibi bir rakam, yıllık ise 135 bin liraya tekabül eder. Kastamonu’da Ballıdağ’ın son durumu merak ediliyor. Bunu da yapanlar, yapacak olanlar bu çalışmalar hakkında elbette kamuoyuna bir kere daha bilgilendirmeli. Hakikaten önemli bir yer. Türkiye yüzyılında Kastamonu’nun yerini belirlemek zorundayız. Diğer şehirler hızla ilerleyip gelişirken biz onların gerisinde asla kalmayız, kalamayız. Bu şehir şan ve şeref dolu bir tarihe çıkmak zorunda” ifadelerini kullandı.