Tedavi Edilmediğinde Ölümle Sonuçlanabiliyor!

Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası kapsamında Taşköprü İlçe Devlet Hastanesi'nde bilgilendirme standı açıldı.

Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası kapsamında Taşköprü İlçe Devlet Hastanesi’nde bilgilendirme standı açıldı.

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, tüberkülozun hava yolu ile bulaşan ve çoğunlukla akciğerler olmak üzere tüm doku ve organları (kemik, deri, göz gibi) tutabilen bulaşıcı bir hastalık olduğuna dikkat çekildi.

Hasta ile yakın ve uzun süreli teması olan kişilere bulaşma riskinin fazla olduğu Tüberküloz için etkili tedavi ile bulaşıcı özelliğinin 2-3 haftada sona ereceği ifade edildi. 

Öte yandan yapılan açıklamada Akciğer dışı tüberkülozün genellikle bulaşıcı olmadığı ifade edilirken, tüberküloz tedavi edilmediğinde yüzde 50 oranında ölümle sonuçlanabileceğine vurgu yapıldı. 

İl Sağlık Müdürlüğü, Türkiye’de tüberküloza yönelik tanı ve tedavi hizmetlerinin tüm sağlık kuruluşları tarafından ücretsiz olarak verildiğini ifade etti.

Tedavi Edilmediğinde Ölümle Sonuçlanabiliyor!

‘Tüberkülozlu Kişilerin Çoğunluğu Tedavi Edilebilmektedir’ 

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan bilgilendirmede; “Tüberküloz, hava yolu ile bulaşan, Mycobacterium tuberculosis adlı bakterinin neden olduğu çoğunlukla akciğerler olmak üzere tüm doku ve organları (kemik, deri, göz gibi) tutabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Hasta ile yakın ve uzun süreli teması olan kişilere bulaşma riski fazladır. Bunlar; hastanın aile bireyleri, aynı evi paylaştığı arkadaşları, işyeri arkadaşları olabilir. Etkili tedavi ile bulaştırıcılık 2-3 haftada sona erer. Akciğer dışı tüberküloz genellikle bulaştırıcı değildir. Tüberküloz tedavi edilebilir ve önlenebilir bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilir (yüzde 50). Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından önerilen ilaçların (çoklu ilaçlar) düzenli kullanılması halinde tüberkülozlu kişilerin çoğunluğu tedavi edilebilmektedir. Tüberküloz tedavisinde ilaçların düzenli ve yeterli süre kullanılması çok önemlidir. Aksi halde ilaç direnci, tedavi başarısızlığı veya nüks durumları ortaya çıkmaktadır.  Ülkemizde tüberküloza yönelik tanı ve tedavi hizmetleri tüm sağlık kuruluşlarımız tarafından ücretsiz olarak sunulmaktadır. Tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan, tüm ilaçlar Bakanlığımız tarafından temin edilerek vatandaşlarımıza ücretsiz olarak ulaştırılmaktadır. Hastaların tedavisini düzenli olarak sürdürmek ve tamamlanmasını sağlamak amacıyla 2006 yılından beri ülkemizde DSÖ tarafından iyi uygulama örneği olarak kabul edilen Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) uygulanmaktadır. 5-11 Ocak ‘Verem Eğitim ve Farkındalık Haftası’ kapsamında hastane personellerimize yönelik Verem Hastalığı Hakkında Farkındalık eğitimi verilmiş olup , hastanemiz giriş katında;  hastane yöneticilerimizin katılımıyla vatandaşlarımıza yönelik olarak, Verem Hastalığı Bilgilendirme Standı kurularak vatandaşlarımıza Verem Hastalığına ait broşürler eşliğinde bilgilendirmede bulunulmuştur. Bilgilendirme Standı etkinliği kapsamında standımızda, hastanemizde yatarak tedavi gören çocuk hastalarımız ve personellerimizin çocuklarının yaptığı boyama etkinliklerinin sergilendiği Resim sergisi açılmıştır” denildi.

Tedavi Edilmediğinde Ölümle Sonuçlanabiliyor!
 

Bakmadan Geçme