Tedavi Edilmediğinde Ölümle Sonuçlanabiliyor!
Sağlık Bakanlığı tarafından 2025 yılı Ocak ayının ilk pazar günü başlayan 5-11 Ocak tarihleri 'Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası' olarak belirlendi.
Sağlık Bakanlığı tarafından 2025 yılı Ocak ayının ilk pazar günü başlayan 5-11 Ocak tarihleri “Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası” olarak belirlendi.
Tüberküloz, hava yolu ile bulaşan, Mycobacterium tuberculosis adlı bakterinin neden olduğu çoğunlukla akciğerler olmak üzere tüm doku ve organları (kemik, deri, göz gibi) tutabilen bulaşıcı bir hastalık olarak biliniyor. Hasta ile yakın ve uzun süreli teması olan kişilere bulaşma riski fazladır. Bunlar; hastanın aile bireyleri, aynı evi paylaştığı arkadaşları, işyeri arkadaşları olabiliyor. Etkili tedavi ile bulaştırıcılık 2-3 haftada sona eriyor. Akciğer dışı tüberküloz genellikle bulaştırıcı değil. Tüberküloz basili ile enfekte olan herkes hasta olmaz. Enfekte olan kişiler kendilerini hasta hissetmeyebilir ve hiçbir semptomları olmayabilir. Bu duruma tüberküloz enfeksiyonu ya da yaygın kullanımı ile latent tüberküloz enfeksiyonu (LTBE) adı veriliyor. Enfekte olup hastalığı geliştirmeyen kişiler, enfeksiyonu başkalarına bulaştırmazlar. Tüberküloz tedavi edilebilir ve önlenebilir bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabiliyor. (yüzde 50). Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından önerilen ilaçların (çoklu ilaçlar) düzenli kullanılması halinde tüberkülozlu kişilerin çoğunluğu tedavi edilebiliyor. Tüberküloz tedavisinde ilaçların düzenli ve yeterli süre kullanılması çok önemli. Aksi halde ilaç direnci, tedavi başarısızlığı veya nüks durumları ortaya çıkıyor.
Türkiye'de tüberküloza yönelik tanı ve tedavi hizmetleri tüm sağlık kuruluşları tarafından ücretsiz olarak veriliyor. Tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan, tüm ilaçlar Bakanlık tarafından temin edilerek vatandaşlara ücretsiz olarak ulaştırılıyor. Hastaların tedavisini düzenli olarak sürdürmek ve tamamlanmasını sağlamak amacıyla 2006 yılından beri Türkiye'de DSÖ tarafından iyi uygulama örneği olarak kabul edilen Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) uygulanıyor.
Bu hafta kapsamında, Kastamonu İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Mehmet Yıldırım, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Emire Er ve sağlık personeller, vatandaşlar, çocukların katılımları ile Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı’na bağlı Merkez Toplum Sağlığı Merkezi’nde bulunan, Verem Savaş Dispanserliği KastaMall AVMde çocuklar için Boyama Etkinlikleri, Hayal Ağacı Etkinliği ve vatandaşlara yönelik olarak verem hakkında bilgilendirmelerin yapıldığı stand kurularak çocuklarla eğlenceli zaman geçirip verem ve verem hastalığı ile mücadele konularında bilgilendirmede bulunuldu.