TDK'dan Nail Tan'a Büyük Vefa
Türk Dil Kurumu (TDK) yapımı 'Türk Diline Emek Verenler Nail Tan Belgesel Filmi'nin ilk gösterimi Kastamonu Üniversitesi Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Sezai Karakoç Salonu'nda gerçekleştirildi.
Belgesel filmi gösterimi öncesinde açılış konuşmasını gerçekleştiren TDK Başkanı Prof. Dr. Osman Mert; “Her birey bir mekanda, bir kültürel ortamda dünyaya gelir. Zaman içerisinde kültür bireyi kendi seviyesine yükseltir. Milliyetçilik kazandırır, bireyi Türk, Alman, Fransız, İngiliz kılar. Bu seviye kültürün binlerce yılda dil aracılığıyla geliştiği seviyedir. Bir mekanda kültürü geliştiren bireylerdir. Bireyi de geliştirende kültürdür. Bu töreninde Kastamonu’da yapılmasının en önemli gerekçesi de bu mekanın milli değeridir. Bu programın Kastamonu’da yapılmasının doğru olacağını düşünerek, sizlerle buluşmak için buraya geldik. Günümüze kadar dünyada 109 milyar civarında insan yaşamış. Günümüzde de 8 milyar civarında insan var, bunu birlikte düşündüğümüzde 117 milyar civarında ediyor. Fakat bunların çok azı hatırlanabilmiş, tamamına yakını unutulmuş. Fakat bazı insanlar vardır ki, yüz yıllardır yaptıklarıyla, eserleriyle varlıklarını sürdürürler. Bunlar insanlar için, topluluklar için nitelikli eserler bırakan önemli şahsiyetlerdir. Önemli bir kısmı da hocalardır. İşte Türk Dili, Türk Kültürü içinde kültürümüzün de yetiştirdiği isimlerden biri de Nail Tan’dır” ifadelerini kullandı.
‘Türk Dünyası’nın Vefasını Göstermek İstedik’
Nail Tan hakkında bilgi vererek sözlerine devam eden Prof. Dr. Mert; “Nail Tan, Türk Diline, kültürüne, halk bilimine hizmet etmiş. Öğretmenliği döneminde birçok öğrenci yetiştirmiş, çeşitli devlet kurumlarında önemli görevler üstlenmiş, değerli bir halk bilimcimizdir. Bizler aynı zamanda öğretmeniz. Bizim mesleğimizin bir özelliği vardır. Biz hocalar bir ışık yakar ama gerek mekanda, gerekse zamanda bu ışığın nereye kadar ulaşabileceğini kendileri bile bilmez. Öğretmenlik bundan dolayı kutsaldır, önemlidir. Sayın Tan’ın 70’e yakın basılmış kitabı ve çeşitli dergilerde yayınlanmış yüzlerce makalesi vardır. Türk Dil Kurumu aylık süreli yayını Türk Dili Dergisi’nde çeşitli konuları kaleme almış ayrıca bu dergide Türk Dili’ne hizmet etmiş ve aramızdan ayrılmış kişilerin de biyografilerini de yazmıştır. Bununla birlikte Türk Dil Kurumu’nun dergisinde birçok yazı kaleme almıştır. 1998-2007 yıllarında Türk Dil Kurumu’nun Türk Dünyası Destanlarının tespiti, Türkiye Türkçesi’nin Tanınması ve Yayılması Projesi’nde uzman olarak görev yapmış, 2006 yılında Atatürk ve Türk Dil Kurumu adı altında 2 kapsamlı eser hazırlamışlardır. 2012 yılında Türk Dil Kurumu’na hizmetlerinden dolayı kendilerine 80’nci Şeref Belgesi armağanı verilmiştir. Böyle bir ismin belgeselini hazırlatmak ve Türk Dünyası’nın vefasını göstermek istedik” diyerek belgeselde emeği geçenlere teşekkür etti.
Açılış konuşmasının ardından Türk Dil Kurumu (TDK) yapımı Türk Diline Emek Verenler Nail Tan Belgesel Filmi’nin ilk gösterimi gerçekleştirildi.
‘Bu Belgesele Alamadığımız Görüntülerden 2 Tane Film Daha Çıkar’
Belgesel gösteriminin ardından Türk Diline Emek Verenler Nail Tan Belgesel Filmi’nin Yönetmeni Semih Topsakal; “Nail Tan’ın hayatını anlatan, başarılarını anlatan belgeselin yönetmenliğini yapmış olmak benim için çok büyük bir mutluluktur. Belgesel çekiminde çok güzel anılar yaşadık. Hayatı boyunca üreten bir insanın başarılarını seçerken çok zorlandım. Bu belgesele alamadığımız görüntülerden de 2 tane film daha çıkar” diyerek teşekkürlerini sundu.
‘Hep Birlikte Türkçemize Sahip Çıkalım’
Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Nail Tan’ın üretken bir insan olduğuna dikkat çekerek; “Emekliliğinden sonra bu kadar üretmek herkesin harcı değil. Gençler içinde çok iyi bir örnek olduğunu düşünüyorum. Gençler lütfen kendinize Nail Tan’lar gibilerini örnek alın. Çünkü Cumhuriyetimiz size emanet. 2’nci yüzyılını yaşadığımız şu günlerde, gelecek adına umut olmak için sizlerin içinizden de birkaç tane Nail Tan çıkması lazım. Devletimiz çok güçlü. Milletimiz kadirşinas. Bugünkü şartlarda sizler eğitim-öğretim açısından bizlerden daha çok şanslısınız. Bizim 2’nci yüzyılımız hedeflediğimiz, Büyük Atatürk’ün dediği muasır medeniyetler seviyesini yakalamak üzere hepimizi umutlandırıyor. Türkçe’de farklı farklı akımlar vardı. Bir dönemde Öz Türkçe Akımı ciddi anlamda yol almıştı. Her Türkçe kelimenin yerine muadili bir kelimeyi koyma hastalığı zuhur etmişti ve onun neticesinde de neredeyse Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni bile çeviri yapar hale gelmiştik. Aman çocuklar Türkçemize sahip çıkalım. O kadar önemli ki, çünkü meramımızı birbirimize dil ile anlatıyoruz. Dil ana sütü gibidir. Doğru kullanmak lazım, iyi kullanmak lazım. Yerli yerinde kullanmak lazım. Onun için Türkçe’yi kullanırken de lütfen o hassasiyete sahip olarak kullanalım. O kadar güzel kelimelerimiz var ki, kullanabilecek. Hep birlikte Türkçemize sahip çıkalım” şeklinde konuştu.
‘Bu Belgeselden Dolayı Birçok İnsana Teşekkür Borçluyum’
Teşekkür konuşması için kürsüye çıkan Yazar Nail Tan ise duygusal anlar yaşayarak, gözyaşlarına hakim olamadı. Yazar Nail Tan teşekkürlerini sunarak; “Cumhuriyet’imizin 83 yılını yaşamış bir insan olarak kendimi bahtiyar hissediyorum. Cumhuriyetin getirdiği imkanlarla Araç’ın bir köyünden çıkıp, Başkent’e gelip önemli hizmetler yapmış, bu yüce millete önemli katkılarda bulunmuş bir insan olarak, kendimi gerçekten çok şanslı hissediyorum. 1970 yılında Ankara’ya gittim. 53 yıldır Türkiye’nin çok önemli insanlarını, Cumhurbaşkanlarını, başbakanlarını, siyasilerini, yazarlarını, ressamlarını tanıdım. Çok önemli toplantılarda bulundum. Öyle güzel insanlar tanıdım ki bundan sonra onları anlatmaya çalışacaktım ama artık yazamıyorum. Parkinson hastalığı yüzünden yazı hayatımın bitmesinden dolayı çok üzgünüm. Bu belgeselden dolayı birçok insana teşekkür borçluyum” dedi.
Çiçek ve plaket takdimi ardından, toplu fotoğraf çekimiyle program sona erdi. Gösterime, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, kurum müdürleri, STK temsilcileri, akademisyen ve öğrenciler katıldı.