Tarım ile el ele verdi, siyezi Türkiye'ye tanıttı
Seydiler Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) faaliyet gösteren Tokalı Gıda Fabrikası, yöremize özgü bir ürün olan ve besin değeri ile insanların gözbebeği olan siyezi işleyerek kaliteli bir şekilde tüketiciye ulaştırıyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün destekleriyle Seydiler OSB'de faaliyet gösteren fabrika hakkında bilgi veren Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Yaman 'İlimizde siyez buğdayı tarımı çok...
Seydiler Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyet gösteren Tokalı Gıda Fabrikası, yöremize özgü bir ürün olan ve besin değeri ile insanların gözbebeği olan siyezi işleyerek kaliteli bir şekilde tüketiciye ulaştırıyor.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün destekleriyle Seydiler OSB’de faaliyet gösteren fabrika hakkında bilgi veren Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Yaman; “İlimizde siyez buğdayı tarımı çok önemli. 10 ilçemizde bin 900 çiftçi 42 bin dekar alanda siyez buğdayı tarımı yaptı. Ortalama dekar başına düşen verimi 250 kilogram. Geçen yıl Bakanlığımızın vermiş olduğu ekonomik yatırımlarda Kastamonu’da 167 proje uyguladık. Şu anda bulunduğumuz tesis Tokalı Gıda’ya Bakanlığımız 3 defa, siyez ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasında kullanılmak üzere bir milyon 500 bin TL tarımsal destek ödemesi yaptı. İlimizde sadece Seydiler OSB’de siyez buğdayını endüstriyel işleyen bir tesisimiz var. Diğer işleme tesisleri geleneksel yöntemleri kullanmaktadır. Bakanlığımızın vermiş olduğu destekler sayesinde bu ürünlerin ekilişleri arttı. 5-6 yıl önce 5-6 bin dekar olan siyez buğdayı tarımı, bugün 42 bin dekara çıktı. Bu sayede çiftçilerimiz ürünlerini işliyor, paketliyor ve tarımsal üretimi arttırıyorlar” dedi.
“TÜRKİYE’DE VE KASTAMONU’DA İLK SİYEZ İŞLEME TESİSİNİ KURDUK”
Tokalı Gıda Fabrikası sahibi, Kastamonu Üniversite Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güran Ünal, 2005 yılına kadar sarımsak ve sarımsak mekanizasyonu üzerinde çalışmalar yaptığını vurgulayarak; “2007 yılından itibaren Kastamonu’nun siyez değerini ortaya koymak adına, siyez buğdayı üzerinde akademik çalışmalara başladım. Bu çalışmalarda yaptığımız literatür taramasında gördük ki, siyez buğdayı yeryüzündeki ilk buğday. 14 kromozomlu tek buğday. Hastalanmayan ve dolayısıyla tarım ilacı atılmayan, gübre ihtiyacı olmayan bir buğday olduğunu daha yakından fark etmemiz üzerine, 2007 yılında böyle bir yatırım yapma kararı aldık. Türkiye’de ve Kastamonu’da ilk siyez işleme tesisini kurduk. Bu sene 11’inci yılımız. 11 yıldır Kastamonu Seydiler’de siyez ürünlerini işliyoruz. Başladığımızda siyez bulguru ile başlamıştık. 2012 yılında siyez unu üretimi yaptıktan sonra, unlu mamuller olarak makarna, erişte, tarhana, ezme gibi diğer katma değeri yüksek siyez ürünlerini de üretmeye başladık. Şu anda 14 farklı çeşit siyez ürünü üretebiliyoruz. Gerek Kastamonu içi olsun, gerek Kastamonu dışı olsun online satışla ve ciddi bir kargo ağıyla tüm Türkiye’ye ürünlerimizi satıyoruz. Son 1 yıldır ulusal marketlerde de ürünlerimiz yer almaya başladı. Halkımız artık marketlerde kolay ulaşılabilir yerlerde ürünlerimizi görmek istiyor. Bizde bunun üzerine ulusal marketlerle görüşmelerimizi tamamladık. Son 1 yıldır ulusal marketlerin raflarında da ürünlerimiz yer almaya başladı. Gerek unumuz, gerek bulgurumuz, gerek makarnamız market raflarında bulanabiliyor” ifadelerini kullandı.
“BEN YAPILAN ÇALIŞMALARIN BİR REALİTEYE DÖNÜŞMESİNİ İSTEDİM”
Neden böyle bir girişimde bulunduğuna da değinen Ünal; “Ben teorik çalışmanın çok faydalı olduğunu düşünmüyorum. İnsan bir şeye emek verdiğinde ya da bir makale yaptığında bunun raflarda tozlanmasının kimseye bir faydası yok. Ben yapılan çalışmaların bir realiteye dönüşmesini istedim. Gerçekten de 10 yıllık çabamız sonucunda tüm Türkiye’ye siyezi tanıttık. Siyez gibi müstesna, sağlıklı ve bir o kadar besleyici çok özel bir ürünü, insanlarımızın sofrasına ulaştırmayı başardık. Bu çok önemli. Maalesef günümüz hastalıkların sebebi olarak gösterilen başta glüten ve diğer katkı maddelerini içermeyen, katkısız, koruyucusuz, günümüz buğdaylarından farklı olarak besin değerleri yüksek siyez ürünlerini halkımızın sofrasına, gelecek nesillerimizin kursaklarına ulaştırmaktan büyük mutluluk ve onur duyuyoruz” diye konuştu.