Tarhana Çorbası Hangi Yöreye Ait ?
Kastamonu'nun geleneksel mutfağında büyük öneme sahip olan tarhana çorbası kış aylarının vazgeçilmez çorbası olmaya devam ediyor.
Kastamonu'nun geleneksel mutfağında büyük öneme sahip olan tarhana çorbası kış aylarının vazgeçilmez çorbası olmaya devam ediyor.
Kastamonu merkezde ve tüm ilçelerde sonbahar aylarında yoğun mesai harcanarak yapılan yaş tarhana bu bölgenin özgün damak lezzetleri arasında yer alıyor.
Neredeyse bütün kış akşam yemeklerinde tercih edilen bu çorba içerdiği besin değeri ve sağladığı fayda ile dikkat çekiyor. Cıvık bir kıvam halinde un, yoğurt, domates, dere otu, kapya biber, maydanoz, kuru soğan gibi malzemelerle yaş bir hamur haline getirilen tarhana çorbası, Türkiye’nin farklı yörelerinde yapılsa da bu yapılış özelliği ile Kastamonu bölgesine ait olarak biliniyor.
Her derde deva tabiriyle Kastamonu'nun özgün damak tadıyla buluşan tarhana Kastamonu'nun yöresel lezzetleri arasında yer alıyor. Hem doyurucu hem de besleyici özelliğiyle sofralara renk katmasının yanında özellikle soğuk kış günlerinde vücuda sağladığı enerji ve sıcaklık için tercih edilen bu çorba sevilen lezzetler arasında parmakla gösteriliyor.
Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır ?
Tarhana çorbası, geleneksel Türk mutfağının en özel lezzetlerinden olmasının yanı sıra içerdiği besin değerleri ve sağladığı faydalarla sofraların vazgeçilmezlerinden olmaya devam ediyor. Tarhana çorbası, un, yoğurt, dereotu domates, kapya biber, maydanoz, kuru soğan, gibi malzemelerle hamur kıvamına getirilerek, suda pişiriliyor.
Kastamonu'nun özgün damak tadıyla buluşan ve her derde deva Kastamonu yaş tarhana çorbasının eşsiz tarifi şu şekildedir:
Bir tencerede sıvı yağ ve tereyağ kızdırılıyor. Tercihe göre tencerenin dibine yumurta, sucuk veya kıyma eklenebiliyor. Yağ kızdığında yumurta kırılıp yumurta pişene kadar karıştırılıyor. Ardından salça eklenip biraz daha karıştırıldıktan sonra ezilen hamurun miktarına göre tencereye kaynar su ve tuz ekleniyor.
Tenceredeki su biraz daha kaynarken, yaş tarhana ılık suyla bir kapta ezilerek süzgeçten geçiriliyor, tarhananın yoğunluğuna göre kıvam ayarlanabiliyor.
Ezilmiş tarhana yavaşça tencereye dökülüyor ve hızlıca karıştırılıyor, böylece topaklanma engelleniyor. Biraz kaynadıktan sonra çorba yemek için hazır hale geliyor.
Malzemeler:
1 adet yumurta (isteğe göre)
3 çorba kaşığı sıvı yağ
1/2 (yarım) çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı salça
Yarım yemek kaşığı kıyma (isteğe göre)
3 yemek kaşığı yaş tarhana
Sıcak su
Tuz