Su Kaynaklı Salgınlara Dikkat! 

Özel Nefes Hastanesi Acil Hekimi Dr. Name Yıldırım su kaynaklı salgın hastalıkların özellikle kirli su kaynaklarının yaygın olduğu bölgelerde ciddi tehdit oluşturduğunu belirtti.

Özel Nefes Hastanesi Acil Hekimi Dr. Name Yıldırım su kaynaklı salgın hastalıkların özellikle kirli su kaynaklarının yaygın olduğu bölgelerde ciddi tehdit oluşturduğunu belirtti.

Yıldırım yaptığı açıklamada hastalıkların yıkama, içme veya enfekte su ile hazırlanmış gıdaların tüketilmesi ile yayıldığına dikkat çekti. 

Yıldırım, su ve gıda tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Yıldırım yaptığı açıklamada şu ifadelere yer veri: 

'Dünyada Birçok İnsan Bu Hastalıklardan Zarar Görmektedir'

Enfeksiyon hastalıları hakkında bilgiler veren Özel Nefes Hastanesi Acil Hekimi Dr. Name Yıldırım; “Özellikle ılıman ve sıcak iklimlerde, yaz aylarında insan ve hayvan dışkısı ile kirlenen sularda bol miktarda mikroorganizma bulunur. Aynı şebekeden su kullanan insanların enfekte olmaları sonucunda salgınlar çıkar. Viral hepatit, tifo, kolera, amipli dizanteri, gastro-enteritler (bulantı, kusma, ishal) bu gruba giren enfeksiyon hastalıklarıdır. Hastalıklar yıkama, içme veya enfekte su ile hazırlanmış gıdaların tüketilmesi ile yayılır. Dünyada birçok insan bu hastalıklardan zarar görmektedir. Dünyanın yüzde 75 sularla kaplıdır diyebiliriz. Dünyanın geri kalan yüzde 25 kısmı karalardan oluşur. Dünyadaki toplam su miktarı 1.4 milyar km3 olup bunun yüzde 97.5`u okyanuslarda ve iç denizlerde tuzlu su olarak bulunduğu için içme suyu olarak kullanımı sulamaya ve endüstriyel kullanıma uygun değildir. Dünyadaki suların ancak yüzde 2.5`i ise nehir ve göllerde tatlı su olarak bulunmaktadır” dedi.

‘Atık Su Arıtma Tesisleri, Su Kirliliğinin En Önemli Sebebidir’

Suların hastalıklara neden olma nedenlerini açıklayan Özel Nefes Hastanesi Acil Hekimi Dr. Name Yıldırım; “Suların hastalığa neden olmasının sebebi ise kanalizasyon ve atık su arıtma tesisleri, su kirliliğinin sebebidir. Tarımdan elde edilen besinlere uygulanan böcek ilaçları ve endüstrisinin atmosfere saldığı ve daha sonra toprağa, denize dağılan kirletici maddeler de yaygın kirleticilerdir. Tarımsal akıntı, endüstriyel atıklar, petrol sızıntısı, denizlerdeki çöp yığını ve plastik kirliliği, radyoaktif atıklar da su kirliliğine neden olan diğer önemli sebeplerdir. Sularla bulaşan hastalıklarsa, amipli dizanteri, kolera, tifo, viral hepatit, gastro-enteritler (bulantı, kusma, ishal) sularla bulaşan, salgınlara neden olan enfeksiyon hastalıklarıdır” ifadelerine yer verdi.

‘Dizanteri Kişinin Bağırsak Mukozasına Yerleşir Ve Çoğalır’

Salgınlara neden olan hastalık belirtileri hakkında konuşan Özel Nefes Hastanesi Acil Hekimi Dr. Name Yıldırım; “Amip kaynaklı dizanterinin, yani amipiyazisin belirti ve semptomları arasında ise aralıklı ishal ve kabızlık, ateş ve üşüme ile titreme, dışkının ağrılı çıkarılması, irin, kan veya içeren sulu ishal, karın ağrısı, mide bulantısı ile birlikte kusma ve yorgunluk bulunur. Enfekte olmuş kişinin dışkı ve idrarının bulaştığı yiyecek ve içeceklerle bulaşan dizanteri kişinin bağırsak mukozasına yerleşir ve çoğalır. Bu bölgede iltihap, ödem ve ülserasyona sebep olur. Özellikle kanalizasyon atıklarının temiz su kaynaklarına karışmasıyla ortaya çıkar. Amipli dizanteri tedavi edilmediğinde başta karaciğer olmak üzere pek çok organda apse oluşma riski vardır. Bağırsaklarda da kalıcı hasarlar oluşturabilir. Basilli dizanteride ise eklem tutulumu, üretrit ve konjonktivit ile seyreden komplikasyonlar olabilir. Kolera Vibrio cholerae adlı bir bakterinin neden olduğu ince bağırsak hastalığıdır. Genellikle kirli su ve kişisel hijyenin yetersiz olduğu yerlerde, bakterinin içecek ve yiyeceklere bulaşması ile yayılır. Salgınlara neden olan kolerada, şiddetli ishal, kusma, kas krampları olur. Vücutta dehidrasyona yol açan ve tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabilen tehlikeli hastalıkların başında yer almaktadır” dedi.

‘Tifo Hastalığı Ölümcül Olabilen Bakteriyel Bir Enfeksiyondur’

Su ve gıda tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Özel Nefes Hastanesi Acil Hekimi Dr. Name Yıldırım; “Tifo hastalığı yüksek ateş, ishal ve kusmaya yol açan ve ölümcül olabilen bakteriyel bir enfeksiyondur. Etken mikroorganizma genellikle Salmonella typhi isimli bakteridir. Enfeksiyon sıklıkla kontamine yiyeceklerden ve içme suyundan bulaşır ve el yıkamanın daha az olduğu yerlerde daha yaygındır. Hepatit A, kirli içme suyundan, kötü hijyen koşulları nedeniyle bulaşarak kişinin karaciğerini etkileyen viral enfeksiyonlar arasında yer alır. Karaciğer iltihabına neden olan hepatit A, halk arasında sarılık olarak da bilinir ve oldukça bulaşıcıdır. Hepatit A belirtileri, ateş, halsizlik, kusma ve mide bulantısı şeklinde kendini gösterir. Hastalık çoğunlukla dışkı ile kirlenmiş, hastalık etkeni içeren su ve gıda tüketiminden kaynaklanır. Yemek hazırlayan ve gıda sektöründe çalışan kişilerin temizlik önlemlerine dikkat etmemesi, kanalizasyon suları ile kirlenmiş besinlerin çiğ ya da az pişmiş olarak yenilmesi en sık bulaşma yollarıdır” şeklinde konuştu.

‘Bulaşıcı Hastalıklar Genellikle Hasta Kişilerden Yayılır’

Temizlik ve dezenfeksiyonunun önemine değinen Özel Nefes Hastanesi Acil Hekimi Dr. Name Yıldırım; “Sularla bulaşan hastalıklardan korunma yolları ise, ellerin sık sık yıkanması. Eller, mikropların en yaygın taşıyıcısıdır. Ellerinizi sık sık yıkamak, mikropların yayılmasını önlemeye yardımcı olur. Özellikle tuvalet kullanımından sonra, yemek hazırlamadan önce ve yemekten sonra ellerinizi sabun ve suyla en az 20 saniye boyunca yıkamak önemlidir. Aşı Olmak.  Aşılar, birçok bulaşıcı hastalığa karşı koruma sağlar. Çocukluk döneminde rutin aşılar almak ve yetişkinlerde güncel aşıları yaptırmak, hastalıklara karşı bağışıklık kazanmanın en etkili yollarından biridir. Hasta İnsanlarla temastan kaçınmak. Bulaşıcı hastalıklar genellikle hasta kişilerden yayılır. Eğer biri hasta ise, onlardan uzak durmak ve mümkünse aynı ev içinde ayrı odalarda bulunmak enfeksiyon riskini azaltır. Hapşırırken veya Öksürürken Ağzınızı ve burnunuzu Kapamak. Hapşırırken veya öksürürken ağzınızı ve burnunuzu bir mendil, kolu veya dirseği ile kapatarak mikropların havaya veya etrafa yayılmasını engelleyin. Ayrıca, kullanılan mendili hemen çöpe atmak ve elleri yıkamak da önemlidir. Temizlik ve dezenfeksiyon. Ev ve iş yerlerinde sık dokunulan yüzeyleri düzenli olarak temizlemek ve dezenfekte etmek, mikropların yayılma riskini azaltır. Özellikle kapı kolları, masa ve tezgahlar gibi yüzeylerin düzenli olarak temizlenmesi önemlidir. Sağlıklı Beslenme ve Bağışıklık Sistemi Güçlendirme: Sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur ve bulaşıcı hastalıklara karşı direnci artırır. Bol miktarda meyve, sebze, protein ve lif içeren bir beslenme düzeni benimsemek önemlidir. Seyahat Ederken Önlem Almak:  Seyahat ederken, bulaşıcı hastalıklardan korunmak için bazı ek önlemler almak önemlidir. Seyahat edilecek bölgenin sağlık önerilerini kontrol etmek, gerekli aşıları yaptırmak ve hijyenik bir ortamda konaklamak enfeksiyon riskini azaltır” şeklinde konuştu.
Su Kaynaklı Salgınlara Dikkat! 

Bakmadan Geçme