'Siyaset kurumu hizmet üretme kurumudur'

BELEDİYE BAŞKANI GALİP VİDİNLİOĞLU Kastamonu Belediyesi temmuz ayı olağan ilk toplantısı, geçtiğimiz akşam Kastamonu Belediyesi Meclis Salonu'nda yapıldı. CHP İl Başkanı ve heyetinin de izleyici olarak katıldığı toplantıda, gündem maddelerinin yanı sıra CHP Meclis üyelerinin soru önergeleri de görüşüldü.  Yazılı cevap olarak soru önergeleri yönelten CHP Meclis üyelerinin sorularını Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, sözlü olarak...

BELEDİYE BAŞKANI GALİP VİDİNLİOĞLU;

Kastamonu Belediyesi temmuz ayı olağan ilk toplantısı, geçtiğimiz akşam Kastamonu Belediyesi Meclis Salonu’nda yapıldı. CHP İl Başkanı ve heyetinin de izleyici olarak katıldığı toplantıda, gündem maddelerinin yanı sıra CHP Meclis üyelerinin soru önergeleri de görüşüldü.

 Yazılı cevap olarak soru önergeleri yönelten CHP Meclis üyelerinin sorularını Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, sözlü olarak da mecliste yanıtladı, yazılı olarak da cevaplandırılacağını belirtti. CHP’nin sorularında Ramazan Ayı etkinliklerinde Kastamonu Belediyesi’nden harcanan miktar, işe gelmeden maaş aldığı iddia edilen çalışanların durumunu içeren konular yer aldı.

GÜNDEM MADDELERİ GÖRÜŞÜLDÜ

Kastamonu Belediye Başkanlığı ile Türkiye Harp Malulü Gaziler ve Şehitler Derneği Kastamonu Şube Başkanlığı arasındaki iş birliği protokol süresi sona erdiğinden dolayı yeni bir protokol hazırlanarak tekrardan iş birliği yapılması oy birliğiyle kabul edildi. Memur kadro iptal-ihdas cetveli ve gerekçeli ve gerekçe raporu da görüşülerek kabul edildi.

MHP Meclis Üyesi Hamdi Öz tarafından, Hepkebirler Mahallesi’ndeki bir belediye hizmet alanının fonksiyon değişikliğinin gündeme alınmasını istedi. Konu gündeme alındı ve İmar Komisyonu’na sevk edildi. Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu konuyla ilgili olarak; “Acaba sosyal marketi oraya taşıyabilir miyiz diye düşündük. Yaklaşık 600-700 civarında bir maliyet gerekiyor. Çok ciddi de bir rakam. Dolayısıyla oraya o para harcanmaktansa orayı tekrar ticari alana çevirip eğer uygun bir müşteri olursa satılabilir diye böyle bir dönüşümü gerçekleştirelim. Çünkü, sosyal alana dönmüş ama vasfına uygun kullanamayacağız” dedi.

CHP’DEN SORULAR

CHP Belediye Meclis Üyesi Özgür Ergülenoğlu, Belediye Meclisi’nde Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu’nun yazılı olarak cevaplaması isteğiyle sorular yöneltti. Ergülenoğlu; “Kastamonu kamuoyunun merak ettiği iki hususta Cumhuriyet Halk Partisi grubu adına soru önergesi vermek istiyoruz” dedi. Ramazan Sokağı etkinlikleri ve işe gelmeyen personeller başlıklı iki önergeye Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, mecliste sözlü olarak da cevap verdi.

“RAMAZAN SOKAĞI ETKİNLİKLERİNDE BELEDİYE BÜTÇESİNDEN NE KADAR HARCANDI?

Mayıs ayı içerisinde yapılan olağanüstü toplantıda kredi kullanımı için belediye başkanına yetki verildiğini aktaran Ergülenoğlu, bu ifadelerin yer aldığı önergede şu soruları iletti: “2019 yılı Ramazan Ayı boyunca Kastamonu Belediyesi tarafından Nasrullah Meydanı’nda gerçekleştirilen Ramazan Sokağı etkinlikleri için belediye bütçesinden toplam kaç Türk Lirası harcanmıştır? Ramazan Ayı etkinlikleri, kültürümüzün yaşatılması ve gelecek kuşaklara taşınması açısından yapılmalıdır ancak; 2019 yılı Ramazan Sokağı etkinliklerini 30 gün boyunca canlı yayınlayan Bengü Türk TV’ye Belediye bütçesinden ödeme yapılmış mıdır, yapılmış ise toplam kaç Türk Lirası’dır?”

“TOTALDE BELEDİYENİN CEBİNDEN ÇIKACAK RAKAM 400 BİN LİRA CİVARINDA”

Vidinlioğlu konuyla ilgili olarak; “Toplam ödenen rakam, yanlış hatırlamıyorsam, bunun yazılı olarak cevabını da veririz, 650-700 bin lira arası rakamdır. Hem Nasrullah Meydanı’ndaki etkinlikler hem de canlı yayın bedeli. Bunun bir kısmını da sponsorlar karşıladı. Buradan karşılanan rakam zannediyorum 200-250 arasında bir rakamdır. Yani totalde belediyenin cebinden çıkacak rakam 400 bin lira civarında bir rakamdır. Meydandaki prefabriklerde de çok büyük maliyetler var denildi. Oranın projesini Recep Mor, Gülahmet Sönmez ile birlikte çizmiştir. 3 gün içinde de belediyemizin marangozhanesinde yaptırılmıştır. Totalde belediyemize maliyeti de 12 bin TL’dir. Ramazan Ayı’nda günde yaklaşık 70 dakikalık canlı yayınlar oldu. Türkiye’nin dört bir tarafından arayan hemşerilerimiz teşekkür ettiler, ‘Memleketi buralara getirdiniz’ dediler. Drone ile çekimler yapıldı. Ciddi anlamda Kastamonu’nun tanıtımına katkı verdi. Kastamonu kültürünü, Kastamonu’yu tanıttık. Bunun normal şartlardaki maliyeti yaklaşık 8-10 saniyelik bedeller bile ciddi rakamlara tekabül ediyor, kıyaslama yaptığınız zaman bu rakamlar yüzde 10 kadar bir rakamla gerçekleşmiştir. Bu biraz hatır gönül işi oldu, bir de üstüne üstlük Kadir Gecesi yaklaşık 2 saati geçen Hz. Pir’den canlı yayın yapıldı, ekstra bir para ödenmedi. Bu, orayı canlandırmaya yönelik bir çalışmaydı. Tüm esnafımızla da görüştüm, bu stantlarda onların sattığı ürün satılmayacağını söyledim. Umarım ilerleyen yıllarda daha verimli geçer. Bir iki akşam haricinde çok fazla dükkan açan esnafımız da olmadı. Özellikle ekonomik krizin kendisini bu kadar hissettirdiği bir dönemde keşke dükkanlarını biraz daha açsalardı, dükkan kapısı hak kapısı derlerdi. Özellikle Münire Medresesi esnafı açsaydı mutlaka belli miktarlarda alışverişi olurdu. Oradaki faaliyetlerden çok olumlu dönüşler aldık. Orada o kültürün yaşatılması parayla pulla da ölçülecek bir şey değildir. Parayla pulla ölçsek bile emsallerinden çok daha düşük fiyata böyle bir hizmeti gerçekleştirmiş olduk. Kısa sürede hazırlıklarımız bu kadar oldu, eksiklerimiz mutlaka vardır, bundan sonra inşallah çok daha düzenli bu geleneği devam ettiririz. Benim telefonum belli, herhangi bir konuda bir şey öğrenmek olursa beni rahatça arayıp sorabilirler. Bu konu sorulmasaydı da açıklama yapacaktım. Her yaptığımız işle ilgili her dakika basın toplantısı düzenlemek mümkün değil. Hiçbir şeyi saklamak mümkün değil. Artık çok fazla birbirimizi kırmaya üzmeye gerek yok. Herkes sorusunu sorabilir biz de cevap veririz. Hata varsa döneriz, doğru varsa arkasında dururuz. Birbirimize söyleyeceğimiz şeyleri konuşabiliriz, sakınca yok, siyaset kurumu hizmet üretme kurumudur. Biz de hizmet için yola çıktık. Memlekete hizmet için buradayız. Gönül bazı şeyleri kendi kendimizle konuşabilelim ister” dedi.

“CUMHURİYET MEYDANI’NDA OLURSA DAHA GÜZEL OLUR”

AK Parti Meclis Üyesi Necati Atak; “Ramazan etkinlikleri ilk etapta Nasrullah Meydanı’nda yapıldı. Halkımızın takdiri olan var bir de Yılanlı Cami’nde hatimle namaz kılınıyor. Orada müzik programında bazen namaz esnasında rahatsız ettiğiyle ilgili duyumlar geldi. Önümüzdeki senelerde Cumhuriyet Meydanı’nda olursa daha geniş, güzel olur diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

İŞE GELMEYEN PERSONEL ÜZERİNE SORULAR

İşe gelmeyen personellerle ilgili olarak ise Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Yüksel Aydın ve Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Hikmet Erbilgin’in açıklamalarını ileten  CHP Meclis Üyesi Özgür Ergülenoğlu; “Gerek Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Yüksel Aydın, gerekse Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Hikmet Erbilgin’in bu konudaki açıklamaları doğrultusunda Adalet ve Kalkınma Partisi Kastamonu Gençlik Kolları İl Başkanı Musa Kalafat’ın işe gelmediği halde belediyeden maaş aldığının tespiti yapılmış mıdır? Musa Kalafat’ın işe gelmediği halde belediyeden almış olduğu maaş tespit edilmiş ise Musa Kalafat belediyedeki görevine devam etmekte midir? Musa Kalafat, belediyedeki görevinden ayrılmış ise işe gelmeden aldığı maaşların geri tahsil edilmesi için idari ve hukuki işlem başlatılmış mıdır? 30 Mart 2014 ile 31 Mart 2019 tarihleri arasında iş gelmediği halde Kastamonu Belediyesi’nden maaş aldığı tespit edilen başka personeller var mıdır, bu personellerin sayısı kaçtır?” şeklinde bir soru daha yöneltti.

“ŞEFFAF OLACAĞIMIZI DİLE GETİRDİK”

Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu; “Biz belli dönemlerde kamuoyuyla bazı şeyleri paylaşacağımızı ve şeffaf olacağımızı dile getirmiştik. Henüz 2 buçuk ay civarında oldu, bu arada da ben bir basın toplantısı yaptım. Bir kez daha yapacaktım ama zamanlama henüz daha çok erken. Bu konuyla ilgili olarak şunu söyleyebilirim, öncesini bilmem ama göreve geldiğimden bu güne kadar olan dönemde sayın Musa Kalafat izin hakkını kullanmıştır. İzin hakkının bitiminde de yaklaşık bir hafta 10 gün önce istifa ederek görevinden ayrılmıştır. İzin haklarını kullandığı dönemde de geldi-gitti diye bir tartışma mevzu bahis değil. İzninin ardından istifa dilekçesini vermiş ve belediyede de artık çalışmamakta. Önceki dönemlerde ne olduğunu bilmiyorum. Onun bir önceki dönemden sorulması gerekir, kayıtları da var mıdır bilmiyorum” dedi.

“ÇALIŞAN HAKKINI ALSIN ÇALIŞMAYAN KUSURA BAKMASIN”

AK Parti Meclis Üyesi Necati Atak ise; “Arkadaşlarımızın verdiği önerge, duyumla değil de, ben de olsam benim hakkımda da bir yanlışlık varsa açıklıkla bu önergeyi vermekte gocunmuyoruz. Ama böyle bir şey yapılmış gibi lanse edilmesi yanlış bir şey. Birbirimize duyumla değil, medeni olarak söylemekte sakınca yok. Falanca il başkanı şöyle dedi, bu böyle dedi demesine gerek yok. Kendisi bizzat verebilir. Diğer çalışan arkadaşlarımızla ilgili de aynı hassasiyeti özellikle gösterilmesini istiyorum. Çalışan hakkını alsın çalışmayan da kusura bakmasın milletin sırtında olmasın” cümlelerini kullandı.

ÇAY BOYU’NDA PARK YASAĞINA DAİR

Çay Boyu’ndaki park yasağına dair de açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu; “Daha önceden uygulanan park yasağı seçim döneminde biraz aksamaya uğramıştı. Ben de Ramazan’da vatandaşın mağduriyeti olmasın diye hemen uygulamaya koymamıştık. Artık ikinci sıra parklar da alışkanlık haline gelmeye başlamıştı. Yeni bir uygulama değil, eski uygulamanın yeniden gündeme gelmesi. Burada eleştirilecek taraflar olabilir. Belki bir süre sonra 3-5 dakika sınırlı izinli verilebilir. Fakat gördüğüm kadarıyla ciddi bir memnuniyet söz konusu. Çünkü trafik tıkanıyordu. Geçende de gündeme getirmiştim, trafikle ilgili bir şeyler yapmak gerekecek. Bizim otoparkla ilgili ciddi bir sıkıntımız var. Ana  arter üzerinde ne yazık ki otopark yeri olarak kullanabileceğimiz herhangi bir alanımız yok. 50 metre ötedeki yere giderken bile dibine park etmeyi düşünüyoruz. Biraz daha toplu taşımayı kullanabiliriz, birbirine yakın olanlar işyerine beraber gidip gelebilirler. Bu konuda bizim de hazırlıklarımız var. Bir anda olabilen şeyler değil. Ciddi bir eğitim programını gündeme aldık. Halkımızı bilinçlendirme, trafikle ilgili bazı bilgileri aktarma anlamında değil tüm kurumlarda da yapılması gereken bir şey. Bu seneyi stratejik bir planla, en az hasarla önümüzdeki döneme aktarmak, inşallah 2020 yılında çok daha verimli aktif, ayakları yere basan bir belediye inşallah insanımıza hizmet eder” dedi.

“KARTİNG OLARAK İŞLETİLMESİ UYGUN DEĞİL”

CHP Meclis Üyesi Sibel Karakaş ise; “Trafik ilimizin en önemli sorunu. Park sorunu ciddi problemlere yol açmakta. Belediyenin önünde yer alan ve yüklenici firma tarafından kapalı otopark olarak hizmete açılan, yap-işlet-devret modeliyle yapılan bir otopark var. Toplantıya gelirken fark ettim, karting yazılı bir alan var. Hem kapalı hem açık otopark Kastamonu’nun ihtiyacı var. Bu şekilde yüklenici firma hizmete açmışken karting olarak işletiyorsa, bunu uygun olmadığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“BİLGİMİZ DAHİLİNDE OLMADAN ORAYA KARTİNG AÇILMIŞ”

Konuyla ilgili olarak Belediye Başkanı Vidinlioğlu; “Bizim bilgimiz dahilinde olmadan oraya karting açılmış. Gerekli uyarıyı yaptık. Yüklenici firma da bunun doğru olmadığını ifade etmiş. Ciddi yatırım yaptık diye açmışlar. Şu anda faal değil. Karting olarak oranın bu saatten sonra işleme şansı yok. Çok müşterisi varmış, geçen gün bana geldiler, ruhsatsız olarak ne kadar çalıştı bilmiyorum ama ruhsatlandıramayacağını ifade ettik. Zor durumda olduklarını ve ciddi maliyet olduğunu dediler ben de kısa bir süre idare edin madem en kısa sürede de size uygun yer bulalım dedim. Çok da uygun bir yer yok. Yüklenici firma da yasal olmayan bir şeyde başı ağrıyacak, uyarıyı yapınca, faal olarak çalışmıyor. En kısa sürede orayı boşaltacaktır. O kat şimdiye kadar hiç otopark olarak hizmet vermemiş, hiç daha araba inmemiş, hiç dolmamış” ifadelerini kullandı.

REHBER VE KOKART GÜNDEME GELDİ

İYİ Parti Meclis Üyesi Mehmet Tingiroğlu, tur ve rehberler konusunda kokart konusunu gündeme getirdi. Vidinlioğlu ise; “Bu konuyla ilgili bir görüşmem olacak. Kokartlı rehberimiz bir tane, başka da yok. Yerel rehberler bu konuda aktif çalışıyorlar fakat son bir, bir buçuk aydır uygulamada kokartsız rehberlerin çalışması çok mümkün olmadı. Bir buçuk aydır şehre gelen tur sayısında da ciddi bir azalma var. Bu konuyu turizmcilerle de görüştüm. Daha önce de bu arkadaşlarımızın valilik-belediye ortak çalışması neticesinde o bünyede çalıştığı ve yerel rehberlik yapabildiği konusunda bilgiye sahibim. Bu işin oluruna bakacağız. Gelen turist sayısında ciddi azalma var, hatta tur gelmiyor, bu ciddi bir problem, bu problemi çözmemiz gerekiyor” cümlelerine yer verdi.

KUYUMCULAR ÇARŞISI’NA YIKIM İSTEĞİ

MHP Meclis Üyesi Recep Mor, metruk binaların gerekli görüldüğü takdirde yıkılmasına dair kanun teklifinin meclise sunulduğunu belirterek, Kuzeykent’te bulunan Kuyumcular Çarşısı’nın yıkılmasına dair meclisin görevlendirilmesini istedi. Hasan Doğan Spor Tesisleri’nin karşısında oturan vatandaşlardan gelen duyumlar neticesinde orada uygunsuz davranışların yapıldığını aktaran Mor’un bu teklifi, gündeme alındı ve komisyona sevk edildi.

Bakmadan Geçme