Şeker Pancarı Alım Kampanyası başladı

Şeker Pancarı 61'inci Alım Kampanyası, Şeker Fabrikası'nda düzenlenen törenle başladı.

Şeker Fabrikası Müdürü İrfan Kantürk, burada yaptığı konuşmada, pancar alım törenine katılanları selamlayarak; “Kastamonu Şeker Fabrikamızın 2023/2024 kampanya dönemi 61’nci işletme yılı pancar alım törenine hoş geldiniz. Çiftçimizin yoğun emek sarf ederek bakıp büyüttüğü şeker pancarının bu sene de hasat zamanı geldi. Çiftçimizin yetiştirdiği pancar işçimizin ellerinde şekere dönüşerek soframızı tatlandıracak. Ülkemizin şeker ihtiyacını temin etmek için 1926 yılında Nuri Şeker ile başlayan şeker üretimi, bugün Türk Şeker’in öncülüğünde devam etmektedir. Fabrikamızın temeli Rahmetli Başbakan Adnan Menderes tarafından atılmış ve ilk üretimini yaptığı 1963 yılından beri Kastamonu’ya ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlamaya devam etmektedir” dedi

“ŞEKER FABRİKASI EKONOMİYE 2,5 MİLYAR LİRALIK DEĞER KATMAKTADIR”

Kastamonu'daki çiftçilerin yetiştirdiği pancar fabrikada vatandaşlara şeker, besicilere küspe, sanayicilere melasa dönüştüğünü belirten Kantürk; “Kastamonu Şeker Fabrikası yaptığı üretimle Kastamonu ve ülkemiz ekonomisine yıllık yaklaşık 2,5 milyar liralık katma değer fayda sağlamaktadır. Fabrikamızın ihtiyacı olan şeker pancarı, fabrikamız, ekim sahaları olan Kastamonu Merkez, Devrekani, Taşköprü, ve Çankırı’dan temin edilmekte iken, uzun yıllar sonra Boyabat’ta da pancar ekimi tekrar başlamış ve bu sene 18 bin ton pancar ekimi yapılmaktadır ancak fabrikamız ekim sahalarında yetiştirilen pancar fabrikamız kapasitesine yeterli gelmediğinden Ankara Şeker Fabrikasından da pancar almaktayız” diye konuştu.

“BU KAMPANYA DÖNEMİNDE FABRİKAMIZDA 461 BİN TON PANCAR İŞLENECEK”

Fabrikanın bu yıl ki üretim faaliyetleriyle ilgili değerlere ilişkin de bilgi veren Kantürk; “Öncelikle geçen yıl bölgemizde üretilen 222 bin ton bedeli ödenen pancar karşılığında çiftçimize 341 milyon lira ödeme gerçekleştirilmiştir. Kastamonu Şeker Fabrikası olarak bu sene 4 Ziraat Bölge Şefliğimiz aracılığıyla 133 köyde, 2 bin 920 çiftçimiz ile 81 bin 580 dekar alanda pancar ekimi yapılmıştır. Bu ekimden tahmini olarak 425 bin ton pancar tesellüm edilecektir. Ayrıca bu sene Ankara ve Çarşamba Şeker Fabrikalarından da 108 bin ton pancar gelecektir. Bu kampanya döneminde fabrikamızda; 461 bin ton pancar işlenerek, 62 bin ton kristal şeker, 19 bin ton melas, 120 bin ton yaş pancar posası üretimi gerçekleştirilecektir. 2023/2024 döneminde ise bugüne kadar çiftçilerimize pancar bedeline karşılık ayni ve nakdi avans olarak 120 milyon lira ödeme yapılmıştır. Bugün pancar tesellümünü başlatacağımız ve yaklaşık 128 gün sürecek olan 2023/2024 kampanya dönemimizin tüm çalışanlarımıza kazasız, belasız, yüzlerin güldüğü bir kampanya olmasını, çiftçimize, sanayimize ve ülkemize hayırlı, uğurlu olmasını diliyor hepinize saygılarımı sunuyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

“KASTAMONU’NUN DEVLETİMİZE AİT BACASI TÜTEN TEK KALESİDİR ŞEKER FABRİKASI”

Şeker İş Sendikası Başkanı Ali Çufadaroğlu ise 61’nci kampanya töreninin yapmaktan duydukları memnuniyet dile getirerek; “Şöyle bir geçmişimize bakarsak 2004 yılında başlayan, 2011 yılından beri devam eden bir özelleştirme süreci geçirdik. Türk Şeker’e ait 25 fabrika varken özellikle şehir merkezinde ve yüksek kapasiteli olan 10 fabrikamızı bu süreçte kaybettik. Kastamonu Şeker Fabrikamızın özelleşmemesi için ne mücadeleler verdiğimize bütün Kastamonu şahit oldu. Allah’a şükürler olsun ki Genel Başkanımız Sayın İsa Gök Bey’in izlediği doğru politikalarla ve Sayın Cumhurbaşkanımızın da takdirleriyle şu an 15 fabrikamız özelleştirme idaresinden çıkarılıp Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlanmış durumda. 2020 yılında fabrikamıza 117 çalışan alınırken 2023 yılında da 101 kişi alım yapıldı. Bu alımların tamamı Kastamonu’dan, sizlerin evlatlarından yapıldı. Her zaman söylüyorum, Kastamonu’nun devletimize ait bacası tüten tek kalesidir şeker fabrikası. Çiftçilerimizi, nakliyecilerimizi, besicimizi, hayvancılığı, esnafımızı ve dolayısıyla tüm Kastamonu’yu destekleyen tarım ile sanayi entegrasyonunu en yüksek ölçüde sağlayan dünyada alternatifi bulunmamış tek tarım ürünüdür şeker pancarı ve fabrikaları. Hiç beklemediğimiz ve çok bunaldığımız pandemi süresince Türk Şeker’in elinde bulunan Alkol Fabrikalarında üretilen dezenfektan ve türevleri sayesinde halkımız hijyene daha kolay ve ucuza ulaşabilmiştir. Türk Şeker’in elinde bulunan devletimize ait Şeker Fabrikaları olmasaydı şekeri kaç liradan alabilirdik Allah bilir” diye konuştu.

“NİŞASTA BAZLI ŞEKER İLLETİ BU ÜLKEYİ TATLANDIRICI CENNETİ YAPMIŞTI”

Nişasta bazlı şekerde alınan karara ilişkin de konuşan Çufadaroğlu; “Bu ülkede NBS denen nişasta bazlı şeker illeti, 2000’li yılların başından itibaren Türkiye’de üretilen şekerin yüzde 10’u kadar kotası vardı ve bakanlar kurulu kararı ile yüzde 50 oranında artırılabilir ya da düşürülebilirdi ama her yıl yüzde 50 artırılırdı bu da bu ülkeyi tatlandırıcı cenneti yapmıştı. Bu çok önemli konunun mücadelesini veren tek isim Genel Başkanımız Sayın İsa Gök ve Şeker-iş sendikası idi. Bu konuyu gündemde tuta tuta Türk İş’imizin Değerli Başkanı Sayın Ergün Atalay Bey ile o gün ki Başbakanımız, şu an ki Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan beyefendiye anlatarak tatlandırıcı kotası önce yüzde 5’ e, daha sonra yüzde 2,5’e düşürerek ülkemizi tatlandırıcı cenneti olmaktan kurtarmışlardır. Bu çok önemli konuydu, emeği geçen herkesten Allah razı olsun ancak bu tatlandırıcı kotalarını denetleyen Türk Şeker bünyesinde Şeker kurumu vardı. Bu kurumun acilen açılıp bu kotaların gerçek anlamda denetlenmesi sağlıklı geleceklerimiz için hayati derece önemlidir. (Tüp bebekler tohumundan tohum alınamayan sebzeler vs.) Ayrıca 30-35 yıl arası mevsimlik işçi olarak çalışan arkadaşlarımız vardı. Yıllarca verdiğimiz kadro mücadelesi sonunda, biraz geç de olsa şükürler olsun kadrolarımıza kavuştuk. Bir de en önemli sorunlarımızdan birisi taşeron işçilik. 12 ay çalışmalarına her türlü haklarını ve maaşlarını devletimizin ödemesine rağmen hala müteahhitler çalıştırılıyor ve buna da hiçbir anlam verilemiyor. Bu konuya Sayın Cumhurbaşkanımızdan sesimizi duymalarını istiyoruz. Zaten taşeron işçiliği ‘bitireceğiz’ demişlerdi. İnşallah en kısa zamanda bu konuyu çözeceklerini düşünüyor ve inanıyoruz. Bir de aynı zamanda köy muhtarı ve pancar ekicisi olarak inşallah pancar alım taban fiyatının çiftçilerimizi memnun edecek emeklerinin karşılığını alabilecekleri bir rakam açıklanmasını hükümetimiz ve Sayın Cumhurbaşkanımızdan talep ederken, bu baca dünya durdukça tütsün inşallah diyerek 61. Kampanyamızın kazasız belasız geçmesini diler hepinize saygılarımı sunarım” şeklinde konuştu.

Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Burhan Tuzsuz da alım kampanyasının üreticilere hayırlı olmasını diledi.

PANCARINI İLK 5’TE GETİRENLERE ÖDÜL VERİLDİ

Konuşmaların ardından pancarını ilk beş sırada getirenlere hediye takdimi yapıldı. Yavuç köyünden Ali Rıza Karaca’ya pancarını birincisi sırada, Kırha köyünden Medet Yılmaz’a ikinci sırda, Vakıfbelören köyünden Şeküre Uzun üçüncü sırada, Hamzalı Köyü’nden Nurettin Şimşek dördüncü sırada, Kırha köyünden Emre Yılmaz da beşinci sırada getiren oldu. Ödülleri protokol üyeleri takdim etti.

Yapılan hediye törenin ardından dua edilip kurban ve kurdele kesimi yapıldı. Daha sonra gelen pancarlar sırasıyla kantara, oradan da boşaltma havuzuna geçerek ilk pancar alımları gerçekleştirildi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme