• Haberler
  • Genel
  • Şeker İş Sendikası Başkanı Çufadaroğlu: 'En az 350 bin ton kotamız olmalı'

Şeker İş Sendikası Başkanı Çufadaroğlu: 'En az 350 bin ton kotamız olmalı'

Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de şeker sektöründe 2023-2024 pazarlama yılı için kota belirlenmişti. Kastamonu ile ilgili şeker kotası merak konusu olurken, Şeker İş Sendikası Başkanı Ali Çufadaroğlu konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de şeker sektöründe 2023-2024 pazarlama yılı için kotalar belirlenmiş, A kotasında miktar 2 milyon 910 bin ton olmuştu. Pancar şekeri A kotası 2 milyon 837 bin 250 ton, B kotası ise bu rakamın yüzde 5’i oranında 141 bin 863 ton, nişasta bazlı şeker (NBŞ) kotası da ülke toplam A kotasının yüzde 2,5’ine karşılık gelen 72 bin 750 ton olarak kararlaştırıldı. Ayrıca, şirketlere tahsis edilen pancar şekerinde A ve B kotası ile NBŞ’de kota miktarları da Cumhurbaşkanı Kararı’nda yer almıştı.

“EN AZ 350 BİN TON KOTAMIZIN OLMASI LAZIM”

Şeker İş Sendikası Başkanı Ali Çufadaroğlu, Kastamonu'daki miktarın ne kadar olacağıyla ilgili yaptığı açıklamada; “Türkşeker’e ayrı bir kota ayrılır o da fabrikalara dağıtır ayrılan kotayı. Şu anda bize gelen bir bilgi yok ama yakın zamanda kotamız belli olur. En az 350 bin ton kotamızın olması lazım, o kotayı da vereceklerini düşünüyorum. Bu 350 ton fabrikamızın düzgün bir şekilde çalışabilmesi için gerekli olan miktar diyebiliriz. Türkşeker Genel Müdürlüğü, biz pancarı ektiğimiz sürece pancar ekilmeyen yerlerden bize kota verir” dedi.

“YAĞIŞTAN DOLAYI SIKINTI GÖREN YER VAR AMA ÇOK DEĞİL”

İlçelerimizde görülen sel ve sağanak sebebiyle pancarda biraz düşüş olduğunu belirten Çufadaroğlu; “Devrekani bölgesinin bir çoğunda yağıştan dolayı ekilemedi. Bazı bölgelerimiz yağıştan dolayı sıkıntı gördü ama çok fazla etkileyecek bir durum yok. Şu anda en büyük sıkıntımız, eleman eksikliği, bir eleman alımı da var şu anda. Bir an önce eleman işinin bitmesi gerekiyor çünkü kampanya yaklaşıyor. Şu anki eleman sayısı fabrikada yetmiyor” diye konuştu.

“İNŞALLAH BU GÜNDEME GELİR”

Doğu Teşvik Primi altında Doğu Bölgesi’nde şeker fabrikalarına ve üreticilerine verilen teşvikin ilimizdeki üreticilere de verilmesi gerektiğini dile getiren Çufadaroğlu; “Şeker pancarının üretiminin artırılması için Doğu Teşvik Primi adı altında Kastamonu’ya da bir teşvik primi verilmesi elzem. Doğu’daki fabrikalara ve çiftçilere Türk Şeker yüzde 10 teşvik primi ödüyor. Nedeni ise pancarın orada az olması ve az ekilmesi. Oradaki fabrikaların ve çiftçilerin zor şartlarda üretim yaptığından dolayı bu teşvik veriliyor. Aynı şartlar ve aynı koşullar Kastamonu’da da var. Kastamonu’ya da bu teşvik verilirse, bizim için çok iyi olacak. Bizim arazilerimizde de toprak bütünlemesi yok, arazilerimiz küçük küçük. İlimiz yüzde 70’i de ormanlarla kaplı. Bir dönüm, iki dönümlük arazilerde üretim yapıyoruz. Başka yerdeki vatandaşlar 50-100 dönümün altında yer ekmiyor. Oradaki vatandaşlar tarım aletiyle işini hallederken biz burada elimizle yapmak zorunda kalıyoruz ve hep bedenle çalışıyoruz. Birçok il şeker üretiminde bizi geçmeye başladı. İnşallah bu da gündeme gelir ve bir an önce çözülür” ifadelerini kullandı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme