• Haberler
  • Genel
  • Şeker Fabrikası'nda 57'nci Kampanya Dönemi başladı

Şeker Fabrikası'nda 57'nci Kampanya Dönemi başladı

Kastamonu Şeker Fabrikası'nda 57'nci Kampanya Dönemi dün düzenlenen törenle başladı. 95 gün sürecek olan kampanya döneminde işlenen pancardan yaklaşık 42 bin 500 ton kristal şeker, 14 bin 500 ton melas, 85 bin ton yaş pancar posası üretimi bekleniyor. Kastamonu Şeker Fabrikası'nda 57'nci Kampanya Dönemi münasebetiyle düzenlenen törene Vali Yaşar Karadeniz, AK Parti Milletvekili Metin Çelik,...


Kastamonu Şeker Fabrikası’nda 57’nci Kampanya Dönemi dün düzenlenen törenle başladı. 95 gün sürecek olan kampanya döneminde işlenen pancardan yaklaşık 42 bin 500 ton kristal şeker, 14 bin 500 ton melas, 85 bin ton yaş pancar posası üretimi bekleniyor.

Kastamonu Şeker Fabrikası’nda 57’nci Kampanya Dönemi münasebetiyle düzenlenen törene Vali Yaşar Karadeniz, AK Parti Milletvekili Metin Çelik, Garnizon Komutanı Personel Albay Gamze Aydoğdu, Belediye Başkan Vekili Mehmet Yurt, Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Sezer, AK Parti İl Başkanı Doğan Ünlü, İGM Başkanı Güray Parçal, çiftçiler, fabrika çalışanları ve çok sayıda davetli katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Kastamonu Şeker Fabrikası Müdürü Hasan Bedirhan Aka; “Fabrikamızın bu sene yapacağı üretim faaliyetlerinden bölgemize sağlayacağı parasal değer 300 milyon TL civarında olacaktır” dedi.

“HER TÜRLÜ FEDAKÂRLIĞI YAPTIK VE YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Çiftçiden pancar ekmesini isteyen Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Ali Çufadaroğlu; “Bir kampanya dönemi daha geldi. Yaklaşık 400 kişi müteahhit firmalarda taşeron adı altında işe başlıyor ve bu 400 kişi kampanya döneminde çalışacak. Pancar ne kadar çok olursa fabrikamızda bu işçiler o kadar uzun süre çalışır. Taşeronda çalışanlarımızın yüzde 90’ı köylerden geliyor. Bunlar bile 5-10 dönüm pancar ekse büyük katkı sağlar. Hem çiftçimiz hem işçimiz hem Kastamonu ve hem de ülkemiz kazanır. Lütfen Allah rızası için şu güzel ülkemizin geleceği için geleceğimizi yok etmeyelim. Hükümetimizden tekrar çok rica ediyorum. Bu tatlandırıcıların daha sıkı ve gerçekçi denetimini yaptırıversin. Bunu herkes çocuklarının ve ülkesinin geleceği olarak düşünmeli. Bizler çalışanlar olarak bugüne kadar olduğu gibi bugün de yarında her türlü fedakârlığı yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. 57’nci kampanyamızın kazasız belasız geçmesini dilerim. Bu baca dünya durdukça tütsün inşallah diyor, herkese saygılarımı sunuyorum” açıklamasında bulundu.

“BÖLGESEL GİRİŞİME KATKIDA BULUNMAK ÖNCELİKLİDİR”

Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Sezer ise; “Hedeflerimizi hayata geçirirken ülke ekonomisine ve bölgesel girişime katkıda bulunmak önceliklidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın alın teri ve emeğini verme konusundaki hassasiyetiyle 1 ton A kıtası alım fiyatı 300 TL olarak açıklanmıştır. 2019 yılı için yüzde 15.90 olarak hedeflenen enflasyon oranının yüzde 11.66 puan üzerindedir. Açıklanan baz fiyat ile üreticilerin enflasyonun üzerinde gelir elde etmesi sağlanmıştır. Türk Şeker, ülkemizin şeker kotasının yüzde 36’lık payı, 93 yıllık mazisi ve marka değeri ile öncü ve lider olmayı devam etmektedir. Hedefimiz dünyadaki şeker sektöründeki değişmeleri ve gelişmelerini takip ederek yapacağımız yatırım ve iyileştirmeler ile daha ekonomik ve verimli üretim yapmaktır” ifadelerini kullandı.

“İNŞALLAH 300 TL’DEN ŞEKER KABUL EDİLECEK”

Şeker Fabrikası’nın Kastamonu için çok değerli olduğunu ifade eden AK Parti Milletvekili Metin Çelik, “Yıllardır bu açılışlara katılmaya çalışıyoruz ve mümkün olduğunca da başka programı bu açılışa tercih etmiyoruz. Bizim için, Kastamonu’muzun için çok önemli değer olan Şeker Fabrikamız, benim ve büyüdüğüm topraklar için çok değerli. Hükümetimiz, Türkiye’deki şeker üretiminin düzenlenmesi bu piyasanın uluslararası piyasa ile rekabet edebilmesi adına bir dizi önemler aldı ve almaya devam ediyor. Bir taraftan da ülkemizdeki şeker üretimini arttıracak, üreticimizin daha fazla üretmesini sağlayacak önlemler hayata geçiriliyor. Sayın Cumhurbaşkanımız 2 hafta önce şeker fiyatını açıkladı. İnşallah 300 TL’den şeker kabul edilecek. Sadece devlete ait olan fabrikalarda geçerli olan bir fiyat değil. Tüm üreticilerimiz için tüm fabrikalarımız için geçerli olan fiyattır. Özelleştirme içinde bu zaten vardı. Bu süreci maalesef, seçim dönemine de denk gelmesi nedeniyle farklı yere çekmeye çalışanlar, şov yapanları gördük. Fabrikalarımızın önünde şov yapanları şu an da burada göremiyoruz. Biz hep buradaydık, burada olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“EMEĞİ SADECE DİLİNDE BUGÜN BURADA YOK”

Açıklamalarına devam eden Milletvekili Çelik; “Cumhurbaşkanımız 2011 yılında ben il başkanıyken, Mustafa bey milletvekiliyken bizi çağırdı ve anlattı.  O dönemde özelleştirme süreci vardı. Biz o sürece kısmen karşı durmuştuk. Bazı maddelerin,  doğru olmadığını belirtmiştik. Orada da Cumhurbaşkanımız, Maliye Bakanı’na fabrikaların bacası tüteceğini söyledi. Bu şartı sağlamayacak hiçbir şeyin altına imza atmam dedi. Bugünde aynı kararlılıkla devam ediyoruz. Fabrikaların bacası tütecek, üretmeye devam edecek. Emekçi kardeşlerim var. Emeği sadece dilinde söyleyenler ama uygulamayanlar, ellerine bu yetki geçtiğinde uygulamayanlar emeğe saygısızlık yapanlar, hiçbir günahı olmayan işçileri belediyeyi devraldıklarında kapının önüne koyan zihniyet, bugün burada yok. Olmaması da güzel. Çok da rahatsız olmadım. Ricam şu; bizim milletimize sözümüz var. Bu ülkeyi dünyanın en iyi 10 ekonomisi arasına sokacağız. Bunu terör örgütleri de, terör örgütlerine destek verenlerde engellemeyecek, terör örgütüne destek veren partilerde engellemeyecek, terör örgütüne destek veren partilerle birlikte hareket edenlerde engelleyemeyecek. Bunu sizlerle beraber yapacağız. Başka çaremiz yok. Biz öyle topraklarda, öyle coğrafya da yaşıyoruz ki her zaman ülkemize tehditler yöneliyor. Bu tehditler bazen direk, bazen endirek, bazen taşeronlar, bazen taşeron terör örgütleri aracılığıyla yapılıyor. Bunun için güçlü olmak zorundayız. Bunun için güçlü olmak zorundayız, bunun için savunma sanayimiz güçlü olmak zorundadır. Bugün o zihniyet Afrin’e girmeyin diyen zihniyettir. Zihniyet burada şov yapıp, bu işi olan seyrinden farklı göstermeye çalışıp; siyasi çıkar uğruna yalan söyleyenler S-400’leri almayın diyenlerdir. Sonra da Genel Başkanları çıkıp bu ülke için bu lazımdı dedi. Her zaman ki gibi kıvırdılar. İnşallah biz milletimizle birlikte geleceğe umutla, kararlılıkla yürüyoruz. Önümüzde kimse duramayacak. Çiftçi kardeşlerime üreticime rica ediyorum; pancarı daha fazla üretmemiz için şartlar müsait. Pancar artık kazandıracak noktaya gelmiş durumda. Artık daha fazla üretelim. Biz daha fazla verim üretmek için pancar sahalarımızı genişlettik. Devrekani’de pancar 18 bin ton üretiliyordu. Kulaksızlar barajıyla beraber son 2 yılda pancar üretimi 5 katına çıktı. Devrekani’den daha fazla kota talebi var. Taşköprü’de de sarımsakta olduğu gibi pancar noktasında da daha fazla üretim, daha fazla girdi olacak” dedi.

“KASTAMONU İÇİN ÇOK FAZLA ŞANSIMIZ YOK”

“Bu kampanya döneminin başlangıcı olduğu gibi döneminde de güzel geçmesini temenni ediyoruz” diyen Vali Yaşar Karadeniz; “Pancar fiyatı çiftçimizi tatmin edecek şekildedir. Görüştüğüm herkes fiyatla ilgili memnuniyetini ifade ettiler. Bu bizleri, ilimizde pancar üretimimin artması noktasında ümitlendirdi. Taşköprü civarında sarımsağın biraz daha önce çıkıyor olması handikap gibi görünüyor. Rakımı daha yüksek olan ilçelerimizde de örneğin Devrekani’de sulama imkanının artması daha fazla üretimi mümkün hale getirdi. Bu imkanları iyi değerlendirmek gerekir. Bu üretimi arttırırsak, hem fabrikamızı daha fonksiyonel daha verimli hale getireceğiz hem buradaki işçilerimiz daha fazla çalışma imkanı bulacak ve çiftçimiz daha fazla kazanacak. Daha fazla üretmiş olacağız. Tarım Müdürü ve sektörün birlikte çalışarak kota sınırında kalmak kaydıyla bu üretiminin nerelerde ne şekilde arttırılabileceğini güzel bir ekip çalışmasıyla artışın sağlanabileceğini düşünüyorum. Bu konuyu ihmal etmeyelim. Kesinlikle üzerinde çalışalım. Dışarıdan pancar gelip işlenmesi belki bir ihtiyaçtır, ona itirazımız yok. Kastamonu için çok fazla şansımız yok. Turizmde, tarım ve hayvancılıkta şansımız var. Her zaman için sanayi bitkileri ve o bitkileri işleyen sanayi tesisleri daha revaçtadır, daha karlıdır” dedi.

Konuşmaların ardından pancarını ilk getiren 10 çiftçiye ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi. Ödüllerin verilmesinin ardından dualarla kurdele kesildi ve Kastamonu Şeker Fabrikası’nda 57’nci Kampanya Dönemi başladı. İlk traktörü ise Vali Yaşar Karadeniz tarttı.

Bakmadan Geçme