• Haberler
  • Genel
  • 'Şehit ve Gazi Türk toplumunun ortak değerleridir'

'Şehit ve Gazi Türk toplumunun ortak değerleridir'

TÜRKİYE MUHARİP GAZİLER DERNEĞİ BAŞKANI ALİ CESUROĞLU Gaziler Günü kutlamaları dün gerçekleştirildi. Cumhuriyet Meydanı'nda başlayan kutlamalar Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen programlarla devam etti. Kutlamalar kapsamında ilk olarak Cumhuriyet Meydanı'nda Valilik, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği'nin Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı'na çelenk sunmasıyla başladı. Gaziler Günü kutlamaları kapsamında düzenlenen programlara Vali...

TÜRKİYE MUHARİP GAZİLER DERNEĞİ BAŞKANI ALİ CESUROĞLU;


Gaziler Günü kutlamaları dün gerçekleştirildi. Cumhuriyet Meydanı’nda başlayan kutlamalar Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen programlarla devam etti.

Kutlamalar kapsamında ilk olarak Cumhuriyet Meydanı’nda Valilik, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği’nin Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı’na çelenk sunmasıyla başladı.

Gaziler Günü kutlamaları kapsamında düzenlenen programlara Vali Yaşar Karadeniz, AK Parti Milletvekili Metin Çelik, Garnizon Komutanı Personel Albay Gamze Aydoğdu, Belediye Başkan Vekili Mehmet Yurt, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Başkanı Ali Cesuroğlu, AK Parti İl Başkanı Doğan Ünlü, İGM Başkanı Güray Parçal, kurum, kuruluş amirler, STK temsilcileri, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ, TÜRK CUMHURİYETİ’NİN YOLUNU AÇMIŞTIR”

Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin ardından kutlamalar Halk Eğitim Merkezi’nde devam etti. Buradaki törenlerin açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkiye Muharip Gaziler Derneği Başkanı Ali Cesuroğlu; “1’inci Dünya Savaşı sonrasında, vatanımızı bölerek parçalamak isteyen yedi düvele mensup düşman dört bir yandan topraklarımızı işgal etti.  Amaçları Anadolu’daki Türk varlığını tamamen ortadan kaldırmaktı. Emperyalist küresel düşman bu işgali kolaylaştırmak ve Sevr Anlaşması’nı milletimize zorla kabul ettirmek üzere Yunan ordusunu Anadolu içlerine sürdü. Tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamış, esarete alışık olmayan Türk milletinin bu işgale dur diyeceği şüphesizdi. Yunan ordusunun Anadolu’daki ilerleyişi Polatlı önlerinde Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasındaki kahraman Türk Ordusu tarafından durdurulmuştur. Türk Ordusu, 13 Eylül 1921’de, 22 gün 22 gece süren, dünyanın en uzun ve en kanlı muharebelerinden birisi olan, Sakarya Meydan Muharebesi’nde mağrur Yunan ordusunu tarihinin en büyük bozgununa uğratmıştır. Yunan ordusu, kurtuluşu muharebe meydanından kaçmakta bulmuştur. Yunan ordusu bir sene sonra Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nde birliklerinin birçoğu imha edilmiş olarak hezimete uğratılmış ve topraklarımızdan tamamen atılmıştır. Sakarya Meydan Muharebesi son savunma muharebesi olup, Türk Ordusu’nun 1683 İkinci Viyana Kuşatması'ndan beri süren geri çekilişine de son vermiştir. Anadolu’da çakan milli mücadele kıvılcımları Sakarya’da, Dumlupınar’da alev topuna dönüşerek bir volkan gibi patlamıştır. Anadolu halkının ölüm-kalım mücadelesi olan ve yokluktan var edilen bir ordu ile gerçekleştirilen Sakarya Meydan Muharebesi, Anadolu’nun karanlık günlerini aydınlığa dönüştürerek bugünün hür ve bağımsız Türk Cumhuriyeti’nin yolunu açmıştır. Sakarya Meydan Muharebesi’nin mimarı, muzaffer ve ebedi başkomutanı M. Kemal Atatürk’e 19 Eylül 1921 tarihinde TBMM tarafından Mareşal rütbesi ile Gazilik unvanı verildi. Bugün, bu unvanın verilişinin 98’inci yıl dönümünde Gazi M. Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına minnet ve şükranlarımızı ifade ediyoruz” dedi.

“SİZLER, EN BÜYÜK GAZİ M. KEMAL ATATÜRK’ÜN YAŞAYAN BİRER TEMSİLCİLERİSİNİZ”

19 Eylül tarihinin aynı zamanda Türkiye Muharip Gaziler Derneği’nin de kuruluş günü olduğunu vurgulayan Cesuroğlu; “19 Eylül Gaziler Günü; Kurtuluş Savaşı’nda, 1950’de Kore’de, 1974’de Kıbrıs’ta savaşan Muharip Gaziler ile Türkiye Cumhuriyeti’nin rejimi, üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis, güvenlik korucusu ve vatandaşların, tüm Malul Gazilerin Kahramanlık ve Şeref Günü’dür. 19 Eylül Gaziler Günü, Türk kahramanlığının, cesaret ve fedakarlığının en büyük Gazi M. Kemal Atatürk’ün şahsında taçlandığı bir gündür. Sizler, en büyük Gazi M. Kemal Atatürk’ün yaşayan birer temsilcilerisiniz. Sizler, şehitlerimiz ile birlikte cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarısınız. Gururla taşıdığımız gazi unvanı, Ata’mızdan biz gazilere intikal eden en büyük mirastır. Üzerinde yaşadığımız toprakların bir vatana dönüşmesi ve bekasının sağlanması,  bayrağımızın özgürce dalgalanması şehitlerimizin ve gazilerimizin kahramanlık ve fedakarlıkları sayesindedir. Bu kahramanlık ve fedakarlığın şifresi; ‘ölürsem şehit, kalırsam gazi’ anlayışıdır. Türkiye Cumhuriyeti bugün, dünden daha fazla olmak üzere, iç ve dış kaynaklı terör örgütlerinin tehdidi altındadır. Ortadoğu’da, güçlü ve kuvvetli bir Türkiye emperyalist güçler tarafından istenmemektedir. Bu kapsamda terör örgütlerinin hedefi; ülkede karışıklık çıkartmak, Türk ordusunu yıpratmak, Türkiye Cumhuriyeti’ni ekonomik ve iktisadi alanda zayıf bir ülke haline getirmek, dolayısıyla, emperyalist güçlerin menfaatleri doğrultusunda sömürü planı olan Sevr’in gerçekleşmesini sağlamaktır. Aziz Türk milleti ve onun kahraman ordusu bu hainlere hiçbir zaman fırsat vermeyecektir. Her geçen gün daha da güçlenen, şan ve şeref timsali Türk ordusu dün olduğu gibi yarında vatanımızın, hürriyet ve bağımsızlığımızın en büyük güvencesi ve dayanağıdır. Topraklarımızın bir daha istila edilmesine, bölünmesine, hürriyet ve bağımsızlığımıza göz dikilmesine ne biz, ne de bizden sonraki nesiller hiçbir zaman müsaade etmeyecektir. İnanıyoruz ki, kan dökülerek vatan olan bu topraklar, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk milleti tarafından en kutsal emanet olarak korunacaktır” ifadelerini kullandı.

“KORE VE KIBRIS’TA SAVAŞARAK GAZİ OLANLARIN GENEL SAYISI 59 BİNDİR”

Gençlere hitap ederek sözlerine devam eden Cesuroğlu; “Atatürk, cumhuriyetimizi sizlere emanet etmiştir. Sizlerin de Atamıza ve Türk gençliğine yaraşır bir şekilde durmadan çalışarak, ilim ve irfanla bu yüce devleti layık olduğu seviyeye getireceğinize ve gerektiğinde canınız pahasına koruyacağınıza inanıyoruz. Şehitlerin ve gazilerin emaneti olan bu güzel vatanı teslim ederken Türk gençliğinden beklentimiz budur. Kore ve Kıbrıs’ta savaşarak gazi olanların genel sayısı 59 bindir. Halen hayatta olan ve yaşları 66-90 olan Kore ve Kıbrıs gazilerinin sayısı bugün 28 bin civarındadır. Üzülerek şunu ifade etmek isterim ki, Kore ve Kıbrıs gazilerine gösterilen ilgi ve ahde-vefa istenilen düzeyde olmayıp, yetersizdir. Birçok sorun ve istekleri bugüne kadar giderilmemiştir” diye konuştu.

“ŞEHİT VE GAZİ TÜRK TOPLUMUNUN ORTAK DEĞERLERİDİR”

Cesuroğlu son olarak; “Şanlı tarihimizin zaferleri hiçbir zaman unutulmamalıdır. Zafer günlerine ve bu zaferlerin kahramanlarına layık oldukları değer, her zaman her yerde verilmelidir. İlgisizlik, şanlı tarihimizle olan bağı koparır. Aziz şehitlerimiz ve gazilerimiz her zaman, her yerde hatırlanmalıdır. Şehit ve Gazi Türk toplumunun ortak değerleridir” dedi.

Konuşmanın ardından öğrenciler tarafından şiirler okunarak, müzik dinletisi sunuldu. Halk Eğitim Merkezi’ndeki program “Vatan Sağ olsun” isimli tiyatro gösterisinin ardından son buldu. Akabinde protokol tarafından Türkiye Muharip Gaziler Derneği Şube Başkanlığı ziyaret edildi. Program kapsamında son olarak şehitler ve ebediyete intikal etmiş gaziler için dün ikindi namazına müteakip Nasrullah Camii’nde mevlid-i şerif okundu.

Bakmadan Geçme