Şapka İnkılabı'nda Kadınlar Damga Vurdu
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kastamonu'ya Gelişi Şapka ve Kıyafet İnkılabı'nın 99'uncu yıl dönümü kutlamalarında şapkalı kadınlar dikkat çekti.
Emekli resim öğretmeni Sevgi Çimşitoğlu, şapka tutkusunu bir adım öteye taşıyarak Şapka Kanunu'nun 94'üncü yılında 94 kadınla birlikte özel bir grup kurdu. Türkiye'nin farklı bölgelerinden katılımcılarla büyüyen bu grup, her yıl Şapka ve Kıyafet İnkılabı kutlamalarına özel kıyafetleriyle katılarak bu tarihi mirası yaşatıyor. Grubun amacı, Atatürk'ün şapka inkılabını özellikle kadınlara armağan ettiğine inanarak, bu mirası korumak ve yaygınlaştırmak.
'Özel Zamanlarda Yine Farklı Konseptler Yapıyoruz'
Şapka inkılabını özellikle kadınlara armağan edildiğini düşündüğünü belirten Şapka Seven Kadınlar Kulübü Başkanı SEVGİ Çimşitoğlu Takaut; “Emekli resim öğretmeniyim. Şapka severim. Şapka Kanunun 94’üncü yılında 94 kadınla Şapkalı kadınlarla bir grup kurduk. Akabinde tüm Türkiye’den katılımlarla birlikte bugün büyük bir grup oluşturduk. Ve şapka bayramına grubumuzla birlikte katıldık. Özel bir kıyafetimizi var bu konsept için ayarladık. Beyaz elbise, kırmızı ayakkabı, kırmızı çanta, kırmızı şapka, kırmızı eldiven giyiyoruz. Ancak özel zamanlarda yine farklı konseptler yapıyoruz. Ama hepimiz aynı giyiniyoruz, aynı renk elbise ve şapkaları kullanıyoruz. Atatürk’ün bize armağan ettiğini düşünüyorum. Şapka inkılabını özellikle kadınlara armağan ettiğini düşünüyorum. Özellikle şapka kadınlara takılması için armağan olduğunu düşünüyorum. Ve bunun arkasında durmak adına herkesin karınca kararınca şapka takmasını isterim kadınların. Çünkü çok güzel bir aksesuar. Eğer şapka taktıysanız ona göre bir tavır geliştirirsiniz. İlla takmak şart değildir ama özel günlerde takılmasından yanayım. Bu organizasyona hazırlanmak çok zor oldu. Atölyemiz olmadığı için elimizde malzeme olmadığı için şapka yapma kendi tasarımlarımızı yapmak oldukça güç. Bu program için hazırlıklarımıza bir yıl öncesinden başladık. Ancak şu son üç ay çok yoğun bir tempo ile hazırlandık. Bu yıl daha az katılımlıyız. Seneye 100’üncü yılda en büyük hayalim 100 şapkalı kadınla buraya bu programa katılmak. Grubumuz tek bir şehirden katılan üyelerden oluşmuyor. Farklı bölgelerden oluşan bir grup. Ben ve birkaç arkadaşım bu program için Alanya’dan geldik, diğer arkadaşlar yine farklı şehirlerden katılım sağladı. Grubun büyük bölümü Alanya’dan. Ancak diğerleri İzmir, Antalya, Ankara’dan. Bana buraya gelerek destek veren arkadaşlarıma müteşekkirim” dedi.