Şapka İnkılabı Kutlamaları Sona Erdi

Arkeoloji Müzesi bahçesinde, Atatürk'ün Kastamonu'ya gelişi ve Şapka İnkılabı'nın 99. yıl dönümü kapsamında tören düzenlendi. Arkeoloji Müzesi bahçesinde yapılan törende, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kastamonu Nutku okundu.

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan törene Vali Yardımcısı Aydın Ergün, Belediye Başkanı Hasan Baltacı ve çok sayıda davetli katıldı.Şapka İnkılabı Kutlamaları Sona Erdi

Kastamonu’nun İstiklal mücadelesinde, kurtuluş mücadelesinde ve kuruluş mücadelesinde çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Belediye Başkanı Hasan Baltacı; “Mustafa Kemal Atatürk’ün Kastamonu’ya gelişinin 99’uncu yıl dönümü şapka inkılabı ve zafer bayramımızın 102’nci yılını kutluyorum. Hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum. Bir asırdan fazla bir zamandan önce işgal altındaki topraklarda bağımsız, hür, özgür bir ülke yaratan bu uğurda emek harcayan, bedel ödeyen başta gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları olmak üzere hepsini saygıyla, sevgiyle ve minnetle anıyorum. Kastamonu İstiklal mücadelesinde, kurtuluş mücadelesinde ve kuruluş mücadelesinde çok önemli bir yere sahip. Bunun farkında ve bilincindeyiz. Geldiğimiz bugünde, bu şehrin tarihi, kültürü ve geleceği artık bize emanet. Yolları, meydanları, parkları, bayramları, sevinçleri ve geleceği bundan sonra buna emanet. Bunun farkında ve bilincindeyiz. Zorluklarında farkındayız. Engelleri de görüyoruz. Âmâ başaracağımıza da inanıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk her şey bir tarafa buradan giderken şöyle söyledi ‘ gördüklerimin en önemli kısmı bu bölgenin samimi halkı, çok münevver, çok geniş ve çok yüksek bir zihniyete sahip olmalarıdır’ demişti. İşte bizim asıl servetimizin bu olduğuna inanıyorum” dedi.

‘Kastamonu Kurtuluş Savaşının Lojistik Üstü Olmuştur’

Kastamonu’nun tarihin her döneminde işgal görmemesine rağmen çok sayıda şehit ve gazi verdiğini belirten Vali Yardımcısı Aydın Ergün; “Bugün burada Gazi Mustafa Kemal Atatürk 99 yıl önce 9 günlük bir gezi programı kapsamında Çankırı’da başlayıp bu binada sona erdirdiği ve Şapka İnkılabını ilan ettiği kanun yıl dönümü münasebetiyle bir hafta süren etkinliklerin sonunda hep beraber toplanmış bulunuyoruz. Kastamonu kurtuluş savaşını başlangıcında, Çanakkale Savaşında, Kurtuluş Savaşı'nda tarihin her döneminde işgal görmemesine rağmen çok sayıda şehit ve gazi vermiş. Kurtuluş Savaşının lojistik üstü olmuştur. Bu fedakârlıklara karşı ahde vefa gösterisi olarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kastamonu'muzu ziyaret etmiş ve Şapka İnkılabını burada ilan etmiştir. Kastamonulular ile bu hafta yapılan etkinliklerde beraber olduk. Bugün ise hem Gazimizin Kastamonu’dan vedası hem de 30 Ağustos Zafer Bayramını birlikte kutluyoruz. Bu vesile ile yenilmeyen ruhun, geçilmeyen sınırların, örülmeyen toparlaklarına Türk milleti ve devletinin şanı ile değerlerimizin sonsuza dek güçlü kalacağına inanıyorum. Milli mücadelenin kahramanı Kastamonu halkımıza sonsuz şükranlarımızı sunuyorum bizlere bu büyük zaferi armağan eden başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarına, şehitlerimize, gazilerimizi şükranla anıyor tekrardan 30 Ağustos Zafer Bayramını kutluyorum" şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme