• Haberler
  • Kültür
  • Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal: 'Kastamonu'muz Eşsiz Bir Şehir Olarak Karşımıza Çıkıyor'

Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal: 'Kastamonu'muz Eşsiz Bir Şehir Olarak Karşımıza Çıkıyor'

Kastamonu Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen 24'üncü Ulusal Turizm Kongresinde, 36 farklı üniversiteden akademisyenler ile 172 yazarın hazırladığı 102 bildiri, doğa turizmi ve ilgili alt temalar üzerine yapılan güncel araştırmaları ele alınıyor.

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen 24’üncü Ulusal Turizm Kongresi, turizm sektörünün önde gelen temsilcilerini ve akademisyenleri bir araya getirdi. Bu yıl “Tabiat Turizmi” ana temasıyla düzenlenen kongrede, doğanın korunması, sürdürülebilir turizm uygulamaları ve turizmin çevresel etkileri gibi konular ele alınıyor.

Güncel Araştırmaları İçeriyor

Kongreye, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Milletvekili Serap Ekmekci, Vali Yardımcısı Aydın Ergün, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa’nın yanı sıra çeşitli kamu kurumları ve özel sektör temsilcileri ile akademisyenler katıldı. Türkiye’nin dört bir yanından 36 farklı üniversiteden akademisyenlerin katıldığı kongrede, 172 yazarın hazırladığı 102 bildiri, doğa turizmi ve ilgili alt temalar üzerine yapılan güncel araştırmaları içeriyor.

Kongredeki oturumlar ve panel tartışmalarında, “Doğa Koruma Alanlarında Yönetim ve Sürdürülebilirlik”, “Yaban Hayatı Turizmi ve Biyoçeşitliliğin Korunması”, “Yerel Topluluklar ve Tabiat Turizmi”, “Tabiat Turizminde Teknolojinin Rolü” ve “İklim Değişikliği ve Tabiat Turizmi” gibi alt temalar ele alınıyor. Katılımcılar, bu konular üzerine en yeni araştırmaları ve yenilikleri paylaşma fırsatı bulacak.

Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphane Sezai Karakoç Salonunda düzenlenen 24’üncü Ulusal Turizm Kongresi’nde konuşan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu’nun turizmdeki güçlü potansiyeline dikkat çekerek, kongrenin bölge ve ülke turizmine yapacağı katkıların önemli olacağını kaydetti.

Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal: 'Kastamonu'muz Eşsiz Bir Şehir Olarak Karşımıza Çıkıyor'

‘Kongre Şehrin Turizmi Açısından Faydalı Adımlar Atılmasına Vesile Olacak’

Özellikle doğa turizminin, sürdürülebilirlik ve çevre koruma açısından kritik bir alan olduğunu ifade eden Rektör Topal, “Malumunuz üzere tabiat turizminin güzelliklerinin ve çevresinin insanlar için sunduğu fırsatları ve güzellikleri öne çıkaran giderek gelişen bir turizm alanı olarak karşımıza çıkıyor. Diğer taraftan tarihi, mimarisi, kültürel zenginlikleriyle öne çıkan Kastamonu’muz, aynı zamanda tabiat turizmi açısından da eşsiz bir şehir olarak, eşsiz bir destinasyon olarak karşımıza çıkıyor. Hakikaten bu büyüleyici bölge, sahip olduğu tabii güzellikleri, milli parkları, yaylaları ve zengin biyo-çeşitliliği ile tabiat tutkunlarının yoğun ilgisini çekmektedir. Küre Dağları ve Ilgaz Dağı Milli Parkları, Valla ve Horma Kanyonları gibi doğa harikaları kamp, doğa yürüyüşleri, dağcılık ve kayak gibi farklı faaliyetler için ideal bir bölgedir. Ama aynı zamanda zengin flora faunası ile birlikte yaban hayata fotoğrafçılığıyla eşsiz bir fırsat sunmaktadır. Tabii ki Kastamonu’nun sahip olduğu bu zenginlikler üniversitemiz içinde bir fırsat sunmuş durumdadır” dedi.

Kastamonu Üniversitesi’nin ormancılık ve tabiat turizmi alanında YÖK tarafından ihtisaslaşan üniversite olarak seçildiğini hatırlatan Rektör Topal, bu alandaki çalışmalarını hızla devam ettirdiğini belirtti. Kastamonu’nun tabiat ve doğası yönüyle Kastamonu Üniversitesi’nin ihtisas alanına girmesinden ötürü önemine işaret eden Rektör Topal, şehrin sahip olduğu eşsiz potansiyeli sebebiyle 24’üncü Ulusal Turizm Kongresi’nin Kastamonu’da yapılıyor olmasından dolayı daha da şehri önemli kıldığını ifade etti. Şehrin doğal güzelliklerinin yanı sıra yerel kültürün ve misafirperverliğin de turizmde önemli bir rol oynadığını dile getiren Rektör Topal, bu sebeple kongrede birçok konunun konuşularak tartışılacağına inandığını ve şehrin turizmi açısından daha da faydalı adımlar atılmasına vesile olacağını kaydetti. Kongrenin Kastamonu’nun doğa turizmi potansiyelini daha da ileriye taşıyacağına ve gelecekte önemli işbirliklerine zemin hazırlayacağına olan inancını paylaşan Rektör Topal, kongrenin gerçekleşmesinde emeği geçen organizasyon komitesine, akademisyenlere ve katılımcılara teşekkürlerini sundu.

Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal: 'Kastamonu'muz Eşsiz Bir Şehir Olarak Karşımıza Çıkıyor'

‘Her Vatandaşın Doğduğu Yerde Doymasını Hedefliyoruz’

AK Parti Milletvekili Serap Ekmekci de, şehrin doğal zenginliklerinin korunarak turizmin geliştirilmesi için yapılan bu tür bilimsel çalışmaların önemine dikkat çekerek, Kastamonu’nun doğa turizmi potansiyelinin daha etkin kullanılması için bu tür kongrelerin büyük önem taşıdığını belirtti. Ekmekci; ““Üniversitemizin YÖK tarafından ‘Ormancılık ve Tabiat Turizmi’ alanında ‘ihtisas üniversitesi’ olarak görevlendirilmesi; tam da Kastamonu’nun ‘öznel’ ve ‘nesnel’ kimliğine uyan, faydasının çarpan etkisi ile çoğalacağı, ilimizin 20 ilçesinde ekonomik kalkınma ve sosyal gelişme ivmesini yükseltecek bir karar oldu. Kastamonu hem orman varlığı hem de genel anlamda tabiat zenginliği ile kimlik bulmuş bir il. Flora, fauna, doğa ve coğrafik materyalleri ile dünyada adından söz ettirecek bir çeşitliliğe sahip. Tabiatın bize bahşettiği bu varlığımızı her şeyden önce ‘kültür’ ile ilişkilendirmemiz lazım. Kastamonu’yu Kastamonu yapan kültür kimliği içinde görüyoruz söz konusu tabiat varlığımızı. Elbette bir de turizm çıktısı olmalı yerel bu potansiyelimizin. Mutfak kültüründen kuş gözlemciliğine, doğa sporlarından kırsal üretimlere uzanan geniş bir yelpazeyi içinde barındıran ‘Tabiat turizmi’ ya da ‘ekoturizm’ alanında Kastamonu’nun söz sahibi olması lazım. Kastamonu’nun tabiat turizmi argümanlarını burada sıralamam, siz kıymetli bilim insanları karşısında haddimi aşmam olur. 24’üncü Ulusal Turizm Kongresi; rüştünü ispat etmiş, üniversitelerce ev sahipliği yapmanın referans kabul edildiği, ülkemizin önde gelen kongresi. Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültemiz de rüştünü ve bilimsel kapasitesini ispat etmiş olmalı ki, bu büyük organizasyon ile Kastamonu’yu buluşturdu. Rektörümüz ve dekanımız başta olmak emeği geçen akademisyenlerimize teşekkür ediyorum ve kutluyorum. Kongre gündemini inceledim, bilim dünyasının heybesini dolduracak konu başlıkları aynı zamanda Kastamonu turizmine de bilgi birikimi ve yön verecek içeriğe sahip. 20 ilçemizin de turizm master planı yapmasını hedeflediğimiz günümüz konjonktüründe; yerel yönetimler, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları için kaçırılmayacak bir fırsatı ayağımıza getirmiş bu kongre. Kastamonu doğasını ve kültür mirasını koruma kültürü çatısı altında geleceğe taşırken elbette yöre insanının turizm yoluyla kazanç sağlamasını da önceliyoruz. Halkımızın kooperatifleşme yoluyla, imece içinde, akıl ve bilimi rehber edinerek tabiat turizminde gelir sahibi olması, bu sayede her vatandaşın doğduğu yerde doymasını hedefliyoruz. Milletvekili olduğumdan itibaren üniversite, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, kooperatifler başta olmak üzere özel sektör ile birlikte yol yürüyeceğimi; girişimciliği ve inovasyonu; yerel kalkınmayı destekleyeceğimi ifade ediyorum ve bu yolda epey de yol kat ettik geçen sürede. Ve her konuşmamı bağladığım ifadeyle ‘Birlikte başaracağız’ diyorum” ifadelerini kullandı.    

24’üncü Ulusal Turizm Kongresi Dönem Başkanı Prof. Dr. Osman Eralp Çolakoğlu ise, kongrenin tarihçesinden bahsederek, Türkiye’de turizm alanında gerçekleştirilen akademik çalışmaların gelişimine ve bu kongrenin bu çalışmalara yaptığı katkılara değindi. Ayrıca, turizmin sürdürülebilir kalkınmadaki rolünü vurgulayan Çolakoğlu, sektörün güncel zorlukları ve gelecekteki fırsatlarına dikkat çekerek, akademik ve sektörel iş birliklerinin önemine bir kez daha işaret etti. Katılımcılara ve düzenleyicilere teşekkür eden Çolakoğlu, başarılı bir kongre geçirilmesi temennisinde bulundu.

Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal: 'Kastamonu'muz Eşsiz Bir Şehir Olarak Karşımıza Çıkıyor'

‘Sürdürülebilir Turizme Katkı Sağlayacak’

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen de, doğa turizminin Türkiye için büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Sökmen, bu alanda yapılacak yatırımların hem yerel kalkınmaya hem de sürdürülebilir turizme katkı sağlayacağını ifade etti. Ayrıca, bu kongrenin, sektördeki yenilikleri paylaşmak ve akademik bilgi birikimini sektörel tecrübelerle buluşturmak açısından önemli bir platform sunduğunu belirten Sökmen, doğa turizmi ve alternatif turizm çeşitlerinin desteklenmesi gerektiğini dile getirerek, kongreye katkı sağlayan tüm katılımcılara teşekkür etti. Konuşmaların ardından kongreye destek veren katılımcılara plaket takdim edildi. 
 

Bakmadan Geçme