Petrol Kirliliğine Çözüm Aranacak
Kastamonu Üniversitesi, petrol ve türev bileşikler ile kirlenmiş sahaların rehabilitasyonu için ileride geliştirilecek yöntemlere önemli katkılar sağlayacak
Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Hatice Bike Ulu’nun yürütücüsü olduğu “Advenella sp. TRP5 Suşunun Petrol Hidrokarbonları Üzerine Biyoremediasyon Potansiyelinin İncelenmesi” başlıklı proje TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Projede, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burcu Özkaraova danışman, Kastamonu Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Enis Fuat Tüfekçi ve Fakültemiz Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ferhat Ulu ise araştırmacı olarak yer alacak.
Ekosistemlerde en yaygın bulunan organik kirleticiler olan hidrokarbonların çevrede birikiminin insan sağlığını tehdit ettiği vurgulandığı projede, petrol ve türev ürünlerinin yaygın kullanımı nedeniyle kirlenen ve kirlenmekte olan çevreden bu kirleticilerin uygun ve sürdürülebilir bir yaklaşımla uzaklaştırılması gerektiği üzerinde duruluyor. Araştırma ile proje ekibi tarafından akaryakıt kirliliğine maruz kalmış bir sahadan izole edilen Advenella sp. TRP5 suşunun, çevre için ileri derecede zararlı olduğu bilinen ve Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) tarafından insanlar için karsinojenik olarak sınıflandırılan ajanlar arasında yer alan polisiklik aromatik hidrokarbon (PAH) bileşik türleri fluoren, antrasen, piren ve krizen’i giderim potansiyeli ve bu bileşiklerin gideriminden sorumlu enzimler ortaya çıkarılacak.
Kirlenmiş Sahaların Rehabilitasyonu İçin Katkılar Sağlayacak
Proje sonuçları, petrol ve türev bileşikler ile kirlenmiş sahaların rehabilitasyonu için ileride geliştirilecek yöntemlere önemli katkılar sağlayacak. Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Petrol ve türevleri gibi çevreye ciddi zararlar veren kirleticilerle mücadeleye yönelik olan bu projenin, hem bilim dünyasına hem de ekosistemlerin korunmasına önemli katkılar sağlayacağına inandığını ifade etti. Ayrıca, bu tür projelerin çevre dostu teknolojilerin geliştirilmesi ve insan sağlığının korunması açısından büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
Rektör Topal, projede yer alan tüm araştırmacıları tebrik ederek başarılarının devamını diledi. Ayrıca, kaliteli ve nitelikli çalışmalara destekleri için Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a ve YÖK üyelerine şükranlarını sundu. Proje çalışmalarında kurumlarını teşvik eden yaklaşımlarından dolayı TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın’a da teşekkür etti.