• Haberler
  • Genel
  • PANCAR-KOOP, Hububat Entegre Tesisi kurmayı hedefliyor

PANCAR-KOOP, Hububat Entegre Tesisi kurmayı hedefliyor

  Kastamonu Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdürü Ufuk Car, 2019 yılında yaptıkları çalışmalar ve 2020 yılında hedefleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kastamonu Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Tuzsuz ile Kastamonu çiftçisine hizmet eden Kastamonu Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdürü Ufuk Car 'Geçen yıl yüzde 10 civarında bir büyüme hedeflemiştik. Bizim mali dönemimiz 28 Şubat'ta tamamlanıyor,...

 

Kastamonu Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdürü Ufuk Car, 2019 yılında yaptıkları çalışmalar ve 2020 yılında hedefleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Kastamonu Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Tuzsuz ile Kastamonu çiftçisine hizmet eden Kastamonu Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdürü Ufuk Car; “Geçen yıl yüzde 10 civarında bir büyüme hedeflemiştik. Bizim mali dönemimiz 28 Şubat’ta tamamlanıyor, 1 Mart’ta yeni takvimimiz başlıyor. Onun için önümüzde 1,5-2 aylık bir süremiz var. Bu yüzde 10 büyüme hedefimiz yüzde 8,5 olarak gerçekleşti. Hedefimizi tutturmak üzereyiz. Bir sonraki mali dönemde hedeflerimizi küçültebiliriz. Çünkü öngörülerimiz noktasında biraz sıkıntılar var. Yani tarımdaki girdilerin tedariki noktasında çiftçiler biraz sorunlar yaşıyorlar. Kaldı ki bölgemizde sarımsak beklenin çok üzerinde bir fiyattan satıldı. Bu noktada vatandaşta kendi tohum yapacağı sarımsağı bile, satmak zorunda kaldı. Akabinde mevsimsel olarak yağışların çok gelmiş olması ya da gelmemesi toprak hazırlığı noktasında çiftçimizi mağdur etti ve bir hazırlık yapılamadı. Hububat grubunda bir süreç vardır. Belli bir süre toprakta kalması lazım. Siz geç ekim yapıp, erken hasat yaparsanız sonuçta beklenen değerlere ulaşamazsınız. Adı üzerinde Ekim ayı ekim dönemidir. Fakat Ocak ayına geldik ve hala bazı ekimler gerçekleşmedi. Bu da dezavantaj olarak görülüyor. Bizim ana kalemlerimiz var. Bunlar yem, gübre ve ilaçtır. Bunlar çiftçilerin acil ihtiyacı olan ve sürümü olan ürünler. Bunlarda siz aktivasyon sağlarsanız, burada bir sürüm yakalamışsanız çiftçiler üretiyor, hayatından memnun ve süreç iyi gidiyor demektir. Fakat sonuçlara baktığımızda bunun böyle olmadığını, özellikle yem grubunda fiyatların yükselmesinden kaynaklı olarak satışların ciddi bir şekilde düştüğünü görüyoruz. Buradaki satış verilerimiz Kastamonu’daki tarımın göstergesidir. Dişi hayvanların bile kesildiğini ve bakılmadığını gösteriyor. Süt fiyatlarında bir artış oldu ama bu vatandaşı tatmin etmiyor. Çünkü süt sığırcılığı burada aile işletmesi söz konusu olduğu için küçük işletme. Dolayısıyla da küçük işletmelerde geri dönüşler küçük oluyor. Tarım bizim için, ülkemiz için, Kastamonu için çok önemli. Tarım İl Müdürlüklerinden yapılan tarımsal yayınlar, faaliyetler önemli. Bizde kendi 12 satış mağazamızda, deneyimli personelimizle elimizden gelen hizmeti veriyoruz. Biz çiftçilerimizin talepleri doğrultusunda hareket ediyoruz” dedi.

“HUBUBAT ENTEGRE TESİSİ KURMA YÖNÜNDE BİR ÇALIŞMAMIZ VAR”

Önümüzdeki süreçte satış ağlarında çeşitliliği arttırmayı planladıklarını söyleyen Car; “TORKU ile görüşmelerimiz yoğun bir şekilde devam ediyor. Özellikle paketli ürünlerin TORKU üzerinden satışının yapılması ya da ürünlerin toplanıp, paketlendikten sonra satışının yapılmasıyla ilgili proje çalışmalarımız var. Kısa vadede anlık satışlar, orta vadede bölgede yapılanma çalışmalarımız var, uzun vadede projelerimizi takip ediyoruz. Projelerimizin sonuçlarına göre de hareket edeceğiz. Halihazırda başladığımız kendi tohumumuzu kendimiz üretme noktasında projemiz var. Bir şeylerde elde ettik. Bu sene Kırsal Kalkınma Yatırım Destekleri Programı’na bir milyon 200 bin TL’lik bir proje sunduk. Hububat Entegre Tesisi kurma yönünde bir çalışmamız var. İlk aşaması geçti. Nisan- Mayıs gibi onaylanmasını bekliyoruz. Bük Satış Mağazamızda bunu gerçekleştireceğiz. Dolayısıyla bu projeye hazırlık olması için Devrekani bölgesi ağırlıklı olmak üzere, Devrekani, Daday, Seydiler bölgesinde bin dekar sözleşmeli hububat ekimi yaptırdık. Kendi personelimizle takip ediyoruz. Bütün teknik ekibimiz çiftçinin yanında olarak, onlara rehberlik etmek suretiyle çalışmalarını yapacaklar. Bu sene 3 çeşit ektirdik. Bölgemizde en uygun çeşitleri tespit edip, devamlı ekimini sağlamayı planlıyoruz. İlerleyen dönemlerde ıslahçı kuruluş olarak kendi çeşitlerimizi de yapabiliriz. Projemiz onaylanırsa, Mayıs-Haziran gibi Hububat Entegre Tesisimiz faaliyete geçer. Eğer onay gelmezse bizim selektörümüz var. Selektörümüze yeni bir takım makineler entegre etmek suretiyle hassasiyetini arttıracağız” ifadelerini kullandı.

“ILGAZ’DA 511 METREKARE BÜYÜK BİR MAĞAZA YAPIYORUZ”

Boyabat’ın kendilerine bağlı olduğu belirten Ufuk Car; “Sinop Tarım İl Müdürlüğü ile de temaslarımız var. Orada çeltik ile ilgili bir çalışmamız olacak. Şu anda 3 milyon 500 bin TL’lik bir proje ön çalışması yaptık. Orada çeltik ile ilgili entegre bir tesis planlıyoruz. Hibeli bir proje olacak. Burada çeltiği alma, paketleme ve tüketiciye ulaştırmayı planlıyoruz. Bunlar kısa vadede olacak şeyler değil ama devlet destekleri kapsamında ciddi hibeler alabilirsek, süreci kısaltabiliriz. Biz neler yapabileceğimizi ortaya koyduk. Olmayacak işler peşinde olmayacağız. Bölge insanına katkı sağlayacaksa anlamlı olur. Burası bize emanet edildi. Emaneti götürebildiğimiz yere kadar götürürüz. Yarında bir başkası gelir, bu emaneti alır daha yüksek bir yerlere taşır. Uygun büyüklükte depolar yapmak durumdayız. Bu kapsamda Çankırı’nın Ilgaz ilçesinde başladık. Ilgaz’da 511 metrekare büyük bir mağaza yapıyoruz. Bu ay sonunda orayı faaliyete geçireceğiz. Boyabat’ın potansiyelini yeterince kullanamadığımızı düşünüyoruz. Boyabat ile ilgili bir takım çalışmalarımız olacak. Hedeflerimizi uzun vadede yaydık. Önümüzdeki bir program var. Bu program doğrultusunda hedefleri gerçekleştire gerçekleştire gidip, 4-5 yıl sonrasında Kastamonu Pancar Kooperatifi’ni bölgeye hakim, altı dolu, çiftçilerle, ortaklarıyla özdeşlemiş, onların ihtiyaçlarına cevap veren bir noktaya getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Bakmadan Geçme