• Haberler
  • Eğitim
  • Özel Birey Annelerinin Çocuklarıyla İletişimi Güçlendi

Özel Birey Annelerinin Çocuklarıyla İletişimi Güçlendi

Kastamonu Üniversitesi ev sahipliğinde yapılan Özel Bireyler ve Aileleri Derneği işbirliğinde gerçekleştirilen Güçlü Anne Güçlü Özel Birey Projesi tamamlandı. 

Tübitak 4008 Özel Gereksinimle Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları Destek Programı kapsamında desteklenen Kastamonu Üniversitesi ev sahipliğinde yapılan Özel Bireyler ve Aileleri Derneği işbirliğinde gerçekleştirilen Güçlü Anne Güçlü Özel Birey Projesi tamamlandı. 

Doç. Dr. Havva Kaçan'ın yürütücüsü olduğu bu projede; akademisyen, uzman, sanat uzmanı, eğitmen ve rehber olmak üzere 19 kişi görev aldı. 30 özel çocuğa sahip anneye terapi ve eğitim hizmeti uygulamalı atölyeler açılarak verildi. 

Projenin yürütücüsü Doç. Dr. Havva Kaçan program hakkında bilgi vererek; “Farklı sanat alanlarında; taş baskı, çarşaf bağlama, takı tasarımı, ahşap boyama gibi 15 farklı atölye açılarak, annelere beceri kazandırmanın yanında grup etkileşimleri ile psikolojik iyi durumlarına da destek sağlandı. Bu kapsamda anneler ürettikleri ürünleri ekonomik kazanca dönüştürmeleri e-üretiyorum satıyorum bilgisayar atölyeleri ile ürün satışını öğrendi. Aynı zamanda Sarı Konak Kadın Kooperatifi'ne yapılan teknik gezi ile de işbirliğine gidilerek, annelere ürünlerini ekonomiye kazandırmalarına destek sağlandı. Anneler Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında her gün evlerinden çocukları ile alınmış ve bırakılmıştır. Proje özel gereksinimle birey annelerinin bakım yükünün azaltılması ruhsal iyiliklerinin arttırılmasında etkili oldu. Psikolojik iyi oluşlarını artırmanın yanında sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını güçlendirme sağlandı. Proje son 3 ay annelere, evde takı ve çarşaf bağlama atölyeleri ile devam ederek süreklilikleri sağlandı. TÜBİTAK tarafından desteklenen bu projede birçok kurum ve kişiler sponsor desteği sağladı. Farklı kurumlara örnek olması açısından önemli bir projedir” dedi. 

Özel Birey Annelerinin Çocuklarıyla İletişimi Güçlendi

‘Çocuklarıyla Daha Etkili İletişim Kurmalarına Yardımcı Olduk’

Bilgilendirmelerine devam eden Doç. Dr. Havva Kaçan; “Bu proje kapsamında, 30 anneye yönelik önemli bir girişimde bulunduk. Annelerimiz, bu proje kapsamında atölyelerimizde ürünler ürettiler. Annelerimiz, ürettikleri bu ürünlerin Instagram ve Dolap gibi platformlar üzerinden nasıl pazarlanabileceğini öğrendiler. Bu eğitimlerde, annelerimize sağlığa yönelik teknolojilerin kullanımı da öğretildi. Ayrıca annelerimizin keyifli vakit geçirebilecekleri serbest zaman atölyeleri düzenleyerek çocuklarıyla daha etkili iletişim kurmalarına yardımcı olduk. Annelerimiz, tam gün atölye çalışmaları sırasında birçok ürün ortaya çıkardı. Atölye çalışmaları devam ederken, çocuklarımızla ilgilenmek ve onların güvenliğini sağlamak için çaba sarf ettik. Özellikle özel gereksinimli çocuklarımızın bakımı sırasında bazı zorluklar yaşadık ancak annelerimize ve çocuklarımıza gereken desteği sunduk” ifadelerine yer verdi.

Özel Birey Annelerinin Çocuklarıyla İletişimi Güçlendi

‘Projemizin Bütçesi Belliydi’

Yaptıkları çalışmalara değinen Dr. Havva Kaçan ;“Sağlık Ürünleri Fakültesi, annelerimizin hem nefes alıp hem de mutlu olabilmeleri için her zaman açık kaldı. Her gün sabah evlerinden alınan annelerimiz, akşam tekrar evlerine bırakıldı. Proje bittiğinde anneler, bu atölyelerin eksikliğini derinden hissetti. Büyük katkı sağlayan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı'na teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu süreçte çocuklarımızla yaşanan tüm zorluklara rağmen, bize sağlanan destek paha biçilemezdi. Projemizin bütçesi belliydi ama bize o kadar çok destek sağlandı ki burada hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Annelerimize güzel bir kapanışla veda ettik” şeklinde konuştu. 

Özel Birey Annelerinin Çocuklarıyla İletişimi Güçlendi

‘Duyguların İfade Edilmesi Açısından Olumlu Sonuçlar Aldık’

Anket sonuçlarından söz eden Doç. Dr. Havva Kaçan; “Projenin sonunda, annelere bir anket yaparak geri bildirim topladık. Anket sonuçlarına göre, anneler projemizden oldukça memnun kaldılar. Eğitimcilerimizin etkinlikleri hakkındaki görüşleri de olumlu oldu. Atölyelerin yaşamlarına katkısı sorulduğunda, yüzde 90’ı çok memnun olduklarını, sadece 3 kişinin biraz daha az memnun olduğunu belirtti. Projemizi 3 ana aşamada gerçekleştirdik. Bu uzun soluklu çalışmada, annelerimizin stresle başa çıkma becerilerinde bir artış kaydettik. Duyguların ifade edilmesi açısından olumlu sonuçlar aldık. Özellikle annelerin ruhsal iyi oluşlarına katkı sağladığımızı ve çocuklarıyla baş etme becerilerini geliştirdiklerini gördük. Sanatın yaşamlarına dahil edilmesinin, hem kendilerine hem de çocuklarına şefkatle yaklaşmalarına olanak tanıdığına şahit olduk. Grup içindeki etkileşimleri ve birlikte etkinlik yürütebilme kapasiteleri güçlendi. Projemizin özel gereksinimli çocuklara sahip annelere yönelik diğer kurum ve kuruluşlara örnek olmasını diliyoruz. Ayrıca projemiz, 'Özel Gereksinimli Çocuğa Sahip Annelere Sanat Uygulamalarına Dayalı Psiko-Eğitim Programının Psikolojik İyi Oluş, Duyguların İfadesi ve Başa Çıkma' başlıklı bir makale ile 16-19 Nisan 2025 tarihleri arasında düzenlenecek olan 8. Uluslararası Ruhsal ve Psikiyatri Kongresi'nde sunulmak üzere kabul edildi. Bu çalışmamız aynı zamanda kongrede ödüle aday gösterildi. Son olarak, annelerimize güzel bir kapanış töreniyle veda ettik ve onlara bu anlamlı proje için teşekkür ettik” ifadelerine yer verdi.

Özel Birey Annelerinin Çocuklarıyla İletişimi Güçlendi

‘Özel Bireylerimiz İçin Gerçekleştirdiğimiz Çalıştayın Kitabını Hazırladık’

Proje hakkında konuşan AK Parti Milletvekili Fatma Serap Ekmekci; "Güçlü Anne Güçlü Birey Projesini ziyaret ettiğim gün, hayatının en anlamlı günlerinden biri olarak anı defterime geçti. Zaman elverseydi de keşke daha fazla sizlerle bir arada olabilseydim. Ben de öğrendim o gün daha önce farkına varmadıklarımı. Projenin uygulayıcıları ve katılımcılarına emekleri için teşekkür ediyorum. Projemizin TÜBİTAK projesi olması ayrı bir kıymet. Bilim ile toplumu buluşturabildiğimiz oranda mesafe kat edeceğimiz açık. TÜBİTAK projelerimizin sayısı arttıkça Kastamonu'muz çok daha güzel olacak. Özel bireylerimiz için gerçekleştirdiğimiz çalıştayın kitabını hazırladık, Aile ve Sosyal hizmetler bakanımıza sunduk. Çalıştay sonuçlarımızın hayata geçirileceğini dair inancım tam. Özel bireyler ve aileleri için elimden geleni yapmak için çaba harcıyorum. Sizlerle birlikte yürüyorum ve yürümeyi sürdüreceğim Cumhurbaşkanımız Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türkiye Yüzyıl’ında Kastamonu’muzu yıldız illerden biri yapmak için elbirliğiyle emek vereceğimizden şüphem yok. Birlikte başaracağız” dedi.

 

Özel Birey Annelerinin Çocuklarıyla İletişimi Güçlendi

 

‘Projeyi, 50 Çocuk Ve Anneyle Mutlu Bir Şekilde Tamamladık’

Kastamonu Özel Bireyler Derneği Başkanı Huriye Boyraz, yaptığı açıklamada; "Bugün çok heyecanlı ve mutluyuz. Yaklaşık 15-16 yıl öncesine döndüğümüzde, özel bireylerin kabul edilmesi için büyük mücadeleler verdik. Bugün ise Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öncülüğünde, çocuklarımız ve annelerimizle üniversiteye gelişlerimizin ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha anladık. Projeyi, 50 çocuk ve anneyle, hiç kırgınlık yaşamadan, mutlu bir şekilde tamamladık. Ben 18 yılımı özel bireylere adamış bir otizmli birey annesiyim. Bu süreçte 6 özel birey annemizin duyu bütünleme ve seminer eğitimlerinde yaşadıklarına şahit olduk. Bir proje kapsamında 15 gün Ankara’da bulunmuştum ve döndüğümde annelerimizi tanıyamadım; bu, bizim için çok kıymetliydi. Bu projeyi Ahmet Şirin hocamızın öncülüğünde taçlandırmış olduk. Siz gençler çok kıymetlisiniz. Özel bireylerle karşılaştığınızda aldığınız eğitimlerin farkını göreceksiniz, özellikle hemşirelik bölümü öğrencilerine büyük görevler düşüyor. Burada Feride Annem var; inanın, bu projeye dahil olabilmek için mopet aldı. Onun evden çıkması bile bizim için çok değerliydi. Yine bir babaannemiz mopetiyle bu projeye katıldı. Çaldığımız hiçbir kapıdan geri dönmedik. İl Özel İdaresi, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, belediyemiz ve Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü de dahil olmak üzere her kapıyı çaldık ve geri çevrilmedik. Yeri geldi, 3 otobüsle annelerimizi taşıdık ve projemizi hiçbir sorun yaşamadan tamamladık. Bundan sonraki hedefimiz, yeni projelerde bir araya gelmek. Havva Kaçan Hocamıza ve ekibine de çok teşekkür ediyoruz. Kısıtlı bir alanda 50 kişiyi, özellikle özel bireyleri, sorun yaşamadan bu projeye dahil etmek çok kıymetliydi. Her birinin emeğine, yüreğine sağlık. Benim çocuklarım, kendilerine yapılan iyilikleri asla unutmaz, bu dünyada da ahirette de. Hepinizin ayaklarına ve yüreklerine sağlık” şeklinde konuştu. 

Özel Birey Annelerinin Çocuklarıyla İletişimi Güçlendi

Özel Birey Annelerinin Çocuklarıyla İletişimi Güçlendi

Bakmadan Geçme