• Haberler
  • Kültür
  • Osmanlı Devleti'nin Bıçak Ve Süngü İhtiyacı Nereden Karşılandı ?

Osmanlı Devleti'nin Bıçak Ve Süngü İhtiyacı Nereden Karşılandı ?

İstiklal yolu kadar bıçağı ile de meşhur olan Kastamonu, Osmanlı Devleti zamanında ordunun bıçak, süngü, silah ihtiyacını karşılamada önemli bir rol üstlendi.

İstiklal yolu kadar bıçağı ile de meşhur olan Kastamonu, Osmanlı Devleti zamanında ordunun bıçak, süngü, silah ihtiyacını karşılamada önemli bir rol üstlendi.

Evrenye bıçağı, Evrenye-Dibek Köyü Bıçakçılar Mahallesinde üretilen ve tarihi geçmişi olan ürünler arasında yer alıyor. Adını Evrenye köyünden alan ve geçmişe ışık tutan değerli parçalar arasında bulunan Evrenye bıçağının tarihi 15. yüzyıla kadar uzanıyor. Tamamı el işçiliği olması sebebiyle pas tutmayan bu bıçaklar lokantalarda, kasaplarda ve evlerde kullanılabiliyor.

Kastamonu'nun İnebolu ilçesine bağlı Dibek Köyü'ndeki tarihi Bıçakçılar Mahallesinde atölyeler, asırlardır bıçak üretiyor.

Çekiç seslerinin eksilmediği Evrenye Köyü, 15. yüzyıldan itibaren bu bıçakların yapılmasında önemli bir rol üstleniyor. 

Evrenye Bıçağı Çekiç Darbeleri İle Dövülüyor

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret verilen Evrenye bıçağının sapı genelde keçi boynuzundan, kını ise kızılağaçtan yapılıyor. 
Bir dönem Osmanlı ordusunun kullandığı silahların da tedarikçisi olan Bıçakçılar Mahallesi, askerlerin süngüleri ve bıçaklarını Evrenye köyünde yapıyordu. 

Yan yana dizilmiş onlarca kulübe atölyede bir tarafta körükle alevlendirilen ocaklar, bir tarafta kor haline gelmiş demirleri çekiç darbeleri ile döven bıçak ustaları, eşsiz keskinlikte bıçak, balta ve nacak olan koca koca demirler ilçedeki görülmesi gereken faaliyetler arasında yer alıyor.

Evrenye bıçağı, çelik, su ve ateşle dövülerek, el işçiliği ile  yapılıyor. Evrenyeli bıçak ustaları atalarından kalma mesleği büyük bir gururla sürdürüyor. Bıçak yapımında ısıtılan demirin dövülüp kesilmesi için en az iki kişiye ihtiyaç duyuluyor. Nesilden nesile aktarılan, büyük bir özveri ile yaşatılan bu meslek, yıllara ve teknolojiye meydan okuyor. Geleneksel yöntemler kullanılarak elde edilen bu bıçaklar, bıçak ustalarının elinde sanat eserine dönüşüyor. Meşhur Evrenye bıçakları hediyelik eşya olarak da tercih ediliyor. Sivri ve eğri bıçak kategorisinde bulunan Evrenye bıçağına çeşitli süsler yapılabiliyor. Bir bıçak en az 70 kez elden geçiyor, hammaddesi ise körüklü fırında korlanmış ateşte işleniyor.

 

Bakmadan Geçme