• Haberler
  • Genel
  • Orman Bölge Müdürü Sönmezoğlu: '2023 yılında 600 bin adet fidanı yeşerteceğiz'

Orman Bölge Müdürü Sönmezoğlu: '2023 yılında 600 bin adet fidanı yeşerteceğiz'

11 Kasım Milli Ağaçlandırma Gününde Kastamonu'da fidan dikim töreni düzenlendi. Törende konuşan Kastamonu Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu önemli açıklamalarda bulundu.

Kastamonu’da “Geleceğe Nefes Cumhuriyete Nefes” projesi kapsamında 2023 yılında 600 bin adet fidan yeşerteceklerini ifade eden Sönmezoğlu; “ Bugün cennet vatanımızda Geleceğe Nefes Cumhuriyete Olsun diye, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı coşkusuyla 2023 farklı sahada gerçekleştirilecek ve 81 ilimizde ‘100. Yıl Cumhuriyet Ormanları’ tesis edeceğiz. Kastamonu ilinde 19 ilçe ve 128 işletme Şefliğinde 25 bin adet fidanı toprakla buluşturarak Geleceğe Nefes Cumhuriyete Nefes olacağız. Kastamonu’da bu proje kapsamında 2023 yılında 600 bin adet fidanı yeşerteceğiz.” dedi.

Konuşmasında Kastamonu’nun köklü tarihine değinen Sönmezoğlu; “Kastamonu, yakın tarihimiz açısından büyük önem taşır. Kurtuluş Savaşı'nın Anadolu'ya açılan kapısı olmuştur. İnebolu'ya deniz yoluyla gelen silah, mühimmat ve cephane Anadolu'ya İnebolu üzerinden kağnılarla ulaştırılmıştır. Atatürk'ün ''Gözüm Sakarya'da, Dumlupınar'da kulağım İnebolu'da ...'' sözü İnebolu'ya verdiği önemi göstermektedir. Kurtuluş Savaşı'nda eli silah tutanların cephede olduğu sıralarda İnebolu'ya çıkarılan silah ve cephanelerin Kastamonu üzerinden Ankara'ya ulaştırılmasında yaşlı erkeklerle kadınların da insanüstü çalışmaları olmuş, tarihe geçmişlerdir. Bu tarihe geçen kadınlarımızdan biri de Seydilerli Şehit Şerife Bacı'dır. Şerife Bacı 1921 yılının çetin kış şartlarının hüküm sürdüğü ilk aylarında sırtında çocuğu, önünde kağnısı ile İnebolu'dan Kastamonu'ya cephane taşırken, Kastamonu Kışlası önüne kadar gelmiş, mermileri ve çocuğunu korumak uğruna donarak şehit olmuştur.” ifadelerine yer verdi.

Ağaçlandırmanın Devlet Geleneğimizdeki Önemi

Sönmezoğlu, Ecdadımızın ağaçlandırmaya verdiği önemi; “Kadim devlet geleneğimizde Ağaçlandırma ve yeşillendirme çalışmaları çok önemsenen konuların başında gelmiştir. Fatih Sultan Mehmet Han tarafından İstanbul’da Haliç sırtlarında ilk ağaçlandırma yapılmıştır. Genç Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1924 yılında yüksek orman mektebinde kurulan 2 hektarlık okul fidanlığında 50 bin fidan üretilmiş ve bu fidanlar sadece Atatürk Orman Çiftliği ve Ankara’nın ağaçlandırılmasında kullanılmıştır. ‘Yeşil görmeyen gözler renk zevkinden mahrumdur. Burasını öyle ağaçlandırınız ki, görmeyenler bile yeşillikler arasında olduğunu anlasın.’ sözleri ağaçlandırmaya verdiği önemi göstermektedir. “ sözleri ile ifade etti.

Ülkemizde 2023 yılında 1,6 milyar fidan dikimi hedefine vurgu yapan Sönmezoğlu; “ Ülkemizde 1924’ten günümüze deyin yapılan ağaçlandırma çalışmalarında, 9 milyon 414 bin 851 hektar saha ağaçlandırılmış 9 milyar 968 milyon 533 bin adet fidan toprakla buluşturulmuştur. Ülkemizin orman varlığı 22 milyon 900 bin hektar ile ülke yüzölçümünün yaklaşık yüzde 29,4’sini kaplamaktadır. 2023 hedefleri kapsamında 1,6 milyar fidan dikilerek; ülkemizin orman varlığı 23 milyon 500 bin hektara çıkarılacak olup, yapılan ağaçlandırmalarla ülke yüzölçümünün yaklaşık yüzde 30’nu orman alanları kapsayacaktır.” dedi.

‘Sahip Olduğumuz Ormanların Yüzde 22’si Ağaçlandırma Yoluyla Elde Edilmiştir’

Konuşmasına Kastamonu’nun orman varlığı ile devam eden Sönmezoğlu; “Kastamonu’nun orman varlığı 876 bin 314 hektar olup, bilinçli ve planlı ağaçlandırma çalışmalarıyla günümüze kadar 201 bin 223 hektar saha ağaçlandırılmıştır. Bu sahalara 198 bin 967 adet fidan dikilmiştir. Sahip olduğumuz ormanlarımızın yüzde 22’si ağaçlandırma yoluyla elde edilmiştir. İnsan ve tüm canlı hayatının vazgeçilmez ihtiyacı olan temiz suyun, temiz havanın üretilmesi, erozyon, sel ve doğal afetlerle mücadele ile çevre konusundaki farkındalığı yükseltmek, biyolojik çeşitliliği geliştirmek, toplumdaki ağaç ve orman sevgisini arttırmak, Ülkemizin ormanlık sahalarını ve ağaç servetini çoğaltmak için ve dolayısıyla "Geleceğe Nefes, Dünyaya Nefes" olmak için Milli Ağaçlandırma günü 2019 yılından itibaren Valiliklerimizin koordinasyonunda kutlanmaktadır. Bu etkinliklerde ilimizde daha ziyade Kızılcık, Alıç, Ahlat, Badem, Ceviz, Yabani Elma, Üvez, Defne, Hünnap gibi meyveli ve çiçekli türlerin dikimi ve dağıtımı yapılmaktadır. Bu kapsamda ilimizde, 2019- 2022 yılları arasında 896 bin adet fidan toprakla buluşturulmuştur.  190 bin adet fidan halkımıza dağıtılmıştır. Bugün Kastamonu ilimizde 25 bin adet fidan toprakla buluşturulacak olup, Tören alanımızda 5 adet mavi ladin, 5 adet Batı Ladini, 15 adet Sedir, 3 bin 500 adet Karaçam fidanı dikilecektir. Yılsonuna kadar 600 bin adet fidan dikimi sayısına ulaşılacaktır.” ifadelerini kullandı.

‘Hep Beraber Geleceğe Nefes, Cumhuriyete Nefes Olalım.‘ 

Sönmezoğlu konuşmasını; “Cennet Vatanımızın en kadim şehirlerinin başında gelen Kastamonu’nun dünyaca ünlü ormanlarını geliştirmek, korumak, gelecek nesillere daha kaliteli ormanlar bırakmak, çağın gerektirdiği bilimsel ve teknik imkânları en üst seviyede kullanarak ormanların işletilmesiyle ve toplumumuzun refah düzeyini yükselteceğiz. Orman Sanayi Şehri olan Kastamonu’yu arttırdığımız orman emvali üretimi ile birlikte, daha fazla orman sanayi yatırımı yapılan bir merkeze dönüştürmek istiyoruz. Bu amaçlar doğrultusunda, gece-gündüz mesai mefhumu gözetmeden tüm ekip arkadaşlarımızla, çalışmaya ve değer üretmeye devam edeceğiz. Bu çabamıza omuz veren tüm mesai arkadaşlarımıza, bütün halkımıza, kamu kurum ve kuruluşlarına, sivil toplum örgütlerine tekrar teşekkür eder, hürmet ve muhabbetlerimi sunarım.” şeklinde tamamladı.
 

Bakmadan Geçme