• Haberler
  • Eğitim
  • Ömer Küçük: 'Kastamonu Üniversitesi Kalkınmaya Öncülük Etmektedir'

Ömer Küçük: 'Kastamonu Üniversitesi Kalkınmaya Öncülük Etmektedir'

Kastamonu Üniversitesi (KÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu'nda Ormancılıkta Üretim ve Kesim Teknikleri İş Güvenliği Çevre Bilincinin Oluşturulması ve İlk Yardım Eğitimi semineri gerçekleştirildi.

Proje hakkında konuşan Projenin Yürütücüsü Korhan Enez; “Bugün burada, Kastamonu Üniversitesi, bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma programı kapsamında gerçekleştireceğimiz önemli bir etkinliğin açılışını sizlere takdim etmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Özellikle ormancılık ve tabiat turizmi alanında gerçekleştirilecek olan proje programı, bölgesel ekonomimizin ve doğal kaynaklarımızın sürdürülebilir yönetimi açısından önemli bir adımı temsil etmektedir. Projemizin amacı, ormancılıkta üretim ve kesim teknikleri, iş güvenliği, çevre bilincinin oluşturulması ve ilk yardım eğitimi verilerek, beraberinde anılan konuların önemini vurgulamak ve bu alanda yapılacak çalışmaların önünü açmaktır. Bunun için dört artı dört gün sürecek olan programımızda iki ayrı 85 ve 73 kişilik gruplarımızla önce teorik ilk gün ve sonra bir gün uygulama olmak üzere projemizi tamamlayacağız. Projemiz kapsamında, katılımcılarla eğitmenler arasında karşılıklı bilgi alışverişi olacak, ortaya çıkan sinerji ile bu alandaki bilgi ve beceriler derinleşecek ve sektördeki yeniliklerin tartışılması sağlayacak, böylece bilgi seviyesi artırılarak bireyselden bölgesel kalkınmaya stratejik bir avantaj oluşturacaktır. Bu program, yerel halkımızın doğal varlıklarımızın sürdürülebilir biçimde kullanılmasının teşvik edilmesinde de farkındalık derecesini artıracaktır. Bu çerçevede, programımızın başarıyla yürütülmesinde emeği geçen herkese öncelikle projenin hazırlanmasındaki katkılarıyla meslektaşlarıma, sürecin tamamında yanımızda olan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ömer Küçük Beye, Orman Bölge Müdürümüz Fahri Sönmezoğlu Beye, Orman Bölge Müdür Yardımcımız Meryem Burçin Irmak Hanımefendiye, Basın ve İletişim Şube Müdürü Turan Küçük Beye ve e emeği geçen büyük küçük herkese teşekkür etmek istiyorum. Bizleri kırmayarak aramıza katılan değerli istihsalsilerimizde saygıyla selamlıyorum. Bu programın, bölgesel kalkınmamıza önemli katkılar sağlamasını ve katılımcılarımız için verimli bir öğrenme süreci olmasını diliyorum” dedi.Ömer Küçük: 'Kastamonu Üniversitesi Kalkınmaya Öncülük Etmektedir'

‘Ormancılık Sadece Ağaç Dikmek ve Ağaç Kesmekten İbaret Değildir’

Ormanların ve doğanın önemine değinen Orman Bölge Müdür Yardımcısı Meryem Burçin Irmak; “Doğamızı korumak ve illere çevre bırakmak adına son derece önemli bir noktadır. Ormancılık sadece ağaç dikmek ve ağaç kesmekten ibaret değildir. Aynı zamanda gezegenimizin sağlık durumunu, biyolojik çeşitliliği sürdürmek ve iklim değişikliği ile mücadele etmek için kritik bir rol oynamaktadır. Bugün başlayacak olan eğitim programı, hem iş güvenliği ve sağlığı konularında sizleri bilgilendirmeyi, hem de ormancılık uygulamaları ve tekniklerine dair pratik bilgiler sunmayı hedeflemektedir. Bu eğitimler, sizlerin işinizde daha yetkin olmanızı sağlayacak ve doğal kaynakların sürdürülebilir yönetimine katkıda bulunmanızı sağlayacaktır. Ormancılık sektörü zorlu bir sektördür, ancak doğru bilgi ve becerilerle başarılabilecek bir alandır. Sizlerin bu eğitim sürecini en verimli şekilde değerlendireceğinize inanıyorum. Unutmayın ki, her birinizin işteki performansı ve bilinci, sadece kendi güvenliğiniz değil, aynı zamanda çevremizin ve gelecek nesillerin de sağlığı için kritik önem taşımaktadır. Eğitimlerimizin sizlere faydalı olmasını temenni ediyor, Her türlü sorunuz ve öneriniz için her zaman Sayın Hocalarımızın ve Orman Genel Müdürlüğü Eğitimcilerimizin kapılarının açık olduğumu belirtmek isterim. Değerli konuklarımıza programa iştirak ederek değer kattıkları için teşekkür ederim ”ifadelerini kullandı.

‘Tabiat Turizmi de Önemli Bir Potansiyel Olarak Görülmektedir’

Kastamonu ekonomisi ve sürdürülebilir çalışmalar hakkında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük; “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması kapsamında 25 ihtisas üniversitesinden biri olup, özellikle ormancılık ve tabiat turizmi alanında ihtisaslaşmış tek üniversite olan Kastamonu Üniversitesi; bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde sürdürülebilir kalkınmaya öncülük etmektedir. Kastamonu ekonomisinin ormancılığa dayalı olduğunu bilinmekle birlikte tabiat turizmini de önemli bir potansiyel olarak görülmektedir. Kastamonu Üniversitesi, ormancılıkla ilgili olarak Orman Genel Müdürlüğü ve Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü ile, ilimizde ihracat yapan iki büyük orman endüstrisi kuruluşu ile, odun dışı orman ürünleri ve tıbbi aromatik bitkileri ekonomiye kazandırılması için ilgili sektörlerle ve paydaşlarıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Üniversitemiz tarafından Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma projesi kapsamında bölgesel kalkınmaya katkı sunan ve katma değeri yüksek, somut çıktı potansiyeli olan projeler desteklenmektedir. Nitekim İhtisas odaklı girişimcilik yoluyla teknolojik altyapının ve Ar-Ge çıktılarının farklı toplum katmanlarında sürdürülebilir kalkınmaya dönüştürülmesi modeli ile 2024 yılında KAL-DER ödülüne layık görülmüştür” dedi.

‘4 Adet Patent/Fm Başvuruş Yapılmış ve 2’si Tescillenmiştir’

İhtisaslaşmanın bölge içinde önemli olduğunu vurgulayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük; “Üniversitemiz ihtisaslaşma sahasında akıllı uzmanlaşma, nitelikli işgücü eğitimleri, Ar-Ge ve inovasyon, üniversite-sanayi İşbirliği, bölgesel, ulusal ve uluslararası işbirliği, paydaş ilişkilerini önemseyen ilimiz, bölgemiz ve ülkemizin kalkınmasına katkı eksenindeki projeleri önceliklendirmekte ve desteklemektedir. İhtisas sahamızla ilgili 3 firma kurulmuş, 1 kooperatif kurulumu gerçekleştirilmiş, kooperatif üzerinden 3 coğrafi işaret başvurusu yapılmış ve 2 tanesi tescillenmiştir. Ayrıca desteklenen projelerde 4 adet patent/fm başvuruş yapılmış ve 2’si tescillenmiştir. Desteklenen tüm ihtisaslaşma projeleri dikkate alındığında ise 500’den fazla nitelikli işgücü eğitimi verilmiş, Ar-Ge altyapısı güçlendirilmiş ve dijitalleşme kapsamında dijital turizm rehberi geliştirilmiş, web tabanlı tabiat turizmi rotaları oluşturulmuş ve ihtisas sahasıyla ilgili katma değerli ürünler üretilmeye başlanmıştır. Bunlara ilaveten ihtisaslaşma sahası ile ilgili olarak paydaşlarla birlikte bölgesel entegrasyonu sağlama adına 36 danışmanlık hizmeti verilmiş, 29 protokol imzalanmış, 40 işbirliği geliştirilmiş, 10 ulusal patent, 2 uluslararası patent ve 18 tasarım olmak üzere 30 başvuru yapılmış, bunları 18’i tescillenmiştir. Öte yandan 2024 yılında bölgesel kalkınma ekseninde daha hızlı somut çıktı elde edilebilecek “İhtisaslaşma Hızlı Destek” çağrısına çıkılmış olup bu kapsamda 17 projenin süreci devam etmektedir başvurusu alınmıştır. Projelerin değerlendirmeleri devam etmektedir. Üniversitemiz, paydaşları ile birlikte bölgesel kalkınmaya somut katkılar sunmak için çalışmaktadır. Bunlardan birkaçını bahsetmek gerekirse defnenin, kestane balının ve tıbbi aromatik bitkilerin ekonomiye kazandırılmasında paydaşlarla birlikte yapılan çalışmalar neticesinde önemli mesafeler alındığı söylenebilir. Bununla beraber bölgesel kalkınma ve Ar-Ge ekseninde yapılan ve somut çıktılar elde edilen ihtisaslaşma çalışmalarının sürdürülebilir bir şekilde devam etmesi için yeni proje ve çalışmalarına da ihtiyaç duyulmaktadır. Bu minvalde 2024 yılı için Üniversitemize ihtisaslaşma çalışmalarında kullanılmak üzere tahsis edilen 18 milyon TL’lik bütçe ile ilgili proje çağrı süreci tamamlanmış olup ilan aşamasına gelinmiştir” ifadelerine yer verdi.

‘Kastamonu Üniversitesi Hep İlk 2 ya da 3’te Yer Almayı Başarmıştır’

Projeler hakkındaki detaylara yer veren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük; “Üniversitemiz ihtisaslaşma kapsamında ‘İhtisas Odaklı Girişimcilik’ rolüyle teknolojik altyapı ve ARGE çıktılarının farklı toplum katmanlarında sürdürülebilir kalkınmaya dönüştürülebilmesi modülüyle Türkiye’de birinci olmuştur. Bu çok büyük prestijli bir ödüldür. Nisan ayında ödülümüzü aldık ve bu ödül ile çalışmaların ne kadar verimli, ne kadar isabetli gittiğinin bir göstergesidir. Bu ödül, bütün paydaşlarımızın katkılarıyla zamanla yapılan çalışmaların bir ürünüdür, son 2 yılda yapılan YÖK değerlendirmesinde ihtisaslaşma faaliyetlerinin somut çıktılarının değerlendirildiği toplantılarda 25 ihtisas üniversite arasında Kastamonu Üniversitesi hep ilk 2 ya da 3’te yer almayı başarmıştır. Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğümüz ile birlikte yürüttüğümüz bir proje daha bulunuyor. Malumunuz üzere defnenin ekonomiye kazandırılması projemiz sürüyor. Projeye inanan ve sürdürülmesini sağlayan, emekleri geçen herkese teşekkür ediyorum. Çünkü Cide’de defne işletme sahası artık onaylanmıştır. Resmi olarak rehabilitasyon çalışmaları yapılıyor. Geçtiğimiz yıllar içinde üretimden alınan sadece 250-300’ton iken 2-3 yıl gibi kısa bir sürede 3 bin tona çıkan üretim söz konusu. Bu bölgesel kalkınmanın odağında bir çalışmadır. Bu sayının bizler 10 bin ton ya da 20 bin tonlara çıkacağına inanıyoruz. Bu konuyla ilgili çalışmalarımız halen devam ediyor, ilerleyen süreçte bu konuyla ilgili ilimize çok müjdeli bir haber vereceğimizden şüpheniz olmasın. Bir diğer çalışma da tıbbi aromatik bilgiler noktasında, ciddi bir potansiyel bulunuyor Batı Karadeniz Bölgesinde. Kastamonu Üniversitemiz ile Orman Bölge Müdürlüğümüzün yürüttüğü somut çalışmaların çıktılarını görüyoruz. Hali hazırda Teknokent’te 14 tane ihtisas odaklı yani turizm ve ormancılık ile ilgili doğrudan ya da dolaylı kurulmuş 14 firma ya da şirket bulunuyor. Türkiye’ye oransal olarak bakıldığında ihtisas odaklı böyle bir Teknokent yok ve birçok Teknokent’te ihtisaslaşan üniversitelere de örnek rol model olmaya devam ediyor. Bunun yanı sıra bölgesel odaklı kalkınma noktasında kestane balının markalaşması var. Bu konuyla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Bizler kestane balını markalaştırdık, Arıcılar Birliği ile bu konuyu yürüttük. Ayrıca üniversitemiz bünyesinde merkezi laboratuvarımız var, uluslararası sertifikanmış bir laboratuvardır. Buraya 50 ilden fazla bal analizi için ürünler geliyor. Kastamonu’da bir takım değişim ve dönüşümler oldu ve olmaya da devam ediyor. Üniversitemiz eğitim öğretim, araştırma geliştirme ve topluma hizmet sağlama misyonu yerine getirirken bütün bileşenleri ile birlikte çalışmaya devam etmektedir. Bugün bu çalışmalardan birisini gerçekleştirmek üzere bir aradayız. Üniversitemiz ve Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü ile birlikte yürütülen Ormancılıkta Üretim ve Kesim Teknikleri, İş Güvenliği, Çevre Bilincinin Oluşturulması ve İlk Yardım Eğitimi projesinin başarılı bir şekilde tamamlanmasını temenni ediyorum. Bununla ilgili geçtiğimiz yıllarda orman yangınlarıyla ilgili çalışmalar yaptık, eğitimler verdik. Bundan sonrada farklı konular hakkında bu eğitimlerimiz ve çalışmalarımız devam edecek” dedi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme