O Kültürü Gelecek Nesillere Aktarıyor
Hobi olarak başladığı işe usta öğretici olarak devam eden Nihal Atak, deri kültürünü gelecek nesillere aktarıyor.
Hobi olarak başladığı işe usta öğretici olarak devam eden Nihal Atak, deri kültürünü gelecek nesillere aktarıyor. El emeği ile işlediği her bir deriyi sanat eserine dönüştürüyor.
4 yıldır deri işçiliğe yoğun mesai harcayan Atak, farklı kültür ve statüdeki müşterilerden sipariş aldıkça bu alanda kendisini geliştirmesi gerektiğini fark etti. Nihal Atak, Gerçek deri ürününe 6 ayda bir düzenli bakım yapıldığında bu ürünlerin ömür boyu korunabileceğini ifade etti.
Deri işçiliğini 4 yıldır yaptığını belirten Usta Öğretici Nihal Atak; “4 yıldır deri işçiliği ile ilgileniyorum. Deriden daha önce haberim yoktu. Bir arkadaşım sayesinde bu zanaat ile tanıştım. Önce birkaç parça bir şeyler yaptım. Derinin kültürümüzdeki yeri ve önemi hakkında bir bilgi edindim. Yapmaya başladıktan sonra bu işin terapi olarak bana çok iyi geldiğini, fark ettim. Yaptığım ürünlerin emeğimin karşılığının olduğunun ve beğenildiğini gördüm. Biraz farklı modeller üzerinden giderek deneme yanılma yöntemi ile her hangi bir eğitim almadım bununla ilgili. Daha sonra ise internet üzerinden satış yapmaya başladım. Çok farklı kültürden, statüden insanlardan sipariş aldıkça bu işte daha çok gelişmem ve öğrenmem gerektiğini anladım” ifadelerine yer verdi.
‘Unutulmaya Yüz Tutmuş Bu Eserleri Ortaya Çıkaramaya Çalışıyorum’
Derinin köklü bir gelenek olduğunu vurgulayan Usta Öğretici Nihal Atak; “Deri geçmişten gelen bir zanaat bir kültür. Ama benim için hayatın tam merkezi. Deriye dokunmayı, işlemeyi ve farklı bir ürüne dönüştürmeyi ve insanlara bir ürün vermeyi çok istedim. Daha sonra yeterlilik sınavlarına katılarak sınav sonucunda usta öğretici oldum. Usta öğretici olduktan sonra bir süre halk eğitimde çalıştım. Şimdi ise bu küçük atölyeyi ayakta tutmaya çalışarak kendi ürünlerimi burada öğrencilerime göstermeye başladım. Deriye dokunduktan sonra yaptığınız şey tamamen sizin hayal gücünüze ve yeteneğinize bağlı oluyor. Deri çok ince bir işçilik gerektiriyor. Deride düzgün bir delme kanalı açarsanız çok güzel bir dikiş oluyor ve elinize kaliteli temeli sağlam bir ürün geçiyor. Yaptığımız ürünü makine dikişinden ayırt edemiyorlar. Şuan için atölyemde herhangi bir makine kullanmıyorum. Her şey tamamen el yapımı. Ölçerek, çizerek, çekiç, iğne, iplik ve saraçlık ile bire ürün ortaya çıkaramaya ve unutulmaya yüz tutmuş bu eserleri ortaya çıkaramaya çalışıyorum. Ben isterim ki elimizdeki bu yetenekte birililerinin özellikle kadın girişimcilere geleceğe karşı bir yatırım olsun. Kimisine de isterim ki terapi olsun” dedi.
‘Tasarımları Deri İle Birleştirilebilir Hale Getiriyoruz’
Deri işçiliğin inceliklerine değinen Usta Öğretici Nihal Atak; “Deri yapımının her bir aşaması sabır ve emek istiyor. Bir ürüne toplamda bir iki saat vermeniz mümkün. Zaten el sanatlarının neredeyse tamamı sabır ve zaman istiyor. Her şeyi milim milim ölçtüğümüz için bu kolay biten bir sanat değil. Farklı çalışmalar ve tasarımları deri ile birleştirilebilir hale getiriyoruz. Deriye transfer olayları da çok güzel eserler çıkartıyor. Örneğin deriye ekoprint (bitkileri kullanarak yapılan baskı tekniği), dantel, yakma, deri ile birleştirdiğimiz çalışmalar var. Deri ile ilgili en zevkli çalışma benim için çantadır çünkü üzerine farklı dövme teknikleri farklı modeller, diğer sanatlardan transfer işlerini yapabiliyorum. Aynı zamanda görseli en öne çıkan, her kadının olmazsa olmazlarının başında çanta geldiğinden, benim için çanta yapmak büyük bir zevk. Tabii erkekler için yaptığım cüzdan, kartlık, kemer, saat kordonu gibi ürünler de talep gören ürünler arasında ama şu ana kadar ciltlik, deri yelek, gibi özel kullanım eşyaları da yaptım ”ifadelerine yer verdi.
‘Gerçek Deri Ürününe Bakım Yaparsanız Ömür Boyu Sizinle Birlikte Kalacaktır’
Gerçek deri ürününe 6 ayda bir düzenli bakım yapıldığında bu ürünlerin ömür boyu korunabileceğini ifade eden Usta Öğretici Nihal Atak; “ Deri çantayı üzerine hiçbir iş yapılmayacaksa; tasarlama, kalıp çıkarma, deri kesme, delme craft ile dikiş yerlerini delme, boyama, cilalama, kenarlarını perdahlama işlemlerinden sonra kıskaçlarla tutturup çantayı dikeriz. Aparatlar takılır ve yeniden cilalamaya hazır hale gelir. Sadece bu işler bizim 3- 4 günümüzü alır. Boya hemen kurumaz. Yapılan işlemler özen gerektirdiğinden biraz sürer. İnsan yaptıkça ve daha fazla öğrendikçe sanıyorum ürünler hem farklılaşıyor hem de özelleşiyor. Derinin farklı bir kişiliği var. Deriye dokunduğunuz anda bile bir varlık hissedersiniz. O asildir bana göre. Çünkü yıllarca bize eşlik eder. Sizinle birlikte yaşlanır. Siz kendinize bakım yaparsanız deri de bakım ister. Deri ürünleri modellerine göre her giysiye ve her renge çok kolay uyum sağlar. Estetik bir görünüm, şıklık, incelik ve güven duygusu kazandırıyor. Suni deri ile yapılmış bir ürün aldığınızda bunun ömrü 1 ya da 2 yıldır. Üzerinde pul pul dökülmeler başlar. Eğer siz gerçek deri ürününe 6 ayda bir vazelin ile bakım yaparsanız ömür boyu sizinle birlikte kalacaktır. Deri ürünleri gerçekten kullanılmaya değer ve size kendinizi özel hissettirir” şeklinde konuştu.