O Hastalık Hakkında Bilgilendirme Yaptı

Dünya Pnömoni Günü kapsamında Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi (KEAH) Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Tunç bilgilendirmede bulundu.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
O Hastalık Hakkında Bilgilendirme Yaptı

Dünya Pnömoni Günü kapsamında Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi (KEAH) Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Tunç bilgilendirmede bulundu.

Tunç, Zatürrenin, dünyada ve Türkiye'de ölüme en sık sebep olan enfeksiyon hastalıklarından olduğuna dikkat çekti. 

Dünya Zatürre Günü hakkında bilgi vererek sözlerine başlayan KEAH Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Tunç; “Zatürre diğer adıyla pnönomi dünyada olduğu gibi ülkemizde de çocuklarda ve erişkinlerde ölüme en sık sebep olan enfeksiyon hastalıklarından biridir. 2009 yılından beri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de 12 Kasım Pnömoni Günü olarak bildirilmiştir. Bugünün amacı zatürre konusunda halkımızı bilinçlendirmek, zatürreden korunma yöntemlerinden bahsetmek ve en önemlisi de aşılamanın önemini vurgulamaktır. Zatürre akciğerdeki alveol keseciklerinin yani hava keseciklerinin iltihapla dolmasıdır. Bu iltihabı az sebebiyet veren mikroplar, bakteriler ve virüsler olduğu gibi bazen de mantarlar sebebiyet vermektedir. Genelde öksürük ve balgam en sık gördüğümüz şikayet olmaktadır. Yine hastalarımızda ateşlenme görülebilmektedir. Bazen de pnömoni ilerlediği zaman ileri derecede nefes darlığı görülebilmekte hatta ölümle sonuçlanabilmektedir. Tanısı akciğer görüntüleme yöntemlerinde pnömoni bulgularının görülmesiyle konulmaktadır" dedi.

Aşılamaya Dikkat Çekildi

Zatürenin tedavisine ilişkin konuşan Tunç; "Fizik muayene ve laboratuvar testleri de tanımızı desteklemektedir. Tedavisi için hekimler tarafından belirlenen tüm dünyada da kullanılan skorlama sistemi kullanılmakta ve bu skorlama sistemlerine göre bazı hastalarımız ayaktan bazı hastalarımız yatarak hastanede bazıları da yoğun bakımda tedavi olmaktadır. Pnömoni tedavi edilebilir bir hastalıktır. Antibiyoterabi ve antiviral tedaviler tedavinin temelini oluşturmaktadır. Yine gerekli olan hastalarda oksijen desteği, sıvı desteği, ağrı kesiciler, ateş düşürücüler kullanılabilmektedir. Diğer bir koruma yöntemi olan aşılamadan bahsedecek olursak, zatürre geçirme riski yüksek olan ve geçirdiğinde de ağır şekilde seyreden riski grubunda olan hastaların pnömokok aşılarını yaptırmaları ve yıllık grip aşılarını yaptırmaları önemlidir. Aşılamak için riski grubunda olan kişiler 65 yaşı üzerindeki bireyler, kronik hastalıkları olanlar, bu kronik hastalıklar içinde diyabet, kronik kalp hastalıkları, kronik akciğer hastalıkları, kronik böbrek hastalıkları ve karaciğer hastalıkları vardır. Aynı şekilde bağışıkları baskılanmış kişilerin bağışıklık baskılayıcı ilaç kullananların, HİV ile yaşayan bireylerin, alkol bağımlılıklarında pnömokok aşılarını yaptırmaları önemlidir. Pnömoninin tedavi edilebilir bir hastalık olduğu korunmasının aşıyla mümkün olduğu unutulmamalıdır” ifadelerini kullandı.
 

Bakmadan Geçme