Normal Doğum Eylem Planı Konuşuldu
'Normal Doğum Eylem Planın' son toplantısı Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Gebelik sürecinin 40 hafta sürmesinden ilham alarak Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan “Normal Doğum Eylem Planın” son toplantısı İl Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Halk sağlığı hizmetleri başkanlığı ve sağlık hizmetleri başkanlığı koordinatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıya ilimizdeki doğum oranlarını değerlendirmek ve normal doğuma teşvik sürecinde katkı sağlamaları için ilimizde özel hastanelerde görev yapan kadın doğum uzmanı hekimleri davet edildi.
Yapılan toplantını ile İl Sağlık Müdürlüğü tüm başkanlıkları olarak eylem planı maddelerinin uygulanmasının sağlanması, Bakanlıkça hazırlanan ve iletilen yeni mevzuat düzenlemelerine hızlıca uyum sağlanması ve gereğinin yapılması, bilgilendirici dokümanlar doğrultusunda halkın bilgilendirilmesi ve iletişim kampanyasının görsel kaynaklar ve sosyal medya ön planda tutularak desteklenmesi, Normal Doğum Eylem Planı koordinasyonu Halk Sağlığı Başkanlıklarında olacak şekilde müdürlüğün tüm başkanlıklarının aktif rol alarak sürece dahil olması ve çalışmaların koordineli olarak sürdürülmesi için çalışmalara Kastamonu'daki özel hastanelerinde katılımını aktif olarak sağlıyor.
İl Sağlık Müdürlüğü Kastamonu'da Normal Doğum Eylem Planı yol haritasının özel hastaneler bazında değerlendirilmesi amacıyla düzenlenen toplantıya Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Mehmet Yıldırım, Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Özgür Yılmaz, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan yardımcısı Emire Er ve Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Ali Ünal, Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Şeydanur Yaylaoğlu ve bulaşıcı olmayan hastalıklar birimi şube müdürü Mustafa Turan ile ÇEKÜS birimi çalışanları katılımında gerçekleştirildi.
Toplantı Kastamonu'ya ait toplam doğum oranı, normal doğum oranı, primer sezaryen oranı, toplam sezaryen oranı ve bu oranların Türkiye ortalaması ile karşılaştırılması ve hekim bazlı sezeryan oranlarının grafiksel incelemesi ile devam edip bu veriler ışığında ilin yol haritası oluşturuldu. Toplantı sonrasında tüm katılımcıların görüşleri alınarak ilimizin doğum verileri değerlendirilip sorunlara yönelik çözüm önerileri ile beraber stratejiler belirlenmiş olup “Normal Doğum Eylem Planın” gerçekleştirilmesine yönelik kararlar alındı.