Nevruz Bayramı, üniversiteli gençleri coşturdu
Kastamonu Üniversitesi (KASTÜ) Türk Dünyası Uygulama ve araştırma Merkezi tarafından düzenlenen Nevruz Bayramı kutlama etkinlikleri dün Kuzeykent Bayrak önünden KASTÜ yemekhane önü merasim alanı önüne kadar yürüyüşle başladı. Merasim alanında KASTÜ'de okuyan yabancı ülkelerden Endonezya, Doğu Türkistan, Ahiska Türkleri, Kırgızistan, Kazakistan, Azerbaycan, Özbekistan, Çad ve Türkmenistan stant açarak yörelerinin ürünlerinde katılımcılara ikram ettiler. Belediye Başkanı...
Kastamonu Üniversitesi (KASTÜ) Türk Dünyası Uygulama ve araştırma Merkezi tarafından düzenlenen Nevruz Bayramı kutlama etkinlikleri dün Kuzeykent Bayrak önünden KASTÜ yemekhane önü merasim alanı önüne kadar yürüyüşle başladı.
Merasim alanında KASTÜ’de okuyan yabancı ülkelerden Endonezya, Doğu Türkistan, Ahiska Türkleri, Kırgızistan, Kazakistan, Azerbaycan, Özbekistan, Çad ve Türkmenistan stant açarak yörelerinin ürünlerinde katılımcılara ikram ettiler. Belediye Başkanı Tahsin Babaş ve Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın öğrencilere etli pilav ve ayran dağıttı.
Düzenlenen programda salıncağa binildi, örste Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın ve diğer protokol üyeleri tarafından demir dövüldü, ateş üzerinde atlanıldı. Programda Kastamonu Üniversitesi halk Oyunları ekipleri ve dış ülkelerin oyun ekipleri gösteri yaptı, şarkılarını seslendirdi. Öğrenciler program sonunda da müzik eşliğinde oynayarak eğlendiler.
“KÜLTÜRÜMÜZÜN BİR ORTAK UNSURUNU TEZAHÜRÜNÜ BURADA YAŞIYORUZ”
Türk Dünyası Uygulama ve araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Orhan Kavuncu yaptığı açılış konuşmasında, “Nevruz bizim bayramımız, belki Ergenekon’dan çıkıştan bugüne, belki 5-6 bin senedir kutlaya geldiğimiz bir bayram, bu bayram bizim yöremizde Türklerle beraber Farsça, Arapça konuşan halkların kutlaya geldiği hayatın canlandığı, tabiatın canlandığı bir bayram, bu bayram sevinç için, canlanış için, diriliş için bir sembol, öfkenin, ayrılığın, kızgınlığın, nefretin tohumlarını değil, sevginin birliğin, beraberliğin tohumlarını atacağımız bir gün. Bugün burada çocuklarımız var, bizim, Kazakistan’dan, Atayurt’tan, Kırgızistan’dan, Özbekistan’dan, Türkmenistan’dan gelen çocuklarımız var. Çad’dan gelen Yemen, Suudi Arabistan, Afganistan, Irak, Suriye’den gelen çocuklarımız var. Biz hep birlikte birliğimizin, beraberliğimizin kültürümüzün bir ortak unsurunu tezahürünü burada yaşıyoruz. Bugünde burada yavrularımız bize çeşitli sunumlar yapacaklar, müziklerinden, halk oyunlarından gösteriler yapacaklar, yemeklerinden ikram edecekler, tüm herkesin nevruzu da kutlu olsun” dedi.
“BAZILARI BİZİM TARİHİMİZİ DAĞITMAK İSTİYOR”
Kastamonu Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Seyit Aydın Nevruz programında yaptığı konuşmasında: “Bugün gençlerimizin günüdür. Ergenekon’dan çıkışımızın 4 bin 556’ıncı yıl dönümüdür. Nevruz sadece bir bahar bayramı değildir. Aynı zamanda Ergenekon’da çıkışımızın devletimizin genişlemesinin ve dünyaya açılmasının bir başlangıcıdır. Millet olarak bizimde baharımızdır. Bazıları bizim tarihimizi dağıtmak istiyor. Ergenekon’dan çıkışımızın öncesi de vardır. İnsanlık var olduğundan beri milletimizi ve devletimiz vardır. İnsanlık var olduğu sürece hem devlet hem de millet olarak dünyanın her yerinde olacağız. Türk coğrafyasında Türk devlet ve topluluklarında Nevruz kutlandığı gibi İslam coğrafyasında, kardeş ülkelerimizde de yaygın olarak nevruz kutlanmaktadır. Şunu biliyoruz gerek 350 milyonu aşkın Türk, gerek 1 milyar 800 milyonu bulan İslam alemi, bugünleri ve her gününü birlik ve beraberlik için vesile saymalıdır. Geçen hafta yaşanan Yeni Zelenda’da gördük ki tüm düşmanların hisleri, kinleri canlıdır. Her zaman için fırsat kollamaktadırlar. Bizlerde her zaman birlik içinde ve uyanık olmak zorundayız. İnşallah bu acı hadiseler bizim uyanışımıza yardımcı olur. Yeni Zelenda’daki ağır katliamın bir daha yaşanmamasını diliyoruz. Şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Bugünler iyi şeyleri düşünmemize ve hayata geçirmemize vesile olsun. Birliğimize vesile olacak olan alfabe birliği, ortak dil kullanma, ortak eğitim, ortak tarihini yazma ve müfredata koyma ve ortak dinini yaşama konusunda acil çalışmalara ihtiyacımız vardır. Üniversitemiz ve siyasi mekanizmalarımız her zaman ve her şekilde bunları dikkate alıp hayata geçirmelidir. Yaklaşık 4 bin öğrencimizin tamamına yakını İslam âlemindendir. Yüzde 76’sı ise Türk toplulukları ve Türk devletlerindendir. Üniversite var olduğu sürece, bayrağımız dalgalandığı müddetçe aynı misyonla çalışacağız. Türk Cumhuriyetleri olarak 7 tane devletimiz var. Ama inşallah 50 seneye kalmadan Doğu Türkistan başta olmak üzere diğer esir Türklerde istikballerine kavuşacaklardır. Eviniz Kastamonu Üniversitesi, memleketiniz Kastamonu ve Türkiye’dir. Öğrencilerimizle beraber olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.