MÜSİAD, ilimizde kenevir ekimi yapacak

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) 3'üncü Olağan Genel Kurulu cumartesi günü Belediye Salonu'nda yapıldı. Kongreye AK Parti Milletvekili Metin Çelik, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, MHP İl Başkanı Yüksel Aydın, MHP Belediye Başkan Adayı Op. Dr. Galip Vidinlioğlu, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Faruk Özdemir, MHP Merkez İlçe Başkanı Emre Şahin, AK Parti Gençlik Kolları...


Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) 3’üncü Olağan Genel Kurulu cumartesi günü Belediye Salonu’nda yapıldı.

Kongreye AK Parti Milletvekili Metin Çelik, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, MHP İl Başkanı Yüksel Aydın, MHP Belediye Başkan Adayı Op. Dr. Galip Vidinlioğlu, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Faruk Özdemir, MHP Merkez İlçe Başkanı Emre Şahin, AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Musa Kalafat, MÜSİAD Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi, Milli ve Yerli Üst Kurul Başkanı Soner Meşe, kurum ve kuruluş müdürleri, STK temsilcileri başta olmak üzere diğer davetliler katıldı.

“GİK TOPLANTISI KASTAMONU’DA YAPILACAK”

Genel kurulun açılış konuşmasını yapan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Şube Başkanı Mustafa Şensoy; “MÜSİAD hakkın ve hukukun, adaletin ve eşitliğin, barışın ve güvenin, refahın ve mutluluğun sağlandığı, tarihe ve topluma mal olmuş, mahalli ve evrensel değerlerin gözetildiği, kendi içinde bütün, bölgesinde ekonomik ve siyasal alanda etkin, dünyada saygın bir Türkiye hayaliyle yola çıkan hassasiyet sahibi işadamlarının 9 Mayıs 1990 tarihinde İstanbul’da kurdukları işadamları derneğidir. Yaklaşık 12 bine yakın üyesi olan MÜSİAD, 60 bine yakın işletmeyi temsil eden ve yaklaşık 1 milyon 600 bin kişiye istihdam sağlayan, yurt içinde 86 şube ve temsilcilik, yurt dışında 78 farklı ülkede 208 noktada hizmet vermektedir. İş dünyasına olduğu kadar toplumun diğer kesimlerinde de örnek bir eğitim, rehberlik ve danışmanlık merkezi haline gelen, kamu yararına dernek statüsüne sahip güçlü bir sivil toplum kuruluşudur. MÜSİAD Kastamonu Şubemiz 2013 yılında değerli büyüğümüz Hüseyin Kaymakçıoğlu’nun teşvikleri, Mücahit Dağdelenoğlu arkadaşımızın çabalarıyla temsilcilik olarak faaliyetlerine başlamıştır. 2016 yılında şimdiki Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Oğuz Fındıkoğlu ve Yönetim Kurulu arkadaşlarımızın gayretleriyle şube olma statüsü kazanmıştır. Bugüne kadar derneğimize emeği geçen tüm başkan, yönetim kurulu üyeleri ve üyelerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Biz MÜSİAD İş Dünyası olarak hiçbir bahanenin arkasına sığınmadan işlerimize her zamankinden daha fazla sarılarak, ülkemiz için üretmenin ne kadar önem arz ettiği bilinciyle, istikbale emin adımlarla yürümeye devam edeceğiz. MÜSİAD Genel Başkanımız Abdurrahman Kaan beyle yaptığımız ikili görüşme ile 2019 yılındaki Genel İdare Kurulu (GİK) toplantılarından birinin Evliyalar Şehri Kastamonu’da gerçekleştirilmesini talep ettim. Genel Başkanımızda 2019 Haziran sonunda yapılacak olan GİK toplantısının Kastamonu’da yapılacağı sözünü ve müjdesini verdi. GİK toplantısının ilimizin tanıtımında ve iş dünyası için yeni ufuklar açacağı kanaatinde olup ilimiz için hayırlara vesile olmasını da diliyorum. Genel başkanımıza da teşekkür ediyorum. Genç MÜSİAD’ı da kuruyoruz. Şükürler olsun ki bunu da başardık ve çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz. İlimiz genç işadamlarından Mehmet Emre Kitiroğlu öncülüğünde 20 genç kardeşimiz bir araya gelerek kısa zamanda oluşum sağlanmış ve bizleri de ziyadesiyle gururlandırmıştır. Genç MÜSİAD’ı n kurulmasında tüm emeği ve katkısı geçenleri de tebrik ediyor, kutluyorum” dedi.

Akabinde Genç MÜSİAD Kurucu Üyesi Ayşegül Sevgilioğlu, Genç MÜSİAD’ın kuruluşundan, yaptıkları çalışmalardan ve yapmayı planladıkları çalışmalardan bilgi verdi. Mücahit Dağdelenoğlu ise; MÜSİAD’ın kuruluş sürecinden bahsederek açıklamalarda bulundu.

“MÜSİAD’IN DESTEĞİ BİZİM İÇİN OLDUKÇA ÖNEMLİDİR”

MHP Belediye Başkan Adayı Galip Vidinlioğlu da; “Bugün önemli değerimiz MÜSİAD’ın 3’üncü Olağan Genel Kurulu için bir araya geldik. Genel kurulun tüm MÜSİAD üyelerine ve Kastamonu’muza hayırlı olmasını diliyorum. MÜSİAD sadece bir işadamları derneği değil, kamu yararına dernek statüsüne sahip güçlü bir sivil toplum kuruluşudur. MÜSİAD çalışmalarıyla iş dünyasına olduğu kadar diğer kesimler içinde örnek bir eğitim, rehberlik, danışmanlık merkezi haline gelen, uygulama ve çalışmalarını profesyonel düşünce zeminine oturtan entelektüel birikimini paylaşıma açan oldukça önemli bir değerdir. MÜSİAD’ın desteği bizim için oldukça önemlidir. MÜSİAD’ın eğitim, sağlık, tarım, istihdam ve ulaşım alanlarında sahip olduğu bilgi, birikimi ve tecrübesi sayesinde Kastamonu’muzda da İnşallah sorunları daha iyi tahlil edeceğiz. Bu konuda da çalışmalar yapacağız. Genel kurulun hayırlı olmasını diliyorum. 15 Temmuzdan sonra siyasetin ekseni değişti, bu anlamda da Allah birlik ve beraberliğimizi daim etsin” diye konuştu.

Önceki dönemde MÜSİAD Şube Başkanlığı yapan Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Başkanı Oğuz Fındıkoğlu; “Zor dönemlerden geçtik. Genel Merkezimizden çok destek aldık. Üyelerimizle çok güzel çalışmalar yaptık. 10 ortaklı şirketler kurduk. Bir dahaki dönemde bu salonlar MÜSİAD’a yetmeyecek” dedi.

“KASTAMONU’DAKİ MÜSAİT ALANLARA KENEVİR EKİMİNE BAŞLAYACAĞIZ”

MÜSİAD Genel MYK Üyesi, Milli ve Yerli Üretim Üst Kurulu Başkanı Soner Meşe; ana konularını kenevir olduğunu ifade ederek; “Samsun’da olma nedenim Cumhurbaşkanımıza sunulmak üzere benden bir sayfalık rapor istediler. Raporu hazırladık. Sayın Genel Başkanımız kabul etti. 3 tane ana tema var. Bir defa bizim kenevirimizin dünyada eşi yok. Hint keneviri uyuşturucu oranı çok yüksek bize uymayan bir sistem Türk Keneviri olarak tescillenmesini istedik. Boyu 3 metreye ulaşan dünyanın tek keneviri. Günde 12 santim uzuyor. Bizim coğrafyada çok uygun. Ve raporda da belirttim. 3 tane ilde ivedi olarak başlaması lazım. Kastamonu, Amasya, Samsun. Önce burada tohum desteklenecek. Kastamonu’yu da bunun içerisine soktuk. Tarım İl Müdürlüğüyle beraber çalışacağız. Tohumu oluşturuyoruz hep beraber. Ondan sonra sanayi üretimine başlayacağız. İlk üründe selüloz. Sanayi oluşumu bittikten sonra da Kastamonu’daki bütün ekilebilecek müsait alanlara kenevir ekimine başlayacağız. Plan ve program bu. İkinci etabı söyleyeyim endüstriyel Türk Keneviri. Bu ne anlama geliyor: tohum üretimi belli bir aşamaya geldikten sonra bunu esrar dozunu bin dekin altında Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da da o yok. Üçüncü etapta Türk Keneviri Araştırma Enstitüsünün kurulması lazım. İvedilikle, hızlı bir şekilde. Burada kimler olacak? Kamu olacak, özel sektör olacak, üniversiteler olacak. Hep beraber yapacağız bunu. Biz Milli ve Yerli Üst Kurulu MÜSİAD olarak Kastamonu’nun adını Cumhurbaşkanımıza bu iş için pilot il olarak verdik. Bundan sonra beraber çalışacağız. Sizlerden ricam bizimle bu konu ile ilgili sürekli irtibatta olun. Her türlü gelişimi sizlere haberdar edeceğim. Ama bizim siyez unumuzdan sonra ikinci olayımız kenevir. Birkaç rakam vereyim size. Kenevirin çiçeği, yan dalı yaprağı müthiş bir ilaç. Kanserin bir numaralı ilacı. AİDS’in ilacı. Ağrı kesici muazzam bir şekilde. Ama yeni yönetmeliğe göre kullanmamız yasak. Çünkü uyuşturucu oranı çok yüksek. Bunun içinde endüstriyel kenevir olduğunda ilaç sektörü başlayacak ki dünyada ilacın cirosu yüz milyar dolar. Amerika’da 3 tane aile ırklarını tahmin ediyorsunuzdur. Dünyada, Amerika dahil kenevir üretimini yasakladılar. Bunların biri ilaç devi, biri enerji devi, biri de tekstil devi, kimya devi. Ve 2016 yılına kadar kenevir üretilmedi. Yeni çıkardılar. Bütün dünyada kenevir üretimi serbest bırakıldı. Kastamonu’da yapacağımız kenevir üretiminin rakamsal boyutunu ben sizlere şöyle izah edeyim: Kastamonu toplam ihracatının belki yirmi katı bir ciro hedefliyor. Çok kısa bir sürede. Kenevirin ihracatı yasak kendi içimizde her şeyimize yetiyor. Sapından lifler oluşturuluyor. Her sektörde inşaat sektöründe kenevir lifinden yapılan bir izolasyon malzemesi inanılmaz. Dış cephe kaplaması. Kökü de müthiş bir enerji. Linyit kömürünün 3 bin 500 kalori, kenevirin kökü 4 bin 400 kalori” diye konuştu.

“YERLİ, MİLLİ ÜRETMEMİZ LAZIM”

Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu yereli olarak kenevir üretimine her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirterek; “Kenevir üretiminin hızla faaliyete geçmesi en büyük arzumuz. Zaten bu bölgemiz bu üretimi eskiden yapıyordu. Ama belli bir zamanda naylonun piyasaya girmesi ile tabi çoğu üretim tamamen durdu. Ve şimdi tekrar bunu geri getirmek için çok büyük bir uğraş vereceğiz. Çünkü üretmemiz lazım. Ve yerli, milli üretmemiz lazım. Bu konuda da MÜSİAD’ımıza gerçekten teşekkür ediyorum. Bu üretim konusunda her zaman desteği vereceğimizi de söylüyoruz. Tabi ilimizde de MÜSİAD hızla büyüme aşamasında benim bildiğim kadarıyla belli bir üyesi olan yüz işletmesi bulunan bir birlik şeklinde büyümeye devam eden bir kuruluşumuz. Onun yanında yine 4 bine yakın istihdamı olan Kastamonu bir kuruluşumuz. Bende buradan teşekkür ediyorum. Tabi ki, şöyle rakamlar verelim Kastamonu’da 2018 yılında bir önceki yıla göre 3,5 kat ihracat artmış. Bunu bir değerlendirmek lazım. Neden artmış? Yani 127 milyon 919 bin dolar Kastamonu’nun 2018 yılı ihracatı. Ya buda çok ilgi çekmiş Türkiye’de. Onun içinde ilimizin bu konudaki yatırımlarını da hızlı takip etmek zorundayız. Bunu da hem yerel de hem de genel de hem siyasi hem kurumsal olarak bunun peşindeyiz. Sanayi Bakanımızla yaptığımız görüşmede bu konu gündeme geldi. Yani kendi kenevir üretiminin imalatının olması gerektiğini ve desteklediğimizi, destekleyecekleri görüşmesini yaptık” şeklinde konuştu.

“KASTAMONU 1930'LU YILLARDAN SONRA MAALESEF HEP GERİYE DÜŞMÜŞ”

AK Parti Milletvekili Metin Çelik, Kastamonu’nun önemini vurgulayarak; “Kastamonu, maziye dönüp bakıldığında çok önemli görevler üstlenmiş, Devletimizin çok önemli bir vilayeti olmuş, fakat Cumhuriyet'in kurulmasından sonra Kastamonu'nun hep kaybettiğini, geriye düştüğünü görüyoruz. Bunda çeşitli faktörler var, ben kasıt aramak istemiyorum. Ancak bir gerçek, Kastamonu 1930'lu yıllardan sonra maalesef hep geriye düşmüş. Bunda ulaşım faktörlerinin aleyhimize olması, sanayi gelişmelerine bu nedenle katılamayaşımız etkili olmuş olabilir. Bu, nüfusumuzu da olumsuz yönde etkilemiş.  1927 yılında Kastamonu'nun 330 bin nüfusu var. Bugün ise Kastamonu'nun nüfusu tam 90 yıl sonra halen 370 binlerde... Üç Kastamonu, Kastamonu dışında ikamet ediyor. Tabi Kastamonu'ya çivi çakandan Allah razı olsun, ancak yıllar içinde kaybettiğimiz bu Türkiye'nin önde gelen vilayetlerinden birisi oluşumuzu, şu anda yavaş yavaş yeniden Türkiye'de farkındalığımızı ortaya koyarak her alanda Kastamonu'yu bir adım öteye taşıma gayretindeyiz”  ifadelerine yer verdi.

“İNEBOLU YOLU DEVAM EDECEK”

Son yıllarda ulaşım anlamında önemli gelişmeler olduğunu ifade eden Milletvekili Çelik; “Kastamonu, sanayinin önündeki ulaşım engelini son yıllarda yavaş yavaş aşmaya başladı. Başta Ilgaz Tüneli, bölünmüş yollarımızın yedi katına çıkmış olması, diğer yatırımların ihalelerinin yapılıp çalışmaya başlanmış olması, sanayi bölgemizin limana ulaşacak yolun yapımına başlanmış olması bizim için çok önemli. Türkiye'de devlet yatırımı alma anlamında, karayolları bütçesi içerisinde önemli bir payı tutan İnebolu yolu inşallah devam edecek. Türkiye'de bu kadar sıkıntı yaşamış olmamız rağmen, şunu özellikle ifade etmek istiyorum, hiçbir projemiz hangi bakanlığa ait olursa olsun yatırım programından çıkartılmamıştır. Tabi öncelikler değişmiş olabilir. Sayın Cumhurbaşkanımız diyor ki, yatırım programında öncelikle bitmeye yakın projelere ağırlık vereceğiz. Yüzde 75-80'lere gelmiş işleri bitirip ekonomiye bir an evvel kazandıralım ve çarkların dönmesine bu yatırımlar biraz daha yardımcı olsun” şeklinde konuştu.

“SAYIN BAKANIMIZ, NE GEREKİYORSA YAPILACAĞININ SÖZÜNÜ VERDİ”

Milletvekili Çelik sanayide ciddi adımlar atıldığını söyleyerek; “Sanayi de ciddi yatırımlar ortaya konuluyor. Kastamonu merkez organize sanayi bölgemiz doldu, ek OSB çalışmalarımız devam ediyor. Tosya OSB şu anda doldu, orada da ek OSB çalışmalarımız devam ediyor. İnebolu yolu üzerindeki Seydiler OSB’de de ciddi çalışmalar devam ediyor. Geçmişten bugüne bir sanayi şehri olan Taşköprü ilçemizde de OSB altyapı ihalesini gerçekleştirdik, bu yıl çalışmalar başladı, önümüzdeki 1-2 yıl içinde Taşköprü OSB’de faaliyete geçmiş olacak. Daha bugünden ciddi teklifler Taşköprü OSB için de yapılmıştır. Sanayi ve Teknoloji Bakanımız ile bir görüşme gerçekleştirdik. Orada da Kastamonu ile ilgili neler yapabilirizi Sayın Bakanımız ile tartıştık. En önemli gündem maddemiz ise kenevir konusuydu, OSB’lerin ihtiyaçlarıydı... Sayın bakanımız, ne gerekiyorsa yapılacağının sözünü verdi. Ben kendir ile doğmuş, kendir ile büyümüş bir kardeşinizim. Çiftçi çocuğuyum. Kendimizi bildiğimiz ilk günlerden itibaren ailemiz kendir ekti. 1990'lı yılların sonuna kadar eski usul ile kendir çekmiş bir kardeşinizim. Çok zor ve meşakkatli bir iştir. Belki de ürün anlamında baktığımız da iş anlamında sarımsaktan önce gelir. Birçok zor aşamaları var. Ama şu anda birçok görüşmeler yaptık. Kendirin işlenmesi ile alakalı makineler de yapılmış. İnşallah o zor aşamaların çoğundan kurtulup hızlı bir şekilde üretimi artırma noktasındayız. İşin sanayi kısmı da çok çok önemli. Onun da biran evvel plan ve projelerinin yapılması gerekiyor. Birçok konuda olduğu gibi bu konuda da Sayın Cumhurbaşkanımızın işaret fişeğini yaktığını gördük, ben buradan kendilerine gönülden teşekkürlerimizi sunuyorum. Kastamonu'daki ihracat rakamlarından söz etti sayın başkanımız. İhracat rakamlarının artması, Türkiye'deki gelişmelere bizim de ayak uydurduğumuzun bir göstergesidir. Bu anlamda ben buradaki işadamlarımızı kutluyorum. Bu rakamlara, buradaki en büyük fabrikalarımızın ihracatları dahil değil” dedi.

YÖNETİM VE DENETİM ASİL ÜYELERİ

Konuşmaların ardından yapılan seçimlere tek liste giren mevcut başkan Mustafa Şensoy güven tazeledi.  MÜSİAD Yönetim Kurulu Asil Üyeleri, Mustafa Şensoy, Ahmet Sevgilioğlu, Mustafa Akif Özmat, Vecdi Tatlı, Sabit Tavil, Osman Şahin, Cengiz İnce, Nurettin Gündağ, Bayram Pehlivan, Cemil Akpınar isimlerinden oluştu. Denetleme Kurulu Asil Üyeleri ise, Hüseyin Kaymakçıoğlu, Nevzat Birgen ve Mehmet Necati Kaykanacı oldu.

Bakmadan Geçme